"Som un poble civilitzat, celebrem altres històries manco nefastes que la del 31 de desembre"


El Rei Jaume I  "el Cruel*. La festa de l'Estendard,  l'entrada a la Medina Mayurca el  31 de desembre de 1229, el genocidi de Mallorca.
 Som persona de carrer i la meva cultura no va més enllà dels meus pocs coneixements bàsics d'història, però entenc que un rei que escriu la seva pròpia història fent-se passar per un messies, que tallà llengües a bisbes i passà pel ganivet els seus presoners, avui seria jutjat per crims de guerra i per tant, resulta de dubtosa reputació, tot i que confés que jo sempre m'he considerat republicà i mai m'he cregut les rondalles de fills de reis acabades en noces de pinyol vermell.
Idò dit rei Jaume I anava acompanyat d'un comitiva de nobles medievals, grans mercaders i l'església catòlica.
La noblesa representava el sistema feudal, que a dia d'avui a Mallorca encara manté l'alou, i no fa gaire aplicava el drets feudals i encara queden per Ciutat els seus cognoms i palaus heretats arran de la partició de la Conquesta.
Val a dir que la noblesa molt catalanista no ha estat mai. Per altra banda, el seguien els grans mercaders de l'època (vendrien a ser les multinacionals d'ara), enfadats per les pèrdues  dels seus vaixells a mans, suposadament, de pirates sarraïns "mayurqins".
 Aquests mercaders aportaven els diners i el seu interès era purament comercial i estratègics. Tota aquest seguici, beneït per l'església catòlica d'antany (que vos he de contar que no sapigueu), atacaren una comunitat organitzada culturalment i socialment, tot i ser un poble indefens, atès que no estaven militarment preparats. Tot i així, disposaven d'un sistema més avançat a l'època que el sistema feudal que va imposar en Jaume I.
La festa de l'Estendard commemora aquests fets: l'entrada a la Medina Mayurca el 31 de desembre de 1229. Aquesta entrada fou violentíssima: saquejos, violacions, assassinats d'infants, dones i homes, i mil barbàries més.
Per tant, el 31 de desembre crec que no hauríem de proclamar cap "festa".
A Mallorca han passat, i passen, milers de cultures. El nostre poble és descendent d'una d'elles, la catalana. Em sembla lamentable que justament haguem de celebrar els nostres orígens o senyals identitat el dia que aniquilaren una de les altres cultures que aquí també s'establiren en força i encara en queden ressenyes.
Han hagut de passar molts d'anys perquè aquesta cultura començà a florir a Mallorca, però també ha hagut de conviure molts d'anys amb penúries dels sistemes feudal i inquisitorial que, per cert, van aportar els conqueridors que commemorem.
Crec que devem més als colonitzadors de la post-conquesta (menestrals, agricultors, comerciants, etc.) que als espoliadors dels conqueridors.
Per favor, som un poble civilitzat, celebrem altres històries manco nefastes que la del 31 de desembre.
 
   Bernat Galmés


*L’ordre de fer torturar durant quaranta-cinc dies el governador musulmà —incloent el fer-li veure la decapitació del seu fill de setze anys— fins que la mort el va alliberar del suplici justificaria tota sola que se’l conegués com: Jaume I el Cruel.
La invasió de Mallorca i de l’extermini directe del 80% dels seus habitants, gent d’origen àrab i nord-africà, però majoritàriament muladís, descendents dels pobladors autòctons. El carnatge va ser de tal magnitud que l’acumulació de cadàvers va provocar una epidèmia de pesta de grans dimensions que va causar la mort d’una gran quantitat de guerrers catalans.