La pesca amb llampuguera es podria convertir en la primera pesquera del Mediterrani en aconseguir el certificat MSC


Aquesta art de pesca té una llarga tradició a Cala Rajada

   La pesca amb llampuguera ha superat amb nota la preavaluació de la certificació de sostenibilitat del Marine Stewardship Council (MSC).
Es tracta d’un examen que permet determinar si la pesquera en qüestió pot o no arribar a satisfer els principis i criteris de l’MSC (impacte en l’ecosistema, sostenibilitat de la població, efectivitat de la gestió pesquera).
El Govern de les Illes Balears va sol·licitar en nom dels pescadors de Mallorca aquesta preavaluació, que l’ha dut a terme una empresa auditora, qualificada per l’MSC.

L’MSC és una organització global sense ànim de lucre orientada a la promoció de la pesca sostenible, que promou una millor gestió pesquera a través d’incentius de mercat mitjançant la utilització de l’ecoetiqueta de l’MSC.
El procés de certificació consta de dues fases: la preavaluació i l’avaluació completa.

Addicionalment, hi ha una tercera fase corresponent a la certificació de la cadena de custòdia que garanteix la traçabilitat dels productes des de la seva descàrrega fins al mercat final (de la mar, a la taula).
La Direcció General de Pesca té previst posar en marxa, a partir del 2011, el procés d’avaluació completa que té una durada d’un any.



L’obtenció del certificat de sostenibilitat MSC tindrà beneficis per als pescadors ja que millora la imatge global del sector, els preus a la Llotja són potencialment més elevats, i dóna garanties d’estabilitat biològica i econòmica a la pesquera.
També tindrà beneficis en els consumidors per la certesa que donen els productes certificats per l’MSC.
A més, els permet incidir en la disponibilitat futura dels productes de la mar, doncs no fan malbé l’ecosistema.
La pesca amb llampuguera és un sistema de pesca amb una xarxa que envolta les moles de llampuga.
És un mètode molt antic, conservat només en les illes de Mallorca, Malta i Sicília.



Aquest tipus de pesca és estacional -de setembre a desembre- i està basat en la biologia migratòria de l’espècie. És un sistema molt selectiu ja que només es capturen pàmpols, llampugues i verderols.


Noticia treta de Balears News
El nou digital de Pesca a balears