Mélanie Perpiñá del Campo
      Psicòloga i terapeuta
No saber on he deixat les claus o que desaparegui el meu cinturó són coses queens passen a tots, però li prestem especial atenció quan formen part del procés d'envelliment, ja que ho relacionem amb la pèrdua d’habilitats intel·lectuals.

Els adults majors afronten en l’última etapa de la seva vida una gran varietat de pèrdues. Un dels principals desafiaments que hem de fer front és la pèrdua del cos jove. Aquest procés representa des de la disminució de capacitats físiques com la vista o l’oïda, fins a pèrdues d’amics, del cònjuge, d’ingressos econòmics o del rol laboral, passant per suposat per la reducció de l’autonomia, la memòria i la concentració. Tenen lloc nombrosos canvis que en conjunt constitueixen una important font d’estrès però que formen part de la vellesa en sí. En aquesta etapa vital, resulta bàsic acceptar aquesta sèrie de canvis mitjançant el desplegament d'un procés d'adaptació i d’amor cap a un mateix per així sentir-nos millor, realitzats i satisfets amb la vida.

Per una persona en edat avançada, el repte és reconèixer-se com el mateix individu malgrat que han passat els anys. En algunes ocasions el procés d’adaptació ens pot resultar més costós i es genera angoixa i temors. Per ajudar-nos a fer-ho mes lleuger, és important separar el que ens passa degut a l’edat o el que li podria passar a qualsevol: no ens alarmem perquè ens hem deixat les claus ja que a tothom li ha passat.

Què m’ajudarà a adaptar-me amb èxit a aquesta etapa vital?

És una edat de moltes pèrdues reals però també és un moment d'adquisicions: nous vincles, noves activitats i noves necessitats en què es gaudeix d'altres coses.

Amb el fi de mantenir les nostres capacitats intel·lectuals intactes el major temps possible, és imprescindible mantenir la ment activa. Això es pot fer de forma molt senzilla en el nostre dia a dia. A continuació t’explic alguns exemples:

  • Quan haguem de fer un compte, esforçar-nos en fer-ho de cap.
  • Quan es planteja una situació, com per exemple que el nostre net hagi decidit deixar els estudis per treballar, veure-la des de diferents punts de vista.
  • Podem generar noves idees sobre una qüestió determinada i pensar com es poden millorar diferents situacions.
  • Entretenir-nos a inventar noves maneres d'usar les mateixes coses (una corda pot servir per tancar un paquet però també per marcar la línia on he plantat les tomàtigues).
  • Sentir curiositat i cercar a entendre el funcionament dels processos.
  • Evitar fer les coses sempre de la mateixa manera i intentar variar, com per exemple innovar cuinant provant una nova espècie o una cocció diferent.

A més, per assegurar una bona qualitat de vida durant la tercera edat, posa en pràctica aquests hàbits:

  • Realitzar alguna tasca o treball de participació útil, creatiu i productiu. Ocupar-se d’alguna activitat que proporcioni el plaer de realitzar-se i de contribuir al benestar social.
  • Realitzar exercicis físics regularment, preferentment en grup.
  • Creure en la millora humana, però no passivament sinó a través de l'esforç i del treball.
  • Transmetre les experiències i el saber acumulat d'una vida a les noves generacions a través de la convivència i els diàlegs amb joves en diferents àmbits de la vida.

Així i tot, si aquesta sensació de decadència ens fa sentir tristos, frustrats o angoixats, ens hem de plantejar l’opció de consultar un terapeuta de la psicologia. El cert és que quan s’assimilen aquestes experiències es converteixen en una saviesa de vida.