Com estava previst, el passat dissabte dia 3 d'agost, a les 20,00 h es va celebrar al Carregador, i més concretament al voltant de la capella una festa especial, que feia anys que no es duia a terme, la festa en honor de Santa Catalina Thomàs. A més de la Missa Solemne en honor de la Beateta, el dia era prou important, ja que també se celebrà el final de les obres de restauració de la capella i per aquest motiu es beneí l'edifici renovat, un moment ben esperat, després que a finals de 2021 es començàs el projecte de restauració.



En un horabaixa de bon temps d'estiu, on la calor dels darrers dies va donar una mica de treva als assistents, que ompliren l'esplanada de la Capella i els voltants, que estaren tancats al trànsit durant tot l'acte. Fou un acte senzill i emotiu presidit per Xisco Bernabeu, rector de les parròquies del municipi, però a la vegada, amb l'ajuda tant de l'ajuntament, els veïns d’ Es Carregador, els col·laboradors de les parròquies i els tècnics, que ben prest, començaren a preparar-ho tot a l'espera dels assistents de tan important acte al Carregador.





Els assistents anaren arribant als voltants de la capella i abans de començar la cerimònia, pogueren visitar l'interior de la capella i comprovar l'estat actual, així com comprovar l'estat anterior en unes fotografies que s'exposaven a l'interior. Una vegada tot a punt, començà la missa oficiada per mossèn Xisco Bernabeu, mossèn Pere Orpí, amb l'ajuda dels habituals escolanets de les dues parròquies i els cants de les dues corals parroquials. Començà agraint a tots aquells que participaren tant amb la restauració, com amb els actes i accions per recaptar fons per fer front a les despeses.





Després, continuà amb la missa, acompanyats de Ana Gotor Blanes, la nina que representava la imatge de Sor Catalina Thomàs. En acabar l'eucaristia, es venerà la relíquia de la Santa, per a continuació sortir en processó en direcció a l'avinguda dels pins (davant la mar), fins a tornar a la capella, per acabar amb un refresc, gràcies a l'ajuntament i als bunyols de les dones de la parròquia i així va acabar aquest acte tan esperat per tothom.









Pel que fa al resultat de la restauració i tot el seguit d'obres executades, el rector, aprofità el moment de l'homilia per explicar-ho en detall i donar a conèixer les accions realitzades, com els inconvenients trobats des del primer moment. Explicà, que en fer una primera valoració de l'estat en què es trobava l'edifici, es constata, que l'edifici estava a punt del col·lapse i necessitava una intervenció urgent. El primer pas, era reparar les dues cobertes (de la nau central i la de la sagristia), que estaven en perill d'esfondrament, i posteriorment, reforçar l'estructura de la nau, ja que es modificaren els murs de càrrega, que eren les parets de davant i de darrere, parets que estaven seccionades i feien visible uns grans crulls, provocats per les varetes de ferro interiors, que amb el temps es rovellaren i posteriorment s'expandiren i provocaren les obertures. Amb això, els murs de càrrega, passaren a ser les dues parets laterals, col·locant tres bigues de ferro (triangulars) per reforçar l'estructura de tot l'edifici i així poder continuar amb el canvi de coberta i baratar les bigues de fusta inservibles, tot adequat als nous i moderns materials que són duus actualment i també a les normatives urbanístiques. L'arc central, que servia de reforç, no podia ser utilitzat com a element estructural, actualment ja no hi descansa el pes de la teulada, i després de netejar i referir, es conservarà de manera testimonial. Per acabar la part d'obra, es referí la façana, eliminant materials impropis i incompatibles amb la seva nova imatge.





Pel que fa a altres intervencions, no d'obra, a la part interior, a més del canvi de bigues de fusta (més les de ferro de reforç), es pintà tota la part interior, es va fer una restauració de les portes, del portal principal, de les calaixeres de la sagristia, de les persianes exteriors, de les finestres interiors, i com no de la campana. Per acabar, també es va proveir d'un nou retaule, donació del Bisbat de Mallorca, condicionat i adaptat a les dimensions de la paret de la capella, ja que l'antic, per coses de la humitat i el deteriorament, ja no es podia conservar.





Més o menys, aquestes són les actuacions fetes a la capella des Carregador, de les quals, s'han sufragat, gràcies a diferents iniciatives, per tal de recaptar fons, de les quals, el rector en va donar comptes.


Pressupost: 43.800 €...................................... Preu final: 44.881 €


Recaptació a 2 d'agost de 2024:....................................42919 €


Campanya iniciada l'octubre de 2021:

• Venda de bunyols: .....................................................17790 €

• Donatius particulars: ...................................................7140 €

• Paelles més rifes: ........................................................5962 €

• Mercadet de Nadal 2021: .............................................1080 €

• Concert Nadal 2021: ......................................................920 €

• Concert estiu 2023: .......................................................620 €

• Sagraments: ...............................................................8606 €

• Capella: .......................................................................800 €


Al final d'aquest article podeu veure tots els enllaços de la web capvermell.org que parlen de les notícies o iniciatives que s'han dut a terme durant aquests anys:


Paella per recaptar fons per l'esglesieta d'Es Carregador 29.05.2024
https://www.capvermell.org/index.php/fets-i-gent/xafarderies/34090-paelles-i-mes-paelles

II Paella a benefici de la restauració de la capella des Carregador 20.05.2024
https://www.capvermell.org/index.php/agenda/convocatories/33948-ii-paella-a-benefici-de-la-restauracio-de-la-capella-des-carregador

Comença la restauració de la Capella d’Es Carregador 27.02.2024
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/33599-comenca-la-restauracio-de-la-capella-d-es-carregador

Vacances gabellines 4 Llorenç Tous 15.07.2023
https://www.capvermell.org/index.php/collaboracions/32294-vacances-gabelines-4

Concert a benefici de la restauració de la capella d'Es Carregador 20.06.2023
https://www.capvermell.org/index.php/agenda/convocatories/32105-concert-a-benefici-de-la-restauracio-de-la-capella-d-es-carregador



Èxit de la paella solidària pro-reforma de la capella d'Es Carregador 18.05.2022
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/29994-exit-de-la-paella-solidaria-pro-reforma-de-la-capella-d-es-carregador

A l'aguait: "Paella a benefici de la capella d'Es Carregador" 14.05.2022
https://www.capvermell.org/index.php/collaboracions/29967-a-l-aguait-paella-a-benefici-de-la-capella-d-es-carregador

Paella per la capella des Carregador 03.05.2022
https://www.capvermell.org/index.php/agenda/comunicats/29849-paella-per-la-capella-des-carregador

Nou bar a la capelleta del Carregador - Amb la finalitat d'obtenir fons per restaurar-la 28.12.2021
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/29263-nou-bar-a-la-capelleta-del-carregador



Concert benèfic a favor de la capella d'Es Carregador 16.12.2021
https://www.capvermell.org/index.php/agenda/convocatories/29149-concert-benefic-a-favor-de-la-capella-d-es-carregador

Al rescat de la capella d'es Carregador 31.10.2021
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/28963-al-rescat-de-la-capella-d-es-carregador

Bunyolada a favor de la capella d'Es Carregador - Cada dimecres al mercat de Capdepera 19.10.2021
https://www.capvermell.org/index.php/agenda/convocatories/28897-bunyolada-a-favor-de-la-capella-d-es-carregador

Festes des Carregador 2010 01.08.2010
https://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/6264-festes-des-carregador-2010

Com veis un seguiment molt exhaustiu