De per què la Demarcació de Costes
vol dur arena d'Estellencs a l'Agulla

Bé, finalment, la Demarcació de Costes s’ha pronunciat, ha donat explicacions de per què, de com així, descarta la regeneració de l’Agulla amb arena de la mateixa zona i, per contra, ha tret a informació pública l’alternativa de fer-ho amb arena de la zona d’Estellencs (no de Banyalbufar, com s’havia informat). D’aquest jaciment se n’extraurien 120.000 metres cúbics. Aquesta és una alternativa que, en principi, no agrada ni a l’Ajuntament ni a la Conselleria de Medi Ambient, ni al GOB, però des de Costes consideren que l’estudi del departament autonòmic no contemplava el volum de regeneració, els límits de l’extracció i els perfils del jaciment de l’Agulla. A tot això, no s'ha d'oblidar que els projecte encarregat per la Conselleria ha costat uns doblers que, ara mateix, es poden considerar tudats.

A banda dels problemes que una arena distinta de la de Cala Agulla pugui presentar a l’hora d’integrar-se amb la d’aquesta zona, el projecte de Costes, després del període d’al·legacions, ha de passar per la Comissió d’Impacte Ambiental de la Direcció General de Costes i aquesta serà la que decideixi si es pot dur a terme o si s’ha de modificar. Segons declaracions de Celestí Alomar, aquesta Comissió podria denegar el permís, entre d’altres causes, perquè l’extracció d’arena d’Estellencs podria afectar la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat. És a dir, que es descarta un projecte i l’alternativa no se sap si és viable. Bon panorama. A més, en el millor dels casos, des de Costes diuen que els “agradaria” que es pogués realitzar la regeneració en el 2010, però sense assegurar-ho.

A tot això, hem rebut un comunicat de l’Associació Hotelera, que sí que veu amb bons ulls l’alternativa d’arena d’Estellencs, perquè per al sector hoteler el més important és que es faci via. En aquest sentit, el seu president, Joan Massanet, ha dit que ara allò més important són els terminis, per la qual cosa, des de l’associació, entenem que aquesta regeneració de la platja ha d’estar enllestida com a màxim en el mes d’abril del proper 2010, abans que comenci la temporada turística”.  

Així estan les coses. Nosaltres sempre hem manifestat els nostres dubtes sobre l’eficàcia d’aquestes actuacions, perquè ja n’hem vista fracassar alguna, però, en tot cas, si s’ha de fer, que es faci ja. En aquest aspecte, estam amb els hotelers, i pensam que no dur a terme els treballs de regeneració abans de la primavera de l’any que ve seria una befa de les distintes administracions que hi tenen responsabilitats.