Ses Maries, una aposta per la innovació de l'obra de pauma Divendres, 3 d’agost, se va inaugurar al Centre Melis Cursach l’exposició d’artesania amb obra de pauma del col·lectiu de dones
Ses Maries. Un grup format fa dotze anys que es va formar el grup de Ses Maries el qual està  integrat per Maria Vives “Llisa”, Maria Guiscafré “de sa Torre”, Maria Brotat “de son Gregori”, que son les que donen nom al grup, i també hi son Margalida Mayol “de sa Teulera”, Antònia Vives “Busca” i Joana Colom.


L’exposició recull una ampla mostra del treball amb obra de pauma que realitzen aquest grup “de dones emprenedores”, que han decidit dedicar-se a realitzar nous dissenys per adaptar la tradició artesanal a les noves necessitats pràctiques o decoratives. Així trobem peces tradicionals on hi juga la combinació de colors juntament amb peces que combinen llata i ferro o fusta.

Ses Maries empren la base tècnica i el material de l’obra de pauma per realitzar tota una sèrie de nou dissenys que semblen que tenen com únic límit la imaginació de les artesanes que ho executen i les demandes dels clients. Així, a la mostra es pot veure un ample ventall de dissenys: plats, beasses per bicicleta, rams de flors, carteres de mà, maletins, estris per guarnir una taula i mobiliari, entre altres.


 

L’inauguració va ser molt concorreguda i no faltaren les paraules de benvinguda i elogi cap a les artesanes del batle de Capdepera.

En Joan Genovart va llegir un escrit en nom de Ses Maries (que esperem poder publicar aviat) i na Maria Giscafré va agrair als qui fan possible que el seu projecte vagi endavant, bé recollint la pauma o deixant-los un espai per fer la llata i vendre el seus productes.

 

Hi hagué una actuació de les 3 guitarres, que interpretaren cançons relacionades amb la llata i les vetleries.

A les voltes del Centre Melis Cursach n’hi ha una projecció d’imatges relacionades amb la seva activitat i comercialització dels seus productes

Com ja es tradicional a l’agost, el mes de les festes patronals del municipi, el programa expositiu S’Estiu de Can Melis es reserva per artistes locals i aquest any s’ha dedicat a un col·lectiu de dones que recuperen i innoven en una activitat exercida per les dones durant el segle XIX i fins els anys 70 del s.XX.

L’execució de l’obra de pauma estava en mans de les dones i els tractes amb el majoristes, els anomenats traginers, també. Això va crear un perfil de dona gabellina il·lustrada, al manco al que feia a comptes, resolutiva i un xic mes independent que les d’altres contrades. És a aquesta dona a qui va dedicada la mostra.