GIRANT L’ULLADA CAP ENRERE…
Any 1979: primeres eleccions municipals i primer ajuntament democràtic (I)
Arxiu: Bartomeu Melis “Meyme”
FULLS EN ELS “DARRERS DIES” DE CARNAVAL
Després d’anys de pobre inactivitat, el “carnestoltes” o carnaval agafa impuls a Capdepera. Són nombroses les comparses i colles de jovent i de majors que surten al carrer als sons de la música, amb la cara tapada o no, rompent els motlles preestablerts. En aquest sentit, i suposadament reflectit cara a les properes eleccions municipals del mes d’abril, grups afins a l’esquerra, han repartit fulls on es descriu el carnaval de 1889, en què se’n destaca un paràgraf d’una carta del capellà Gabriel Artigues al Bisbe de Mallorca.
Comparses participant a les desfilades de Carnaval
Artigues, a l’esmentada epístola, s’expressava així: ”Els actes dels “darrers dies” han donat un testimoni del que és aquest poble –exceptuant una petita porció que ha conegut, de veres, la pìetat– Capdepera, on pareix que s’han tornat boigs, folls. Les dones fadrines, el mateix que les casades, tot seguit d’anar de gresca infernal tot el sant dia, surten a la nit fins a les 9 o les 10 i més tard, cantant totes elles mesclades amb els homes, sense llum (cosa que no pot ser més escandalosa). Les dones encenen paper i desperdicis de les paumes amb les que fan la llata i “sacorren” les cames i els peus del homes i, també, per la cara i el cap i aquests fan el mateix amb elles, amb crits i bullícia i alçant els faldons a les dones, sense impúdicia ni empegueir-se, en presència de pares o esposos. Inclús a mi, el Vicari, m’escometen i saluden quan em passen pel davant, com si es tractàs d’un joc de nins. El desordre moral, la desfeta de la societat i l’indisciplina seran severament castigades als tridus de pregàries prequaresmals i l’advertència de l’església envers de les autoritats, pares de família i mestres que comporten aquests desgavells de carnaval”.
Parella infantil del Carnestoltes
Imatge actual, gràcies a la participació de Simone i Chiara
CANDIDATURES PER A LES ELECCIONS MUNICIPALS
Amb motiu d’un col•loqui que se celebra al teatre del “Recreo”, que promou el grup ecologista “Torre Esbucada”, es donen a conèixer els caps de llista dels partits que concorren als comicis. L’Ajuntament es compon de 13 membres o regidors, el mateix nombre que integra les següents llistes:
Coalició Democràtica: Francesc Barbón Zafra, Bartomeu Morey Melis, Bartomeu Massanet Lliteres, Sebastià Garau Sureda, Bartomeu Pellicer Flaquer, F. Javier Massanet Sansó, Antonio Sànchez Hinojosa, Josep Orpi Font, Joan Sancho Juan, Pere Garau Sansó, Nicolau Nadal Ferrer, Joan Flaquer Terrasa i Miquel Gomis Sansó.
Partit Socialista de Mallorca: Joan Pellicer Flaquer, Josep Fuster Alcina, Eusebio Reyes Simoes, Pere Nebot Massanet, Antoni Serapio Massanet, Joan Llabata Morató, Miquel Servera Sancho, Josep Flaquer Pellicer, Pere Tous Ramis, Francesc Forteza Aguiló, Antoni Servera Díaz, Catalina Pellicer Servera i Manuel Servera Pellicer.
Partit Socialista Obrer Espanyol: Salvador Moll Vaquer, Antoni Llull Sureda, Mateu Mercant Sirer, Miquel Terrasa Juan, Jeroni Alcina Mayol, Joan Nebot Vaquer, Agustí Múñoz Ronquillo, Margalida Tous Orpi, Juan Manuel Vergara Medel, Alberto Infante Muñoz, Miguel Pascual Tous, Juan Sansó Barceló i Esteva Gómez-Quintero Colom.
Partit Comunista Illes Balears: Nicolau Alzina Sancho, Francisco Romera Márquez, Pere Nadal Mestre, Maria Antònia Mayol Blanes, Vicenç Marí Forteza, Fermín N. Rigo Flaquer, Deogracias Castellanos Castilla, Joan Josep Cuart Alemany, Rafael Hernández Alonso, Antoni Domínguez Fornés, Jaume Alzamora Blanes, Pere Alzamora Blanes i Jorge Fernàndez Sànchez.
