"Mentre quatre quixots i els seus escuders avancen amb pas ferm, un grup de bicicletes roda costa avall cap a Cala Rajada, ni empeses pel vent, ni deixant-se portar per l’aigua, però tampoc anant-hi en contra."


 

 

Dissabte 22 de setembre, dues activitats conflueixen a mig matí; una s’està acabant, l’altre no està començant, però arriba a Capdepera, provinent d’Artà.

Dissabte, 22 de setembre, a les 10:30 h del matí, a la plaça de l’Orient de Capdepera es fa una trobada de ciclistes, per un dia sense cotxes, un dia per promocionar el transport sostenible.

El mateix dissabte, abans de migdia, arriben els Jubilats per Mallorca a la mateixa plaça, acompanyats per un reduït grup que els ha anat a cercar, bé a Artà, bé a mig camí. Quatre quixots, amb un missatge clar: lluitar contra les agressions a la llengua i cultura pròpies de les Illes Balears. Quixots que saben quins molins tenen al davant, i que utilitzen la més simple de quantes armes disposen els humans: la veu. Els molins segueixen rodant, però no és el vent qui els empeny, ni l’aigua, sinó una poderosa maquinària que, perfectament orquestrada, va triturant tot allò que fa que els humans siguin humans pel seu suposat caràcter racional: respectuosos i respectables.

Mentre quatre quixots i els seus escuders avancen amb pas ferm, un grup de bicicletes roda costa avall cap a Cala Rajada, ni empeses pel vent, ni deixant-se portar per l’aigua, però tampoc anant-hi en contra. És una festa amb un objectiu incert, molt allunyada del caràcter que reivindica aquesta mateixa festa: menys cotxes, més bicicletes. Membres de l’equip de govern hi participen de la diada ciclista. Però, per què?

Es faran carrils bici? No, no hi ha pressupost.

Es promourà que els ciclistes puguin anar per la carretera i ser més respectats pels conductors de vehicles a motor? No, la campanya es podria haver fet fa temps, i es podria fer amb pocs recursos. Si es volgués fer.

Es promourà que determinats carrers i àrees del municipi tinguin una especial dedicació a qui vulgui usar aquest mitjà de transport, com a tal, o per fer esport? Es vol promocionar el turisme ciclista?

No paga la pena ni respondre les pròpies preguntes, que un ja comença a veure com absurdes. De què serveix fer-se preguntes quan ja coneixes el patetisme de la resposta? De què serveix escriure articles opinant, quan ni tan sols arribaren a cinquanta les persones que sortiren a donar suport a quatre persones que estan lluitant per la defensa de la Cultura i la Llengua pròpies d’aquestes Illes, en un municipi on hi ha més de 10.000 censats?

No sé quins camins trobaran les generacions futures. Com sempre, davant d’aquesta imatge patètica espero equivocar-me; però em sembla que seran camins malbaratats plens d’irresponsabilitat.





Biel Mir