"Noltros no anam d'imperis. Mos sabem propietaris
de sa més gran de ses riqueses: lo nos-tro..."




per Miquel Piris






"Noltros no anam d'imperis. Mos sabem propietaris de sa més gran de ses riqueses: lo nos-tro. Propietat indefinible, malmenada, prostituïda per cacics i cabdills, mai no defensada; que ni ses paraules emparen ja. Lo... nos... tro... Així en la terra com es fa en el cel... Noltros... nosaltres... sí, nosaltres... i no permeteu que nosaltres caiguem en la temptació...".
Cada pic que Toni Gomila arriba a aquest punt de la seva genial interpretació de l'obra Acorar em passa el mateix: em record del president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, el més ignorant dels homes que han ocupat aquest càrrec.

Bauzá diu que ell és un president que vol combatre que "des de fora, des de Catalunya, se'ns imposin paraules i formes que no són nostres" i en el blog del filòleg Gabriel Bibiloni encara podeu llegir un text mític escrit per ell tot ple de formes genuïnament catalanes com "estem", "insisteixo", "remeto", "melic", "demano", "sóc"... * Li escau més "soc": s'ha de ser un tros de soca per demostrar tanta incultura. Ara, en un nou episodi de la curtor d'aquests tertulians d'Intereconomía que ens governen, han publicat en document oficial l'expressió "llengua cooficial distinta del castellà" per referir-se al català sense haver-ho d'escriure. Un pic més, amb aquesta obsessió malaltissa contra tot el que tengui res a veure amb Catalunya, posen de manifest que ignoren que el català és llengua oficial i pròpia de les Balears.
El més preocupant és que aquesta incapacitat per adonar-se del ridícul amb el qual s'expressen no amaga cap geni de l'economia per treure'ns del forat de la crisi. Al revés, és un símptoma més de la pobresa intel·lectual a tots els nivells de l'equip que en aquests moments du les regnes d'aquestes illes. Tot i ser membre del Partit Popular i de la corda dels que ara manen a Madrid, Bauzá ha aconseguit que la inversió a les Balears per càpita sigui la més baixa de la darrera dècada en comparació amb la mitjana de l'Estat espanyol. El que rep un ciutadà balear no arriba ni a una tercera part (29,7%) del que reben de mitjana els espanyols.
En botó president, a més de fer-nos molt més pobres que la resta de ciutadans de l'Estat, desconeix que la seva padrina o repadrina passava el rosari dient "nosaltres" o que després d'haver acorat i mort el porc, els botó de Son Servera feien servir un "got" per tirar aigua bullent damunt la pell del porc. Però aquest cabdill que malmena la llengua i l'economia del poble que l'ha triat com a president no té la capacitat d'anar tan enllà. En el cas improbable que anàs a veure Acorar o, més improbable encara, llegís l'obra de Toni Gomila, dubt que el senyor Bauzá entengués res. I no ho dic només pel seu ampli desconeixement de les formes genuïnament mallorquines.