Unió de Centre Democràtic: Francesc J.Terrasa Femenias, Joan Ladaria Moll, Joan Pascual Amorós, Antoni Alcover Femenias, Pere Melis Garau, Miquel Cassellas Fornés, Manolo Delgado Moreno, Bartomeu Terrasa Ferrer, Miquel Cassellas Flaquer, Miquel Lliteras Garau, Bartomeu Pascual Nadal, Miquel Sancho Juan i Miquel Pascual Amorós.
L’ARTESANIA D’OBRA DE PAUMA A BARCELONA
A Barcelona se celebra una exposició d’artesania, que inauguren els Reis. Capdepera hi pren part amb l’obra de pauma: llata, senalles, morrions, et . El nostre poble i el seu gremi artesà és distingit amb una medalla que premia el bell art de la llata dels gabellins.
Coincidint amb l’exposició de la Ciutat Comtal, també als salons de la planta baixa de la Sala, la Secció Femenina presenta treballs manuals, fets amb palmes, pita i ràfia, elements ben combinats i elaborats per afiliades al Servei Social. Aprofitant l’avinentesa, són editats uns fulls, que també queden emmarcats i col•locats a la parets de la sala d’exposicions, amb història referida a la llata a Capdepera. La dependència municipal roman decorada amb garballons i motius pagesos.
Dones fent obra de pauma a Capdepera
Un memoràndum per consulta pública es refereix al gran moment d’aquesta artesania al poble, a finals del segle XIX, quan descriu la visita, el 1875, de l’arxiduc Lluis Salvador, que fou l’època de màxim esplendor de Capdepera en aquesta labor. Personatges com Joan Moll “Gargori”, Nicolau Servera “Pilè”, Bartomeu Servera “Piricus”, Antoni Ferrer “Cofeta”, Antoni Vaquer “de s’Heretat”, Antoni Ferragut o Colau Droguer, figuren com a precursors més destacats dels actuals comerciants o “traginers”, sense oblidar-se de la cooperativa “La Protectora” del carrer del Port, reconvertida l’any 1908 en “La Palmera” a la plaça del Orient.
L’esmentat Antoni Ferragut va fer construir a la drassana de na Ferradura, a Cala Rajada, l’any 1919, el vaixell de nom “Capdepera”, que també s’exposa en fotografia, i, a manca d’imatges, s’anomenen els pailebots de transport de mercaderies al moll: el “Sant Miquel”, el “Sant Bartomeu” i el “Sant Josep”.
El paliebot Capdepera a Na Ferradura
RESULTATS DE LES PRIMERES ELECCIONS DEMOCRÀTIQUES
El 3 d’abril se celebren les primeres eleccions municipals democràtiques. El cens de votants del municipi es de 3.481 persones, dels quals emeten el seu vot 2.559 veïns, amb 2.530 d’útils. El repartiment dóna 885 sufragis a UCD, que suposen 5 escons a l’Ajuntament; el PSOE obté 752 vots, amb 4 regidors; el PCE-PCIB, 434 vots, amb 2 escons; C.D. obté 292 paperetes al seu favor, amb un regidor, i, finalment , el PSM, un regidor pels 167 vots aconseguits.
En base als indicats resultats, entren a formar part del primer Ajuntament democràtic gabellí, els senyors Francesc Joan Terrasa Femenias, Joan Ladària Moll, Joan Pascual Amorós, Antoni Alcover Femenias, Pere Melis Garau, Salvador Moll Vaquer, Antoni Llull Sureda, Mateu Mercant Sirer, Miquel Terrasa Juan, Nicolau Alzina Sancho, Francisco Romera Màrquez, Francisco Barbón Zafra i Joan Pellicer Flaquer.
SALVADOR MOLL VAQUER, PRIMER BATLE DEMOCRÀTIC
El socialistes configuren un pacte o bloc amb el PCIB (comunistes) i PSM (nacionalistes), pel qual sumen 7 regidors, per 6 de la coalició UCD/CD, que resta a l’oposició. D’aquest pacte, el número 1 de la llista més votada, la del PSOE, Salvador Moll Vaquer, s’erigeix en nou batle de Capdepera, primer cap del consistori democràtic de la localitat.
