Roda de premsa en defensa del tren


El dissabte dia 1, la coalició PSM-Iniciativa Verds-Entesa va convocar una roda de premsa per tal de donar a conèixer a l'opinió pública la seva postura en relació a la paralització de les obres del tren entre Manacor i Artà. Aquest és un tema del qual "Cap Vermell" s'ha vingut ocupant assíduament, inclosa la recent publicació del BOE que recull el conveni signat entre l'Administració General de l'Estat i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel qual la primera es comprometia a fer una inversió de més de 443 milions d'euros en aquest projecte. A l'acte hi feren acte de presència alguns dels pesos pesants de la coalició (Biel Vicens, Antoni Alorda, Joan Font, Miquel Ensenyat, Antoni Verger, Nanda Ramon...), així com gairebé tots els seus regidors a la comarca, encapçalats pel batle d'Artà, Jaume Alzamora.

Com va explicar el que va ser conseller de Mobilitat en l'anterior legislatura, Gabriel Vicens, l'Estat ha vingut incomplint els terminis a què s'havia compromès, dificultant considerablement l'execució prevista de les obres, però que el govern del qual formava part no va contemplar en cap moment l'aturada del projecte, entre d'altres raons perquè ja s'ha anat massa enfora com per ara fer marxa enrere. Però també, i sobre tot, va dir Vicens, perquè aquest és un projecte necessari per a la comarca de Llevant, i bo per a tot Mallorca. D'altra banda, va recordar les quantioses inversins realitzades pertot arreu en matèria ferroviària (50.000 milions només en l'AVE), i considerà que era lamentable que els poc més de 400 milions prevists per a Mallorca ara es posin en entredit.

El candidat al Congrés de Diputats, Miquel Ensenyat, va abundar en els mateixos arguments, i a més ho va fer amb una expressió prou contundent: "Volem ser solidaris, però no beneits". Es va referir, igualment, a la necessitat que les Illes Balears tenguin una veu pròpia a Madrid, no subordinada als partits d'àmbit estatat, ja que -va dir- aquests han demostrat, alternativament, una mateixa manca de sensibilitat cap als interessos d'aquesta terra.

Jaume Alzamora, batle d'Artà, va parlar de la importància d'aquest projecte per al seu poble i de les il·lusions que es frustren amb l'actual paralització de les obres, les quals va voler recordar que eren el fruit d'una llarga exigència de deu anys i de llargues marxes reivindicatives seguides per milers de persones. "A més, en l'estat actual -va afegir- les obres malmeten la nostra imatge".

Tots coincidiren a exigir al govern presidit per José Ramón Bauzá que reclami amb fermesa, davant Madrid, el compliment d'un conveni que no és "una declaració d'intencions", com afirmà el president en una recent sessió del parlament autonòmic.