El vaixell xipriota "Albatros" havia partit de Tarragona i s'estavellà en aigües de Capdepera ara fa més de 50 anys.

 

Aquest article és un rendit homenatge al vaixell Albatros que naufragà en aigues de Capdepera, dissabte 25 d'octubre de 1969, quan ara es compleixen 50 anys d'aquest tràgic succés.

El capità Xipriota del vaixell Albatros, Xiradaquis Elías, va quedar estupefacte quan el cap de la benemèrita li va demanar el motiu del naufragi. No sabem si havia rebut ordres estrictes d'esberlar el vaixell, i si ho va fer, per què escollí un indret on seixanta anys abans s'havia enfonsat el vaixell El Golea.

Encara remull per la pluja, el cambrer del bar de Ciudad de Vacaciones, entrà dins l'establiment i va exclamar que havia vist com el vaixell s'enfonsava.

Seguidament, la descripció que en fa Josep Mascaró Passarius (1) és dramàtica, com ho degué ser l'experiència del naufragi. El vaixell duia bandera xipriota, però també hi viatjaven nigerians i sudamericans. La Guàrdia Civil va intervenir en el rescat de la tripulació, quan llançà les cordes al vaixell que havia quedat embarrancat al "Moll de sa Fusta", on ho havia fet un altre vaixell 30 anys abans, aproximadament:"El GOLEA" . En una reflexió exagerada, es pot pensar que aquest punt geogràfic és el triangle de les Bermudes gabellí. Les ones eren tremendes i el renou del vent i l'estropeig feren que els membres de rescat es coordinassin gairebé a crits de boca a orella, així com pogueren. Després de rescatar els vint tripulants, li tocà el torn al capità, qui va ignorar l'última pregunta del Guàrdia Civil: Per què havien naufragat? El vaixell xipriota "Albatros" havia partit de Tarragona, perquè a Barcelona havia tingut problemes mecànics; la seva càrrega era d'electrodomèstics. Alguns pensen que es tractà d'una errada mecànica, la qüestió va ser que el vaixell no va poder resistir l'embat i naufragà, davant de l'astorament dels residents al "Ciudad de vacaciones", a "Sa Mesquida".

Finalment, tal i com conta la crònica, la tripulació gairebé no s'entenia, alguns deien que el vaixell havia marcat un rumb erroni, altres indicaven que les màquines foren les culpables, mentre que el capità callava impotent davant de la catàstrofe i l'extenuació. El vaixell quedà xapat en tres troços i els mariners mallorquins auguraven l'enfonsament de la nau, justament en el "Moll de sa Fusta"; el periodista veié una pepa que surava, i s'imaginà que segurament seria el regal per una filla de mariner, que després comprendria que allò important a salvar era la vida del seu pare.


Joan Cabalgante Guasp

AGRAÏMENTS: Bartomeu Melis "Meyme", pel reportatge fotogràfic.



------------------------
1
 MASCARÓ Passarius, Josep: "La última singladura del Albatros", La Vanguardia española, 29 d'octubre de 1969.