És l'actuació més important contra l'espoli de jaciments submarins a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i un dels més rellevants a nivell nacional




 La peça més antiga aquesta datada al segle III a.C.


 

 La Guàrdia Civil ha recuperat 42 peces arqueològiques procedents de jaciments submarins de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i ha investigat tres persones com a presumptes autors d'un delicte d'espoliació de Patrimoni Històric i tres persones més, per un suposat delicte de receptació d'aquests objectes.

Durant diversos dies el Servei de Protecció a la Natura de la Guàrdia Civil, ha desenvolupat l'explotació de l'operació GARUM, contra l'espoli de jaciments submarins de Balears i la posterior venda d'objectes amb valor arqueològic. Es van practicar un total de 7 registres domiciliaris en diferents localitats de Balears.

La tècnica principal per a l'extracció d'aquests objectes era el "arrossegament", mitjançant embarcacions que utilitzen aquest art de pesca, ja que a causa de la profunditat a la que és capaç d'actuar, extreu tota mena d'objectes del fons marí juntament amb la pesca .

Per la mobilitat que té aquest tipus de vaixells a l'hora de realitzar la seva tasca de pesca, les extraccions es van realitzar en diversos derelictes distribuïts per tota la geografia de l'arxipèlag balear. Els investigadors del SEPRONA sospiten que alguns dels espolis els van dur a terme manualment bussejadors en el propi vaixell.

Situació privilegiada
La situació geogràfica que posseeixen les Illes Balears, que des de l'antiguitat ha estat testimoni del pas de gran nombre de civilitzacions i cultures, han donat lloc, al fet que en l'actualitat es troben en les seves aigües i com a part del seu patrimoni històric gran nombre de jaciments submarins de gran importància i valor històric a nivell europeu.
Per això la Guàrdia Civil, a través del Servei de Protecció a la Natura (SEPRONA) porta a terme la protecció del mateix, com una de les funcions principals dins de la de defensa del Patrimoni Històric Nacional.

Investigats
Els tres investigats com a autors d'un delicte contra el patrimoni històric per l'espoli de jaciments submarins, es vénen dedicant des de fa dècades a la pesca d'arrossegament i amb aquesta tècnica han aconseguit extreure gran quantitat de peces al llarg dels anys, quedant-se en seva propietat alguna d'aquestes i realitzant la venda d'altres.
Com a mostra d'aquesta venda d'objectes s'ha investigat com a autors del delicte de receptació a tres persones, dues naturals de les localitats mallorquines d'Artà i Inca, i una de l'eivissenca de Santa Eulària del Riu.

Peces recuperades
Les peces recuperades són majoritàriament àmfores d'origen romà amb una antiguitat mitjana que s'aproxima als 2000 anys, encara que, la més antiga aquesta datada al segle III aC, també es troben entre elles gerres ceràmiques amb un possible origen medieval i àmfores d'origen fenici.
Totes les peces recuperades es troben dipositades al Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca per al seu estudi, taxació i valoració definitiva.
Per la quantitat de peces arqueològiques recuperades, un total de 42 peces entre completes i parcials, i la gran quantitat de fragments, es pot dir que estem davant l'actuació més important contra l'espoli de jaciments submarins a la Comunitat Autònoma Balear i un dels més rellevants a nivell nacional.

Palma, 16 de desembre de 2017