Per Miquel Piris



Res com una Dana per mostrar al món el valor nul de la Marca Balears. Un gegant amb peus de fang: el port i l'aeroport de Palma. El primer el volen ampliar al nivell Buzz Light Year. El segon, saps que ha arribat a l'infinit i més enllà el dia que hi arribes en avió, fa mitja hora que camines i encara no veus la sortida. Si l'amo i únic cobrador dels beneficis que genera (l'estat espanyol), continua amb la lògica de les darreres dècades, aquesta instal·lació acabarà ocupant l'illa sencera. Fins i tot, a setanta-vuit quilòmetres, notam magnitud desmesurada de l’aeroport de Palma, com un terratrèmol que s’expandeix per la crosta del planeta. Ho vaig descobrir la nit que vaig passar més d'un quart d'hora cercant aparcament al voltant de ca nostra. Era a Cala Rajada o a Barcelona? Ni als aparcaments que ha posat un hotel pels clients vaig trobar lloc. Al final vaig aparcar davant d'un supermercat que per estalviar-se el gual van deixant coses damunt la via pública com ara un cartell de gelats. I l'endemà, el senyor que hi fa feina em va renyar per no haver respectat el seu espai. I aquest és el problema: quan varen fer els hotels, ningú no va pensar que necessitarien aparcaments subterranis, com solen tenir a les grans ciutats. Que no hi pensassin llavors ho trob normal. Que facin la plaça del Carme i no s'aprofiti per fer uns quants pisos d'aparcament subterrani molt normal no és. Per cert, hi he passat uns 200 pics des que l'inauguraren i mai no he vist ni un sol lloc lliure. Estan d'enhorabona els que ho dissenyaren la legislatura passada. També perquè no hi hagi mort cap nin per cop de calor.

Els vehicles que m'han tret privilegis són de treballadors dels hotels, de cases vacacionals i, sobretot, de lloguer. A causa de la flota infinita de pirates com OK Mobility (lladre abans anomenat Ok Rent a Car a qui vaig jurar solemnement odi etern el dia que em va atracar de la mà de Pepe Car*), aquests dies també faig trampa, com els del súper, i trec el cotxe de ma mare de la cotxeria per guardar lloc i poder aparcar en tornar de nit. De dia, cap problema, tots són a voltar: KO Mobility! 

https://www.youtube.com/watch?v=XupEZ7brKKs&t=182s

Això és tan sols un indici. I un indici que el govern espanyol, el govern balear i la indústria turística mallorquina se'n van del boll, és la quantitat de turistes que han deixat tirats aquests dies a l'aeroport. Si aquesta infraestructura monstruosa col·lapsa, no hi ha pla B. Llavors, al cel de Palma, amarat de contaminació lumínica, hi emergeix la flota de satèl·lits d’Star Fascist Link dibuixant l'autèntic lema de la Marca Balears/España: "Vos foteu!". Un lema que va per tots els Viktor Navorski -interpretat per Tom Hanks a "La terminal" d'Spielberg - que han estat abandonats a Palma o a Santiago de Compostela, un lema que va per tots nosaltres.

Veure la primera temporada de la sèrie "La natura sotmet els amos del capital" és un plaer digne de sofà, crispetes i una IPA ben llupolada com "Sa bona" de Sa Cerviseria. Llàstima que la crisi climàtica també ens hagi d'arrossegar a la resta contra les roques, com els velers de Formentera. Si jo fos l'astronauta George Taylor i això el final de "El planeta dels simis", ara diria: "You maniacs! You blew it up! Damn you!", però no ho som. Només diré que "FcK KO Mobility!" que abreviat i en anglès no sembla tant que els enviïs a la merda, gàngsters.