COMISSIÓ DE GOVERN.- L’integren el Batle, com a president de la corporació; Nicolau Alzina, com a primer tinent de batlia; Miquel Terrasa Joan, Francesc Terrasa i Joan Ladària. Equip de consens, malgrat els resultats electorals.
HISENDA.- Com a president de la comissió, Joan Pellicer; Vocals: Francesc Terrasa, Francesc Barbón i Nicolau Alzina.
URBANISME, OBRES I MEDI AMBIENT.- Nicolau Alzina, de President de la Comissió; Francisco Romera i Pere Melis, com a Vocals.
JUNTA LOCAL DE SANITAT (De nova creació una vegada conformada la nova corporació municipal).- Presidida pel batle, resta integrada pel metge Llorenç Caimari; l’apotecari Carles Antich, el manescal Jaume Ferriol i el jutge suplent Jeroni Alzina. Assistits tots ells pel secretari accidental, Pere B.Fernàndez.
DELEGACIONS.- Cada partit polític proposarà un repressentant per formar una Comissió de festes. Salvador Moll, s’ocuparà de l’Ordre pùblic; Antoni Llull, cuidarà de la Tercera Edat i serveis socials; Agricultura: Miquel Terrasa; Transports i comunicacions: Francisco Romera; Educació, Cultura i Joventut: Joan Pellicer; Jardins, il•luminació i cementiri: Pere Melis Garau; Turisme: Antoni Alcover; Esports: Joan Pascual; Vies, Obres i Brigada municipal: Joan Ladaria.
Es nomena a Nicolau Alzina Sancho, Depositari, i a Mateu Mercant Sirer, batle pedani de Cala Rajada.
Salvador Moll Vaquer, primer batle democràtic de Capdepera
ARRENCADA DE L’ACTIVITAT MUNICIPAL
Una de les tasques més importants que es planteja el nou consistori és l’elaboració d’unes Normes Subsidiàries destinades a suplir el caduc Pla General de 1962. L’equip de govern es reuneix amb els contractistes d’obres del municipi, amb assistència de l’assessor jurídic de l’ajuntament, Manel Pérez Ramos.
Als constructors se’ls exigeix disciplina i ordre en la legalització immediata del fotimer d’obres arreu del terme que no compten amb llicència.
*** L’ajuntament encarrega un estudi sobre el cost econòmic per declarar Cala Agulla com a Parc Natural, per 150.000 pessetes –una xifra un punt ridícula–, que no es duu a terme perquè els companys de pacte (PCIB i PSM) consideren que és millor destinar l’esmentada quantitat a comprar botes als voluntaris que van a apagar el foc dels incendis forestals, freqüents a la zona de l’Agulla.
*** La Sala comunica que vol canviar el nom del carrer “ Miquel Garau” (que fou propietari dels terrenys on està ubicat ); del de “Joan Moll “ (que expliquen que es tractava d’un senyor que, un bon dia, es presentà a la Sala oferint poder sufragar el cost de les làpides si es donava el seu nom a una via de Cala Rajada i sembla que el tema guarda relació amb la persona del metge Moll, de Capdepera), i finalment la de “Rafel Blanes” (impulsor del tren fins Artá i, mira per on, parent de l’esmentat Joan Moll). Tambè es proposa canviar la denominació de la principal artèria d’Elionor Servera per la d’es Far, iniciativa que rep fort clam popular en contra.
*** L’Ajuntament rep 167.000 pessetes de mans del pintor suec Víctor Zbinden (recaptació per la venda de 48 dels seus quadres a una exposició a la planta baixa de la Sala, destinada a l’escoleta infantil “Sant Antoni de Pàdua” de Cala Rajada, amb motiu de l’Any Internacional del Nin). A mès, Zbinden dóna al Batle una de les seves obres en relleu. El primer mandatari ha anunciat l’obertura d’una sala d’exposicions que aglutini totes les creacions pictòriques inspirades per les belleses del litoral i de la costa del municipi o que tenguin Capdepera com a motiu de l’obra.
Bartomeu Melis "Meyme"