Finalitzada la primera fase de treball per a definir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) de Capdepera




Dels treballs d’aquesta primera fase se’n desprèn que en cas de no desenvolupar el PAES, el volum d’emissions del municipi podria incrementar-se any rere any fins a arribar a les 149.985,17 t.CO2 l’any 2020. Amb el desenvolupament del PAES, l’objectiu és que aquesta xifra se situï per sota de les 117.123,35 t. CO2 assolint la fita de reduir un 20% les emissions de l’any 2005.
Per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic, l’any 2010 l’Ajuntament de Capdepera es va adherir al Pacte dels Batles promogut per la Direcció General de Transport i Energia de la Unió Europea. L’adhesió a aquesta iniciativa implica la redacció del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES).
Recentment s’han finalitzat els treballs corresponents a la primera fase del projecte. En concret, s’ha elaborat un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de CO2 i una diagnosi energètica que han permès definir el marc estratègic del pla d’acció que s’elaborarà durant la segona fase del PAES.
L’inventari posa de manifest que les emissions del municipi han augmentat un 0,6 % entre els anys 2005 i 2009, passant de 146.404,2 t.CO2 l’any 2005 a 147.349,0 t.CO2 l’any 2009. L’anàlisi també revela que, actualment, l’energia elèctrica  és responsable del 44,6% de les emissions que s’emeten, i que els sectors que contribueixen amb més emissions són el de serveis seguit del domèstic.
Amb el futur desplegament del PAES, l’Ajuntament i tots els sectors econòmics municipals, excepte l’industrial i el primari, hauran de reduir com a mínim 29.280,84 t. CO2 l’any 2020 per assolir l’objectiu del 20% de reducció establert en el Pacte dels Batles.  Del total d’emissions que s’hauran de reduir, l’Ajuntament n’és responsable del 2,37%.
Properament, s’iniciaran els treballs de la segona fase del projecte que determinaran quines actuacions podria dur a terme Capdepera per reduir les  seves emissions de CO2 i assolir així els objectius establerts en el Pacte dels Batles. Totes aquestes actuacions quedaran recollides en el Pla d’Acció per a l’Energia sostenible (PAES). Per a la definició d’aquest pla es vol comptar amb la participació de la ciutadania i dels agents socials del municipi. En aquest sentit, el mes d’octubre l’Ajuntament organitzarà una sessió d’informació i treball per presentar les propostes i valorar-les de manera conjunta entre l’Ajuntament i la ciutadania.
D’altra banda, també és necessària la participació ciutadana per conèixer els seus costums energètics. Per això, s’anima a tothom a respondre una breu enquesta en línia que no suposa més de 5 minuts i que serà de gran ajuda per complir aquesta fita i arribar a formar part d'una societat més sostenible.
Per a més informació sobre el PAES de Capdepera es pot accedir a la pàgina web (http://ajuntamentdecapdepera.pactedelsbatles.com/) o participar de les xarxes socials de Facebook (http://www.facebook.com/pages/PAES-Illes-Balears/189417114441849) i Twitter (http://twitter.com/#!/PAESBalears).



Departament de Medi Ambient
Ajuntament de Capdepera