Capítol 17



 "La Caixa”  de  Capdepera, rodar clau després de 83 anys?





    Havent de realitzar unes gestions personals, em vaig apropar va pocs dies a “la Caixa”, a l’oficina al costat de Ca’n Patilla, a Capdepera. Quan em disposava a entrar-hi, vaig sentir com una parella asseguda a una de les taules del bar adjacent comentava la possibilitat de tancament de l’entitat d’estalvis. Desprès d’assabentar-me més a fons del comentari d’aquèlles persones, vaig entrar a l’oficina. Allí, no em confirmaren ni em desmentiren la noticia que, sembla, és al carrer: L’emblemàtica “La Caixa” de Capdepera traslladarà els seus ormejos a Cala Rajada.

Fonts properes manifestaren  no comptar amb informació fefaent sobre aquest tema, per la qual cosa “ni saben ni contesten”, però, amb ànim de conèixer mès detalls, furgàrem a prop d’altres instàncies on inquirírem sobre el tema en qüestió i ens informaren que el trasllat podría efectuar-se una volta haver finalitzat les obres d’ampliació  i/o  remodelació  dels despatxos amb què compta “ la Caixa” a la plaça dels Mariner’s  de Cala Rajada. Haurem d’esperar,  idò,  més noticies al respecte i tant de bo no s’hagi de  materialitzar  l’esmentat  trasllat  i consegüent  rodament de clau de les instal·lacions bancàries de “sa Creu”.

Fent memòria.- Per aquest motiu, volem fer un poc de memòria pel possible fet d’haver de tancar després de 83 anys. Sí, fou el 30 de març de 1935 quan es va inaugurar la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros”, nom que va precedir, fins fa més de 30 anys,  l’actual denominació “La Caixa”, si bé per raó de les transformacions dintre el sector de la banca passà, més recentment,  a denominar-se “Caixabank”.

Carismàtica entitat, “La Caixa”, entre nosaltres. Les estampes que il·lustren el present article mostren la festa d'inauguració en un lloc tan nostrat com el carrer de la Lluna, amb els  directius provincials, autoritats locals i forces vives gabellines – imatges que ens retrotreuen a una època que guarda poca relació amb l’actual--. El carrer de la Lluna sempre serà recordat com el carrer de “la Caixa”, entitat que, fa quasi un quart de segle, canvià la seva  adreça a la placeta de "sa Creu", enfront d’una altra entitat financera. De fet, hem sentit  a dir, i no poques vegades, que el canvi d’emplaçament  podía ser, tal volta, un dels motius que, a la llarga, han pogut propiciar –entre d’altres que implicarien  reestructuracions  internes– que la cùpula dirigent hagi decidit el trasllat a Cala Rajada.

En situacions com aquestes i malgrat el fotimer d’anys que “la Caixa” es troba a Capdepera, els sentimentalismes que el tancament comporta hauran de deixar-se de banda. I com que, sembla, que no es tracta d’un rumor, malgrat aquests també siguin noticia, emplaçam els lectors a fer el comentaris que considerin adients al respecte, o a qui vulgui  emetre qualsevol rèplica,  a fer-ho a la següent adreça:

 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  de l'autor de “Fent  memòria”.  Gràcies.