MÉS per Mallorca lamenta la renuncia definitiva al tren que havia d’enllaçar Manacor i Artà, i que va materialitzar ahir el Consell de Govern aprovant la liquidació dels contractes d’obres amb les empreses que l’havien de fer realitat.


El PSIB ha afirmat que "liquidar el tren de Llevant és una de les decisions més irresponsables" del Govern i "equival a perdre tota la inversió feta fins al moment" pel que ha anunciat que estudiarà les possibles irregularitats que hi hagi pogut haver en la tramitació.


En un comunicat, el diputat socialista Cosme Bonet ha assegurat que el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, "quedarà marcat com el polític que va liquidar el tren de Llevant" i ha lamentat que "després de dos anys de no fer res, les pitjors previsions s'han fet realitat" aquest divendres.

Així, ha censurat que aquesta és una mostra de l'"absoluta incapacitat" de gestió i de "la nul·la influència" a Madrid del Govern Bauzá, que demostra que és "incapaç de trobar solucions" i les pren, en aquest cas, "sense ni tan sols avisar els ajuntaments afectats ".

Segons ha incidit el parlamentari, després de dos anys de "no fer res, de no negociar amb Madrid, d'abandonar les obres a mitges i de nul diàleg amb els ajuntaments de la comarca, les pitjors previsions s'han fet realitat".

Cal destacar que la suspensió definitiva de les obres de la línia ferroviària de Manacor a Artà s'ha anunciat aquest divendres després del Consell de Govern a causa de "problemes pressupostaris" ia una "dotació insuficient"

La coalició ecosobiranista considera que aquesta darrera actuació del govern de Bauzà posa en evidència:

Sí hi ha doblers, però sols per a autopistes i AVES. L’argument principal que ha fet servir el PP per aturar les obres des de l’arribada al govern el 2011 és la manca de pressupost i doblers públics per assumir una gran inversió com la del tren de Llevant. Aquest argument ha caigut reiteradament per les inversions que sí el PP està en disposició de fer tant a Mallorca, amb 160 milions del Conveni de Carreteres per fer més autopistes: el segon cinturó de Palma i l’ampliació de l’autopista de Llucmajor fins a Campos. Però a més, el govern de Mariano Rajoy ha aprovat uns pressupostos per al 2013 per invertir en matèria ferroviària més de 25.000 milions d’euros només en Alta Velocitat, concretament els pressuposts de l’estat de l’any 2013 es destinen 4.500 milions deuros en obres de tren d’alta velocitat a la península. Un escàndol en tota regla.

Incompliment Pla Director Sectorial del PP. Cal recordar que el projecte del tren de Llevant està inclòs dins el Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears aprovat l’any 2006 pel govern del PP. Per tant, el preident Bauzà està incomplint una norma que el seu propi partit va aprovar.

La nefasta capacitat de gestió del PP i la nul·la influència amb el partit que governa a l’estat espanyol. El Govern, amb el Conseller Biel Company al capdavant de la Conselleria de Medi Ambient, han demostrat ser uns cafres en la gestió d’aquest projecte. El Conveni Ferroviari, publicat al BOE núm. 42 de 18 de febrer de 2009 i signat entre el Govern del Pacte i el govern espanyol, és un pacte, un acord normatiu que preveia l’arribada de 443 milions d’euros en inversions ferroviàries a Mallorca, i que en cas d’incompliment és jurídicament exigible. Per contra en Bauzà a optat per la liquidar un gran projecte per a l’illa i la mobilitat dels seus habitants, sobretot condemnant el futur de la comarca de Llevant.

És una decisió ideològica per tombar els projectes del govern anterior. Des de l’entrada al govern el 2011, el PP s’ha dedicat a promoure una campanya mediàtica, amb mentides i manipulacions sobre les dades de l’enllaç Manacor-Artà, per convèncer l’opinió pública que el projecte era inviable i que s’havia gestionat malament. En detall, s’ha dit que Madrid sol ha invertit 57 milions d’euros, quan en realitat durant el Govern del pacte van arribar fins a 143 milions d’euros del Conveni Ferroviari que van permetre electrificar la línia Palma-Inca, suprimir passos a nivell, millorar les telecomunicacions i la seguretat i començar les obres del tren de Llevant. Ara bé, els 100 milions que falten per poder finalitzar les obres del tren Manacor-Artà podrien venir del Ministeri de Foment, que sí està invertint en un conveni de carreteres que pretén construir més autopistes a Mallorca.

Altres enganys que ha difós l’actual govern de Bauzà és que el cost dels usuaris del tren a Mallorca és de 13,5 euros, quan en realitat no sobrepassa els 1,6 euros. També menteixen en les xifres d’usuaris anuals del Manacor-Artà, ja que es va calcular que tindria més de 575.000 usuaris anuals, i no 100.000 com s’ha afanyat a difondre el conseller Biel Company. És més, l’extensió de les vies fins Capdepera i Cala Ratjada s’arribava a superar 1,2 milions d’usuaris anuals, una xifra que ben justificava la inversió.

En contra d’un model de mobilitat públic i sostenible per a Mallorca. El PP no ha cregut mai en el projecte, no ha apostat mai pel transport públic, sinó que sempre que pot amplia carreteres i autopistes per fomentar la mobilitat en vehicles privats.

A més, cal apuntar que si es deriven responsabilitats per la rescissió dels contractes d’obres els únics responsables de les conseqüències que es puguin produir seran els actuals dirigents del PP, el president del Govern i el conseller de Medi Ambient.