El departament de Medi ambient ha editat el tríptic

NO TRENQUIS LA DIVERSIÓ


L’arribada de turistes a Cala Rajada els mesos d’estiu obliga a prendre mesures per evitar possibles conflictes i comportaments incívics. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Capdepera s’han dut a terme accions informatives per assabentar al nouvingut de les que activitats prohibides i sancionadores que estan en vigor.


Per una banda, la Policia Local de Capdepera treballa des de fa anys per fer complir l’ordenança que prohibeix l’entrada d’ampolles de vidre i de radiocassets a les platges. El punt més conflictiu per la quantitat i el perfil de gent, és la platja de cala Agulla. Als dos punt d’entrada, la rotonda d’accés principal i el pàrquing del pinar, hi ha un cartell explicatiu que informa al visitant que no pot entrar vidre ni música. A ambdós llocs hi ha agents de la policia que informen i retiren les ampolles i les fonts emissores de so.

La vigilància damunt les platges també es porta a terme amb la col•laboració de treballadors del sector que avisen la policia quan veuen algun casset. En aquest cas, els agents s’encarreguen de retirar-lo i se l’emporten a la comissaria. Si el ciutadà el vol recuperar ha d’abonar la denúncia corresponent. Per ser eficients, els bars que hi ha damunt la platja tampoc poden vendre vidre ni tenir música amb un volum estrident.

Tot i que l’ordenança fa anys que s’aplica aquest estiu s’hi estan dedicant més.

Segons la Policia Local la gran majoria d’infractors són turistes que ignoren la normativa. A més, els mesos de juny i agost són més problemàtics perquè l’edat del turista és més jove, en canvi agost i setembre, són més tranquils. S’espera que amb els anys disminueixin les infraccions perquè les persones ja estaran assabentades.

Durant els mesos de juny i juliol, la unitat ciclista de la Policia Local ha intervengut 5 denuncies de venta ambulant d’ulleres i 10 de fruita. A més, 7 denuncies de radiocassets a la platja; una denúncia de megàfon i botelles de vidre de cervesa; i 7 denuncies d’ocupació pública, entre altres avisos.Aparell de música requisat a la platja

Per altra banda i per informar els turistes un cop arriben a Capdepera, des del departament de Medi Ambient s’han repartit uns fulletons a tots els hotels que informen del que no es pot fer tant a les platges com a la via pública. Amb el tríptic volen evitar sancions per manca d’informació i aconseguir la col•laboració dels visitants per mantenir el municipi net, sense renous innecessaris i en òptimes condicions.

El departament de Medi Ambient compta amb una brigada verda que vigila que es compleixin les ordenances que els pertoquen, com l’ordenança de neteja, deixalles i residus; l’ordenança d’animals de companyia o la normativa d’animals potencialment perillosos. L’any 2009 varen obrir 37 expedients sancionadors i fins el mes de juliol de l’any 2010 en porten oberts 34.

A la via pública el principal motiu de sanció és el consum indegut d’alcohol. A Capdepera està prohibit beure begudes alcohòliques al carrer excepte a les terrasses dels bars i restaurants, i els dies de fira i festa popular. Per evitar el consum d’alcohol es porta a terme un control dels establiments comercials que en venen, principalment, els supermercats de 24 hores.

Tots els establiments han de complir una normativa que inclou, entre altres qüestions, tenir la llicència en regla i adequada al tipus de negoci, tenir a la vista un cartell que especifiqui que la venda de begudes alcohòliques a menors de devuit anys està prohibida, tenir a la vista un cartell que indiqui l’horari del local. Per altra banda, si els agents de la Policia Local es troben algú que beu alcohol al carrer, se li retira la beguda.


tríptic NO TRENQUIS LA DIVERSIÓ