Vigília Pascual del dissabte de Pasqua i Encontre del Diumenge de Pasqua a Capdepera i Cala Rajada.






VIGÍLIA DE PASQUA.  

Sempre hem sentit parlar de la Vigília Pasqual, com una de les celebracions i missa més importants del calendari cristià. Celebració també anomenada Vetlla Pasqual o la Gran Vigília de Pasqua, és una liturgia que se celebra a les esglésies cristianes tradicionals com a primera celebració oficial de la Resurrecció de Jesús. La Vigília Pasqual o la nit del dissabte al diumenge de Resurrecció és una nit de vetlla en honor del Senyor, i la vigília que es du a terme commemorant la nit santa en què Jesús resucità. 


Una celebració rica en ritus i signes, amb el color litúrgic blanc, que és el de les festes de Jesús. 


Primer, el ritu del lucernari, on a fora dels temples es beneeix el foc, del qual s'encén el Ciri Pasqual, per a continuació entrar els assistents al temple, i encendre del Ciri Pasqual, totes les candeles que porten, per llavors col·locar-ho aquest al centre del presbiteri, on queda permanent, en espera d’encendre-ho els vespres de certes solemnitats fins al dia de l’Ascensió.



Seguidament, la Paraula de Déu, amb un nombre de lectures considerable (quatre i l’evangeli), ja que es fa una mirada a tots els principals esdeveniments de la història de la salvació. 

A continuació la liturgia baptismal, on es beneeix l'aigua de la pila baptismal, aigua que servirà pels batejos de tot l’any, després es renoven les promeses baptismals i llavors s’aspergeix a tots els fidels amb l'aigua beneïda. 



Per acabar, la Vigília, es fa l'
eucaristia

Històricament se celebrava a les hores de foscor entre la posta de sol del Dissabte Sant i la sortida del sol del dia de Pasqua. Un dia que per tradició, els infants són batejats amb “l’aigua nova”, costums que ja no estan tan arrelada en la nostra comunitat religiosa, ni entre els cristians de les nostres parròquies, ja que fa anys que no es batia cap infant aquest dia i que ja fa uns anys que aquesta missa se celebra molt més prest, abans de la posta de sol.

 A les dues parròquies hi hagué una participació molt més minsa en comparació a altres actes de la Setmana Santa, (podria ser-ne una causa, que alguns dels feligresos prefereixen anar a la missa del Diumenge de Pasqua, com també per l’hora de les celebracions, a les 19h i a les 21h). Oficià les Vigílies el rector Mn. Xisco Bernabeu, i a Cala Rajada l’acompanyà Mossèn Pere Orpí.


Cal fer menció, com ja ho hem fet altres anys, que la comunitat cristiana polaca de Cala Rajada, té el costum de portar un cistell de dolços per ser beneît aquest dia.









DIUMENGE DE PASQUA.




Un bon Diumenge de Pasqua, dia solejat  primaveral per participar de la Processó de l'Encontre, del Crist Ressuscitat i la Verge Maria. Així ho va entendre la gent, que en gran nombre va assistir a aquesta tradicional celebració del Diumenge de Pasqua, tant a Cala Rajada a les 10h. com a les 12h a Capdepera. 



En presència d’abundant públic, famílies del poble i pùblic estranger del nucli costaner, donaren entrada a la Verge Maria, fins a les respectives places (plaça dels Mariners i plaça des Sitjar), acompanyada per la Banda de Cornetes i Tambors. Destacar que a Capdepera es canta el "Regina coeli" abans que les portadores de la verge fassim cada una de les agenollades davant el Crist Ressuscitat, repetides tres vegades abans de sortir en processó pel carrer fondo, fins a l'església acompanyats pels sons de la Banda de Música.

A Cala Rajada un any més, (per sort) es varen proveïr de portadors de les imatges i hi va haver processó de l'Encontre des de la plaça dels mariners, fins a l’església.











Tant a la parròquia del Carme com a la de Sant Bartomeu oficià les dues misses de Pasqua, Mossèn Xisco Bernabeu (concelebrant Mossèn Pere Orpí a Cala Ratjada). Amb dos casos, amb abundant nombre de feligresos que omplien completament les dues esglésies.


Com sempre i habitual, la Coral Verge del Carme i la Coral Parroquial Gabellina hi posaren la música i els cants per a major brillantor de les cerimònies tan del dissabte com del diumenge, i tampoc no hi faltaren al final, els agraïments a tots els que d’una manera o l’altre han col·laborat en que tots fos lluït, i com no, unes galletes i el vinet dolç, per a brufar la Pasqua.