Dos estudis basats en dades de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) ens situen entre els municipis més saturats de Mallorca i  Espanya.




Hem tingut accés a dos publicacions que coincideixen en situar a Capdepera entre els municipis més massificats per mor del turisme. Els comentem.

D’una banda un estudi de Holidu  ( www.holidu.es ) un portal de lloguer vocacional, situa en nostre municipi entre els 10 més massificats d’Espanya. Concretament en situen en el 9è lloc, atorgant 39,3 turistes per habitant. La metodologia emprada en l’estudi ha estat  analitzar el nombre d’arribades en 2023 en comparació a la població municipi (*). Aquesta és la taula dels deu municipis més saturats segons l’esmentat estudi, destacant que Sant Llorenç des Cardassar es posa en el primer lloc de la taula, a nivell nacional...

Clica la taula per veure tot l'informe

A l'Informe de Capdepera literalment diu:

9. Capdepera, Illes Balears - 39.3 turistes por habitant

Capdepera, amb 39.3 turistes  por habitant, és una verdadera joia en l’extrem oriental de l’illa de Mallorca. Les seves platges i castell medieval atreuen molt de visitants, especialment a l’estiu, amb un total de tal de 446,320 arribades a l’any, de les quals 381,958 son turistes estrangers.

Capdepera es un municipi adaptat a tot tipus de turisme des del familiar, sol i platja, esportiu, cultural... Així  que no redueixis les opcions visitant-lo només a l’estiu, ja que en primavera o tardor, l’afluència de turistes és menor i ser pot gaudir millor de la cultura local i la tranquil·litat de l’entorn”   

En base dades aportades per l’INE la premsa de Mallorca ha tret sengles reportatges que se poden resumir en el títol de Diario de MallorcaSantanyí, Capdepera, Alcúdia i Deià, els municipis més massificats de l’illa”, on s’indica que es tracta de pobles que arriben a multiplicar per cinc la seva població censada amb l’arribada dels turistes durant l’estiu. Aquesta afirmació se basa en un estudi experimental que mida l’arribada de visitants atenent a la senyalització dels telèfons mòbils captats per les antenes de telefonia de cada zona durant el mes de juny ( se calcula que en juny va haver el mateix nivell d’ocupació que l’agost del 2023).

En el cas de Capdepera se comptabilitzaren  64.968 visitants, per a una població censada de 12.340 persones.

Recordem que aquesta xifra pondera el nombre de visitants amb el cens de residents, així n’hi ha municipis com Calvià o Palma que tenen un nombre molt superior de visitants però el percentatge en funció de la població és menor.

Les Illes Balears és la comunitat que més pateix la pressió de tota Espanya, essent la que reb més turistes (2.072.816)  per davant de Catalunya (2.030.748), Andalusia (1.332.819) i Canàries (1.037.087), que compten amb major població resident.

Això són les dades ofertes pel propi INE. La qüestió és si les nostres infraestructures i serveis estan a l’alçada. 

 

(*) Metodologia emprada per Holidu: la classificació  s’ha realitzat analitzant l’Enquesta d’Ocupació Hotelera de 2023 elaborada per l’INE, on se comptabilitzen el nombre de turistes arribats als principals destins turístics de l’Esta espanyol. A partir d’aquestes dades recullen dades de l’”Índex de les ciutats amb més saturació turística”. La classificació s’ordena de major a menor en funció del nombre de turistes per habitant, donant prioritat als qui tenen més turistes.