El tren de Llevant torna a ser relegat

 

 

La presidenta Prohens presenta el projecte de tren a Llucmajor, amb el qual es preveu un augment d’usuaris del 76 % a la xarxa ferroviària

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, va presentar dia 3 d’octubre la nova línia de tren a Llucmajor, justificant la seva prioritat per la seva major demanda, parlant de 7,5 milions de passatgers anuals. El pressupost total del projecte del tren a Llucmajor s’ha estimat en 690 milions d’euros, incloent-hi obres, projectes, compra de nous trens i nous tallers. La data de finalització d’obres es preveu que sigui en l’any 2032.

La línia prevista contactarà Palma amb Llucmajor (en 28 minuts) amb aturada a l’aeroport de Son Sant Joan (11 minuts des de Palma), l’Hospital de Son Llàtzer i el futur recinte firal de Palma.

La presidenta ha informat que s’avança en la tramitació dels tres projectes d’ampliació de la xarxa de tren prevists en el Pla Director Sectorial de Mobilitat: la línia a Llucmajor (primera fase del tren de Migjorn) i continuar treballant en l’elaboració dels estudis informatius dels projectes de sa Pobla - Alcúdia i de Manacor-Artà.

Davant aquest anunci, la reclamació del Tren de Llevant queda relegat en un segon o tercer termini, malgrat els anys de reclamació d’una millora de la mobilitat en la comarca, que passa per la recuperació de la línia de Manacor a Artà i la seva ampliació fins Cala Rajada.   

Les reaccions a la comarca no s’ha fet esperar. D’una banda la Plataforma pel Tren de Llevant, ha emès un comunicat en el que han indicat “La Plataforma del Tren de Llevant celebra l'impuls del tren a les Balears, però lamenta la contínua marginació de la línia Manacor-Capdepera... La plataforma subratlla que no vol generar confrontació entre municipis, ja que és positiu que qualsevol zona de les Balears rebi millores en transport públic. Tot i això, consideram necessari abordar un equilibri territorial que beneficiï a totes les comarques”. 


Clica per veure  la presentació del projecte del Govern Balear /  3 d’octubre de 2024


La batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, ha declarat: “ Nosaltres seguim reivindicant que el Tren de Llevant sigui una realitat. Creiem que, ja que hi ha la infraestructura feta fins Artà (en el seu moment se van fer vies, se van fer expropiacions, se van construir cotxeres ...) en qualque moment s’ha de valorar que sigui una realitat. Em sembla bé que el tren arribi a Llucmajor unint amb l’aeroport, perquè és ben necessari, però demano que hi hagi un compromís perquè quan s’acabi el següent sigui el Tren de Llevant. I aquest compromís ha d’ésser fe tots els partits perquè xerram de vàries legislatures”.

D’altra banda Més per Capdepera també ha emès un comunicat en el que entre d’altres coses comenten “Després de l'anunci de la presidenta Prohens de posar en marxa el tren de Llucmajor, tenim sentiments encontrats. Qualsevol projecte ferroviari a Mallorca sempre serà benvingut, però estam decebuts que una vegada més el Llevant quedi oblidat.
Són molts d'anys reclamant el tren de Llevant, i en general una millora del transport públic que millor la connectivitat de Capdepera amb la resta de l'illa. Excepte millores pintuals de les freqüències de bus, la realitat és que poc s'ha fet. De fet, seguim sense tenir una línia directa de bus amb l'aeroport”.