Ca ses monges, Formentera i bregues

Començarem per destacar algunes frases llegides als mitjans de comunicació sobre l’incident de ca ses monges:

Un centre de menors a Cala Rajada gestionat pel Consell de Formentera,

En el inmueble se encontraban solo tres chicos, después de que una docena de ellos se fugara recientemente durante una excursión

Nuevo linchamiento por parte de vecinos hacia jóvenes inmigrantes ilegales de origen argelino en Mallorca.

Varios desconocidos, que podría pertenecer a un clan gitano enfrentado con unos adolescentes argelinos

Tensión racial en Mallorca: disparos contra centro de menores inmigrantes

Tot això ha passat a Capdepera. Tenim l'experiència de com se'n sortiren els que agrediren a la policia local fa dos anys pel fet . No entenem el perquè el Consell de Formentera gestiona un centre de menors migrants a Cala Rajada. Manco, el fet que els hi fugissin dotze dels quinze que hi havia quan anaren a menjar una hamburguesa. Gestionar menors no és fàcil. Però a més de condemnar els fets algú hauria de donar explicacions. La polèmica gitanos-algerians ja tengué el mes de juny uns fets reprovables a Son Gotleu. Que partits d'extrema dreta prenguin parts per un dels dos col·lectius atia l'odi, distorsiona, simplifica i emmerda la realitat.

No es pot consentir robatoris ni que es prengui la justícia per compte propi. Hem d'acollir a tots els adolescents menors de divuit anys que arriben al nostre territori sense cap adult. És un difícil equilibri que ens ha tocat viure i hem de conviure amb aquesta realitat conscients que som els privilegiats. Però volem explicacions.

Per acabar, el concepte MENA (Menors Estrangers No Acompanyats) ha adquirit una connotació negativa que deshumanitza els menors, convertint-los en un col·lectiu uniforme sobre el qual es llancen missatges d'odi basats en "bulos" i notícies falses.