En reconeixement a la seva labor de dinamització lingüística a través del  voluntariat.



EL GUARDÓ ES LLIURARÀ EL PROPER DISSABTE, 17 DE DESEMBRE, A LA NIT DE LA CULTURA 2011

Avui, dimarts, 13 de desembre, a Can Alcover-Espai de Cultura (c. de Sant Alonso, 24, Palma), s’han presentat els guardonats amb els XXV Premis 31 de Desembre, que l'Obra Cultural Balear lliura cada any a persones i entitats que hagin destacat per la seva tasca cívica i a favor de la llengua i la cultura. Hi han pres part el president de l’OCB, Jaume Mateu, i, en nom dels guardonats, Pere Estelrich (El crepuscle encén estels), Guillem Bernat (Aires Sollerics), Miquel Duran, Maria Àngela Melis i Miquel Ferrer (Gremi d’Editors).

Els guardons es lliuraran el proper dissabte, 17 de desembre, a partir de les 21.00 hores, a l'Auditori Sa Màniga de Cala Millor, en el decurs de la Nit de la Cultura 2011.

RECONEIXEMENT AL VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC

L’Obra Cultural Balear atorga un  Reconeixement al Voluntariat Lingüístic a Maria Àngela Melis, llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears, pels esforços que destina, a part de la seva activitat professional a l’Ajuntament de Capdepera, a l’assessorament lingüístic a l’administració local de Mallorca.

Capdepera fou pionera en els programes de voluntariat lingüístic a les Illes.

Maria Àngela Melis ha agraït el premi, que considera més col·lectiu que individual. Segons la normalitzadora lingüística de Capdepera, si no fos per la implicació de les associacions i dels centres educatius, no hagués estat possible la tasca que s’ha fet al poble del Llevant, i els ha dedicat el guardó.

Jaume Mateu, presdient de l'OCB, ha recordat que els Premis 31 de Desembre varen ser creats amb la finalitat de reconèixer, d'estimular i de fer sorgir tot tipus d'actuacions, de comportaments i d'activitats encaminats a afavorir l'ús normal de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social i pública, a promoure la cultura i a desvetllar i estendre la consciència nacional pròpia de les Illes Balears.

Acte seguit, Mateu ha anat enumerant les persones i entitats guardonades a l’edició d’enguany. Es tracta del Gremi d’Editors de Balears (Premi Francesc de Borja Moll); de l’oceanògraf Miquel Duran Ordinyana (Premi Josep Maria Llompart); del Club Super 3 (Premi Gabriel Alomar); de la historiadora Catalina Moner i Mora (Premi Emili Darder); d’Aires Sollerics (Premi Bartomeu Oliver); del programa d’IB3 Ràdio El crepuscle encén estels (Premi Miquel dels Sants Oliver); de l’economista Jaume Garau i Taberner (Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel); i de la dinamitzadora lingüística Maria Àngela Melis (Reconeixement al voluntariat lingüístic). El president ha explicat que la Nit de la Cultura serveix cada any per fer un balanç de tot el que s’ha fet en aquesta terra a favor de la llengua, la cultura i el país. També ha assenyalat que, enguany, hi haurà d’haver referències a la política lingüística de les institucions, especialment al tancament de Ràdio Televisió de Mallorca. Mateu ha afirmat que, així mateix, hi haurà un record per a les persones que ens han deixat, entre elles un expresident de l’OCB com Bartomeu Fiol o un escriptor de la talla d’Alexandre Ballester. “Però per damunt de tot”, ha assegurat el president, “es tracta d’homenatjar els premiats, les persones i entitats que han fet una bona tasca i que creuen en el país i en la llengua. L’acte servirà per a donar el sus a la celebració dels 50 anys de l’entitat, un camí que, segons Mateu, ha estat riquíssim, exigent, responsable i assenyat. Durant el proper any l’OCB organitzarà diferents actes commemoratius, reforçarà la seva xarxa territorial i farà un crit a l’esperança activa”. Segons Mateu, la gala de dissabte serà alegre, de reconeixement a la feina feta; però també reivindicativa, perquè els objectius de l’entitat no s’han assolit”.

Cap Vermell vol felicitar-la molt efusivament per aquest guardó amb la confiança que servirà per consolidar polítiques fermes vers a la normalització lingüística del català a Capdepera.