Ambdues entitat col·laboraren ahir per retirar residus d'aquestes dues cales verges del municipi d'Artà


 

 Ahir diumenge, uns 100 voluntaris convocats per Decathlon i coordinats pel GOB realitzaren un matí de feina a Cala Torta i Cala Mitjana per tal de retirar residus acumulats.

En total es recolliren 214 kg de residus que foren sel·leccionats per al seu reciclatge (envasos, vidre, paper, rebuig) més una quantitat important de voluminosos, que seran transportats i dipositats al punt verd d'Artà gràcies a la col·laboració de l'ajuntament.

Durant la jornada es va recordar als participants el greu problema dels residus a la mar i a la costa, especialment en el cas dels plàstics a causa de la seva gran persistència (una botella de plàstic tardarà uns cinc segles a descomposar-se). A destacar a les cales la gran quantitat de petits bocins de plàstic, producte de la fragmentació d'envasos. Cal recordar la greu problemàtica dels microplàstics, que afecten el sistema digestiu de molts animals marins i que s'acumulen a les cadenes alimentàries.

Essent un tram de litoral enfora de nuclis urbans, la quantitat de residus arribats per la mar és en aquest cas minoritària. Destacaren per volum els envasos i tot tipus de deixalles abandonats pels banyistes i visitants de les cales. Davant això, dels del GOB apel·lam al civisme dels usuaris del medi natural, recordant que en aquestes àrees amb caràcter general no hi ha (ni hi ha d'haver) ni punts per dipositar el fems ni servei de recollida, i que per tant els visitants s'han de portar a ca seva tots els residus que generin.