UNA MIRADA CAP ENRERE: La història d’un dels personatges més memorables que ha viscut Balears, Heinz Kraschutzki


Tots sabem ja que Cala Rajada va acollir, entre 1931 i 1936, un estol de personatges europeus, entre ells famosos intel·lectuals, empresaris o artistes, que van trobar en aquest lloc un 'paradís'. Alguns fugien de l'Alemanya nazi però no tots eren gent d'esquerres. Van acudir fins i tot simpatitzants de la dreta alemanya que havien estat rebutjats. Altres es van establir allí per altres motius.
El nucli costaner va rebre aquesta colònia de personatges que van deixar una important petjada i van escriure una pàgina de la història del municipi: Hans Williger, un electricista suís que va crear la primera central elèctrica de Cala Rajada; Heinz Kraschutzki, que va aixecar un taller on es treballava la ràfia; el novel·lista Franz Blei o el pensador Konrad Liesegang. Un dels hostes més destacats va ser Jack Bilbo (es deia que era guardaespatlles d'Al Capone), que va muntar el conegut bar Wikiki.


El capítol 26 de UNA MIRADA CAP ENRERA de dilluns 25 desetembre va emetre ‘Un home íntegre’. A partir de: Que hi pot haver darrere la foto d’un home escrivint a màquina, devora una figuera de moro? Estirant del fil, Nofre descobrirà un dels personatges més memorables que ha viscut a Balears, Heinz Kraschutzki, un home íntegre que als anys 30 va publicar a Alemanya articles contra Hitler, que va ser perseguit i que va cercar refugi a Cala Rajada.

Nofre Moyà, el personatge conductor, indagarà, com si fos un Sherlock Holmes modern, les històries que s’amaguen darrere de les imatges que algú li va enviar de manera misteriosa.

Parla amb Miquel Llull, Toni Flaquer "Coix" i Villiger i es mostra on va viure



Cala Rajada n'és ben present. Ho paga veure aquest capítol si no l'heu vist. Sols heu d'anar a IB3 a la carta:

http://ib3tv.com/carta?id=cc40aa0a-73e6-4fb6-b1d8-85ca1a1c9b64&type=TV



Aquesta revista ha parlat en diferents articles d'aquest personatge:

Sa Camiona / 14 - "Boats" i "Pubs"
DOCUMENTACIÓ GABELLINA DESTAROTADA (9)

Gent nostra d'abans i ara /29/ "Bereiolers" de picada dolça
El turisme a Capdepera durant la II República, Josep Terrassa


https://goo.gl/iipG3J