El Club Nàutic de Cala Rajada renovarà les seves instal·lacions



   Ens hem assabentat que el Club Nàutic (CN) de Cala Rajada té previst fer aquest hivern una sèrie d’importants reformes a les seves instal·lacions del port de Cala Rajada.  Decidits a informar del fet ens hem posat en contacte amb Miquel Rossell, actual president de la Junta, que amablement ens ha fet cinc cèntims de les obres previstes i del llarg procés dut fins ara.
   El Club Nàutic de Cala Rajada té una concessió de Ports de les Balears que caduca d’aquí a 3 anys, concretament el 6 de febrer de 2011, data en què s’hauria de convocar un nou concurs. Evidentment, el Club Nàutic s'hi podria presentar, però també altres empreses interessades en l’explotació de les instal·lacions, situació que creava incertesa als actuals propietaris dels amarraments. Davant aquesta situació, Ports de les Balears proposà  de fer una nova concessió de 30 anys al CN de Cala Rajada, condicionada a una àmplia reforma de l’espai que ocupa actualment el club, i que tindria vigència a partir d’abril de 2007. Aquesta nova concessió duu implícita una revalorització, amb aplicació de nous cànonsd'explotació (per fer-nos-en una idea, abans es pagaven dues quotes semestrals de 3.500 euros, i ara es pagaran aproximadament 70.000 euros anuals) ja que els anteriors es consideraven molt baixos. 

Image

   Fa dos anys i mig, aproximadament, s’iniciaren les feines prèvies a les obres: plànols, permisos, estudis i informes. Atenent les al·legacions presentades en un primer moment (Confraria de Pescadors, Ajuntament,  Geomarin...), es varen fer nous estudis per a rebatre’ls. Fruit d'aquesta situació, hi va haver una reunió a la Conselleria de Medi Ambient entre membres de la Junta del Club Nàutic, Ajuntament, tècnics de la Conselleria, enginyers, Confraria de Pescadors, etc, per a resoldre les al·legacions i arribar a un acord. La reunió sembla que anà prou bé i seguí la tramitació del projecte.
Les obres consistiran, bàsicament, en una reforma integral de les edificacions del Club, actualment en molt mal estat, la reordenació dels amarraments amb una millor distribució de l’espai, la creació d’un nou pantalà interior (per a la qual cosa s’ha de desplaçar el dic exterior de la zona del Club, en un principi 12,5 metres, però a petició de la Confraria se separarà 2 metres més per a facilitar la maniobra de les barques de bou) i la creació d’una zona subterrània d’abocament selectiu de residus (aigües brutes, olis, contenidors de separació...).
   La reforma no surt de l’àrea d’explotació del Club Nàutic, és a dir, no envaeix les aigües externes i suposarà la creació de 30 amarraments nous per als socis i 15 per als visitants, cosa molt important per als socis, ja que per a 213 socis només hi ha 125 amarraments, actualment.
   Per a aquestes obres es partia d’un pressupost de 2.200.000 euros, però negociant amb les empreses  que es presentaren s’arribà a rebaixar fins a 1.900.000 euros, aproximadament, incloent l’equipament bàsic. L’empresa triada ha estat Melchor Mascaró, de la qual s’ha valorat la seva solvència i l’experiència en projectes d’aquest tipus (port de la Colònia de Sant Pere).
   Recentment hi hagué una assemblea de socis per a aprovar el sistema d'adjudicació de nous amarraments i la gestió dels mateixos  per al temps que duri la concessió. La proposta s’aprovà per 92 vots a favor, 12 abstencions i 10 vots en contra.

Image

   Si tot va bé, la Junta espera que dia 1 de novembre comencin les obres i aquestes tenen una duració prevista de sis mesos, així que esperen que per la propera temporada turística tot estigui enllestit.
    L’actual Junta del Club Nàutic pretén, a més, incrementar les seves activitats per a dinamitzar la vida social del Club i obrir-lo a tota la població de Cala Rajada, potenciant l’escola de vela, amb una secció de piragües, organitzant un club social i la cantina, una sala d’exposicions, etc...

Image

    El president del Club demana per anticipat disculpes i comprensió davant les molèsties que puguin provocar les obres als veïns, però s’ha de tenir present que seran un benefici per a tot el poble. Sembla que Ports de les Balears  reformarà la zona del passeig situada sobre el club (des de l’antic s’Uró a la plaça des Mariners) i altres zones del port de Cala Rajada.



  Cap Vermell agraeix a Miquel Rossel la informació sobre aquestes  obres, que poden canviar la fesonomia del nostre port i millorar-ne els serveis, esperem que a millor.