Història de la Tercera Edat de Cala Rajada, contada per un col·lectiu de Gent Gran




Transcripció:  Vocalia de comunicació i  ràdio




                                          

CAPÍTOL  22.-  2015: NOVA JUNTA DIRECTIVA I ANÈCDOTES 









 

  L’any 2018 aquesta revista publicava  el precedent capítol, quan es trobàvem al 2015, de la historia de la Tercera Edat de Cala Rajada – sempre contada pel seu col.lectiu d’associats i espigolant, aquesta Vocalia de Comunicació que subscriu, en el contingut dels arxius, actes i documentació vària de “Sol Naixent”. En ells trobam que s’atorgaren funcions especifiques a alguns membres de la nova Junta Directiva: Jesús Espallargas Espallargas, nomenat encarregat de les gestions davant Govern Balear, Consell Insular i Federació de Persones Majors, a més de ser el responsable del “Bingo” dels divendres i diumenges, amb l'ajut de la directiva Josefina Romero Iniesta. DF'altra banda, Maria Sancho Riera i Maria Llabrès passaven a ser les responsables dels actes festius i balls, amb la col·laboració de Pere Juan Sancho que, a la vegada, tindria cura dels serveis tècnics. Recordin els nostres lectors que, a més dels esmentats, així mateix integraven la Junta Directiva presidida per Josep Maria Navarro Llop, els senyors Pedro Vaquer, en qualitat de vicepresident; Pepita Morató, com a secretària; Llorenç Alzina, tresorer; i Maria Fuster, vicesecretària.


Una exposició de fotografies sobre infància i adolescència de gent associada, la presencia a un estand a la Mostra de la Llampuga, la col·laboració del club a la tradicional paella anual a “sa Gravera” i la remodelació del sistema d’excursions, caps de setmana i viatges varis en benefici dels socis com, també, la perpetuació anual de l’Enterrament de la Sardina; la sempre esperada “Festa de primavera” i una exposició de fotografies antigues amb motiu de Sant Roc, amb la presència de les autoritats. I és que la gent de “Sol Naixent” és molt activa, vol fer feina, res els importen càrrecs ni prebendes, ni cadires ni seients, sinó activitat, molta activitat!  ”És pel que vàrem  ser escollits, votats, per la nostra gent i a ella ens devem”, manifesten.

Anécdota.-  A una de tantes taules rodones que, els capvespres de cada dia, omplen “Sol Naixent”, integrades per unes 8 persones, recentment associades al Club, homes i dones, 6 d’elles eren de Capdepera. Una d’aquelles dones, molt deixondida ella, contava aquesta anècdota (la qual, nosaltres, únicament, transcrivim literalment): ”Coneixeu la cançó de Suso Rexach “Història d’en…”?. Quan a Espanya ens trobàvem a les darreries de la dictadura franquista, a l’hora de nomenar Franco qualque ministre per a cobrir una vacant d’un altre, en diverses ocasions, el Generalíssim, sempre recomanava, ordenava, que fos José Solís Ruiz que cobris la vacant, especialment quan es tractava de la de Ministre Secretari del Moviment. Pepe Solís, servia, segons sembla, tant “ para un roto como para un descosido”. Si aquest fet el traslladam al  moment actual, ara al 2019, guardant significatives diferències, ens trobarem que també aquí, hi ha gent disposada a repetir quan faci falta. Recentment, un “valor en alza” fou investit, de bell nou, com a cap d’una entitat de la vellesa i fou designat a repetir un acte de “convit de festa”. Ell ja havia tingut l'oportunitat, temps enrere,  dintre d'un altre context,  de fer un pregó, el qual, per cert, li va sortir brodat. I és que ja ho conta aquella cançó d'en Suso que descriu, imperceptiblement, una semblança del “repetidor” de què vos parl. I és que, a aquest pas, ni es trobaran predicadors de festes, ni presidents. Aleshores, a repetir s’ha dit! Malgrat sigui per un minso percentatge de sufragis. Ja vos ho dic: Hi ha gent que tant val “para un roto como para un descosido”, va acabar la seva xerrada aquella empàtica senyora.

I així  passen els horabaixes, entre jocs de cartes de tota mena i altres activitats, els tertulians, alguns arribats de properes latituds que volen pertànyer a “Sol Naixent”, d’aquest viu club de majors cala-rajader. Anècdotes, sense més importància, que aquesta vocalia que subscriu transcriu perquè resti constància als annals d’aquesta entitat. I no hi afegim ni llevam ni una accent, ni una coma.  Ho transcrivim talment. Fins a la pròxima.



VOCALIA DE COMUNICACIÓ DE “SOL NAIXENT”