A més dels arqueòlegs, hi participaren mitja dotzena de voluntaris



Dissabte 13 de febrer, cinc voluntaris amb la guia dels arqueòlegs Catalina Garau, Pep Merino i Bernat Oliver vàrem començar a treballar sobre l'àrea situada entre le darreres habitacions descobertes els estius de 2014 i 2015, i l'entarimat de fusta que puja cap a l'església de l'Esperança i la torre d'en Nunís.


Debien esser devers les nou i mitja quan tots ens reunírem a la coneguda àrea d'excavacions. Allà, Catalina Garau va explicar que, una vegada trets a la llum, en diferents campanyes, els habitacles més propers al Portal del Rei en Jaume, ara un dels objectius de les següents jornades, seria fer feina entre aquesta zona i el mencionat entarimat. Respecte el mateix, va afegir que, possiblement, per on passa aquest actualment, hi hauria un antic camí intern del Castell, que articularia la zona d'habitatges de baix amb d'altres situats més amunt. Per tant, aquesta i futures jornades anirien també orientades a destapar els portals d'accés d'aquestes habitacions, des d'aquest camí. S'ha de recordar que a l'habitacle descobert l'any passat, varen sortir uns esglaons pels qual s'accederia a la zona que avui s'excavava per primera vegada, i més cap a la murada una suau rampa, que, probablement dividiria l'estància en dues parts.


Aquesta primera jornada d'excavació d'hivern, va esser molt agradable, no tan sols per l'entretenguda i relaxada companyia sinó per la diferència de temperatura envers l'estiu. En aquest sentit, feia molt bon fer feina amb el vent que refrescava el dia bastant assolejat. Poder picar, i llevar sacs de terra i pedres, sense capell i sobretot sense l'ombra de la carpa, se'ns feia extrany i joiós al principi, i va contribuir a que el matí es fes curt. Una estona després d'haver berenat pa amb sobrassada, passat el migdia, alguns ja sommiavem amb un bon pa amb oli a Can Patilla. Al llarg del matí vàrem tenir conegudes i inesperades visites.


El resultat de l'excavació va esser bo i productiu: en quasi bé cinc hores havíem llevat la primera capa de terra -i també un poc de coberta vegetal, a l'àrea prevista. La temperatura més benigna que a l'estiu així com una major humitat en el trespol varen provocar que aquest no fos tan sòlid com aleshores, d'aquí que, en general, es pogués buidar més fàcilment.


Quant a les troballes materials, a pesar de que només gratassim la superfície, varen sortir: un bocí de pipa, trossos de teules, d'anses i d'una tapadora (potser d'una olla), així com ceràmiques de diversos tipus i cronologia, algunes d'elles finament decorades. Garau va explicar els voluntaris que, la presència d'aquestes peces a una capa tan externa, s'explica per l'orografia del terreny a l'interior del Castell: la pendent existent facilitaria el relliscament d'objectes de les parts més altes del recinte cap a les més baixes, o properes a les murades, amb orientació sud de la fortalesa, on es troba el jaciment.


Els qui no havíem tornat a l'excavació des de l'estiu vàrem poder apreciar la gran tasca feta per la restauradora Silvia Jovani a l'habitacle descobert aquest juny i juliol passat. Les estructures desenterrades són especialment vulnerables al vent, pluja i canvis de temperatura, d'aquí que s'hagi de xeringar una substància al sòl i a la pedra per ajudar-los a conglomerar i fixar, aconseguint que les restes de construccions romanguin resistents a l'atmosfera.

  

Jornades d'excavació el segon dissabte de cada mes

Els interessats en descobrir el passat del Castell s'hi poden inscriure fins una setmana abans

Aquesta ha estat la primera de tota una sèrie de jornades d'excavacions, que es faran el segon dissabte de cada mes fins que comenci la campanya de l'estiu. El maig, el grup de feina es reunirà, probablement, el dissabte de després del cap de setmana del Mercat medieval. Tots els voluntaris que vulguin participar s'han d'apuntar almenys amb una setmana d'antel·lació, ja que s'ha de gestionar l'assegurança. Ho poden fer a la porta del Castell: 971 188746 o mitjançant els arqueòlegs (Catalina Garau, 649749846; Bernat Oliver, 628082191). Així, les següents diades d'excavació es preveuen pel 12 de març i el 23 d'abril, i està per concretar la de maig.