Amb major participació de públic, a la tercera sessió del fòrum ciutadà de l’Agenda Local 21 es va parlar d’economia, turisme, demografia i immigració








 

Des del departament de Medi Ambient, i seguint la metodologia de la resta de les sessions, es van explicar les dades que recull el prediagnòstic.

Referent als sectors de l’economia es va dir que l’agricultura ha disminuït molt i ha donat pas al sector serveis, principal motor econòmic del municipi. De totes maneres, el que més es cultiva es el secà i n’hi ha unes 1546 hectàrees. De ramaderia, el que més hi ha és oví i caprí. Quant a la pesca, tot i que es manté, ha disminuït en els darrers anys,  passant de 37 barques l’any 2001 a 29 el 2009.  

Com ja es va comentar en un altre apartat del prediagnòstic, a Capdepera predomina el sector serveis, amb 53 bars, 80 restaurants i 25 supermercats només a Cala Rajada.

El turisme al municipi arriba durant els mesos d’estiu, però en els darrers anys es veu una major desestacionalització turística.  El tipus de turisme que ve a Capdepera continua sent majoritàriament alemany, un 54,4%, seguit del britànic, i és d’edats compreses entre els 25 i els 44 anys.

Les places turístiques que s’ofereixen són molt similars en els darrers anys, 18.392 el 2009. D’aquestes, la gran majoria són hotels, un 49,96%, seguit d‘aparthotels amb un 30,74%.

Es va explicar també que l’atur ha augmentat  l’any 2009, sobretot en els sector serveis  i en la construcció, on treballa més gent. 

Quant a demografia, van explicar que la població de Capdepera va augmentar fins l’any 2006, en què es va començar a estabilitzar.  En aquests moments hi ha un 36% de mallorquins, un 30% d’espanyols no mallorquins i un 34% d’estrangers. Dels estrangers, el 50% del total són alemanys.  

Després de donar les dades, els assistents es van reunir en grups per a esbrinar els punts forts i febles dels temes tractats.  Alguns dels punts que varen sortir són la gran iniciativa privada per a crear empreses, com a punt fort, i la centralització de l’economia en un únic sector com a punt feble. També es va xerrar de la multiculturalitat que presenta Capdepera i de la falta d’interès per la cultura mallorquina per part d’alguns col·lectius d’estrangers.

A cada una de les sessions que s’han fet, ha anat augmentant el nombre de participants, arribant ahir a una vintena de persones.