Els blocs es construeixen amb un "formigó ecològic", que conté un additiu que fa proliferar les espècies subaquàtiques.És un formigó normal al qual s’afegeix un 10 per cent d’un additiu que el fa, sobre el paper, més amable a la biodiversitat marina, perquè és un material menys alcalí, segons informa l'empresa adjudicatària Melchor Mascaró.

A més d’afegir-hi químics, els blocs de formigó tenen un relleu menys uniforme, menys perfecte, per tal que la flora submarina hi aferri més fàcilment. L’escullera de Cala Rajada es reforçarà amb gairebé 800 peces. Cadascuna pesa entre 16 i 30 tones. Unes amb forma de cub i d’altres anomenades hexàpodes amb una peculiar forma pensada per dissipar més fàcilment l’energia de les ones quan impactin al dic.

L’ús del formigó ecològic va ser una obligació del Govern, responsable del port de Cala Rajada, per compensar la petjada humana. L’organisme autonòmic Ports IB reconeix que no té cap garantia que l’anomenat formigó ecològic funcioni, però espera que ajudi a reduir l’impacte ambiental de les obres