Per primera vegada el lliurament se fa als jardins de Sa Torre Cega


 

Divendres, dia 7 de juliol, va tenir lloc el lliurament de la XXVI edició del premis de narrativa breu “Juan March Cencillo” que atorga la Fundació Bartolomé March. Es tracta d’un premi dotat amb 12.000 euros i la publicació de l’obra per l’Editorial Pre-textos i la pròpia Fundació.

Les obres se poden presentar en català o castellà i s’atorgà per primera vegada en 1993. El lliurament de l’edició d’enguany ha estat a l’escriptor gallec Xabier López López amb la seva obra Max&Franz.

L’acte tingué lloc a l’explanada del palau de Sa Torre Cega, i comptà amb la presència de gairebé la totalitat de la família March, autoritats locals i convidats. 

Durant l’acte  va parlar José Carlos Llop, en nom del jurat, qui va parlar de la relació de Juan March amb les llibres, destacant el seu llibre bibliogràfic de l’Arxiduc, la magnífica biblioteca que arribà a crear, i que era un gran lector. Per això quan morí decidiren crear uns premis literaris amb el seu nom, dedicat a potenciar la narrativa curta que en aquells moments no tenia molt bona salut. També comentà que són un premis independents, amb un jurat que  a penes ha canviat i que premien l’aspecte literari i no el comercial, com passa a molts de premis actuals. Dels 27 premis atorgats, alguns han anat a parar a escriptors amb trajectòries consolidades, altres novells o inèdits, però tots continuen escrivint i editant. Enguany s’ha presentat devers 400 obres.

Després parlà l’editor Manuel Ramírez, que ja du 11 anys col·laborant en l’edició dels premis, recordant que la narració premiada parla de literatura, de la relació de Kafka amb el seu marmessor i l’incompliment del desig de Kafka, que li demanà la destrucció dels seus manuscrits.

El tercer en parlar, extensament, va ser l’autor premiat en Xabier López. Comentà que l’obra presentada l’havia escrit originàriament en gallec i que per poder participar als premis el va traduir, més aviat va ser una reescriptura, al castellà. Per tant estava molt content que se valorés la seva narració, independentment de la llengua en què estava escrita. 
Xabier López fa 25 anys que es dedica a l’escriptura, de fet amb 23 any publicà la seva primera obra que va tenir una bona acollida. Ha escrit llibres infantils i juvenils que han estat traduïts a varis idiomes.
Pel que fa a Max¬Frank, desmitifica la traició de  Max Brod no complint la demanda de Frank Kafka de destruir la seva obra quan morís. L’autor parla d’una mena de relació simbiòtica entre els personatges: d’una banda ens ha permet gaudir de l’obra d’un dels grans escriptors universals i d’altra donà a conèixer a Max Brod.

El batle de Capdepera tancà l’acte agraint la tria de Sa Torre Cega pel lliurament dels premis i felicitant al guanyador. També recordà la feina de recuperació dels jardins.



L’acte acabà amb la signatura d’exemplars, que s’havien distribuït gratuïtament entre els assistents, i un refrigeri a la mateixa terrassa del palau en un ambient molt distés.