La Setmana de la Salut és un projecte que es duu a terme a l’IES Capdepera, durant la primera setmana d’abril (aproximadament) i que té com a protagonistes els alumnes de 3r d’ESO.

Es tracta d’un projecte interdisciplinari i col·laboratiu sobre la salut que engloba tota una sèrie d’activitats: xerrades, visites a hospitals, classes pràctiques, treball de camp, investigacions i feines pràctiques en equip.

Les classes es duen a terme dins l’aula, que durant aquella setmana “abandona” les matèries ordinàries per posar-se al front de l’aprenentatge profund i la resolució de diversos cassos mèdics. Enguany han hagut de tractar els casos d’anorèxia, asma, hemofília i malaltia mental.

Davant aquestes malalties  han de realitzar un informe mèdic, un pòster d’exposició i una presentació en format vídeo per defensar el seu cas.

Per dur a terme aquesta activitat han de constituir un grup de treball i triar un coordinador.

Les feines s’han dut a terme bàsicament a l’aula, que es distribueix durant aquests dies per fer les tasques. Així mateix, s’han rebut una sèrie de visites de professionals de la salut que han ajudat l’alumnat a tenir una visió àmplia del tema i a resoldre dubtes (una pediatra, un metge d’urgències, tres psicòlegs amb els seus pacients afectats d’esquizofrènia, un osteòpata, una persona sord-muda per parlar de les discapacitats, una experta en nutrició i un professor de ioga).

Aquest projecte es coordina des de la Comissió  de Salut, amb la participació del professorat  de les matèries de Socials, Física i Química i Biologia, Educació Física, Tecnologia, Llengua Catalana i Informàtica.

Els principals objectius del projecte són donar  a conèixer a l’alumnat l’organisme com un complex físic-mental-emocional, així com tota la dimensió de la salut i contribuir que ells mateixos prenguin decisions responsables sobre la seva salut. A nivell de treball es cerca la interdisciplinarietat així com fomentar l’autonomia intel·lectual per fer feina amb projectes.

La temporització del projecte és d’una setmana, durant totes les hores de classe els alumnes fan feina amb el projecte, surten a escoltar les xerrades, a visitar feina de camp a l’hospital de Manacor o a realitzar alguna classe pràctica, com ha estat el cas del ioga.

El projecte va començar divendres 31 definint l’objecte d’estudi i presentant els departaments implicats, se’ls va donar un cronograma als alumnes i els grups dels que formaven part. Així mateix, es van gestionar les entitats implicades i es va començar a fer feina.

Al llarg de la Setmana de la Salut hi hagut les següents xerrades: la xerrada de l’osteòpata de Manacor Tòfol Sales, que va centrar la seva xerrada amb la relació el cos, l’emoció i la ment, la visita de Jaume Brunet un psicòleg que va venir a parlar de la psicologia de la Salut,  Antònia Maria Sancho Sirer,  que es una ex-alumna del centre i ara farmacèutica i experta en Nutrició va parlar el tema de la nutrició i els aliments, l’Associació Estel de Llevant va aportar el seu testimoni sobre els casos d’esquizofrènia, el professor de Ioga Xesc Vives va explicar la relació del cos, ment i esperit a través del ioga i va aprofitar per fer una classe pràctica als alumnes, Jaume Gomila va parlar sobre la medicina d’Urgències, Jaume Ginard, un jove artanenc que pateix sordesa però que això no li ha impedit dur a terme una vida totalment normal va parlar sobre l’experiència de conviure amb una discapacitats, i la pediatra del Centre de Salut d’Artà, Olga Huguet va tractar la seva visió sobre els malentesos de la salut.

Aprofitant els temps de pati de la Setmana de la Salut alguns alumnes de 3r d’ESO que també treballen la formació d’una ONG des de l’assignatura d’emprenedoria han posat a la venda sucs de taronja naturals elaborats amb taronges ecològiques aportades pels professors. Aquests sucs han estat un bon complement per berenar de manera saludable durant aquesta setmana, i els doblers recaptats (els sucs estaven a la venda al preu d’1 €) aniran destinats al tractament de dos casos de desnutrició severa de dos nins d’Etiòpia, gestionat a través d’una ONG posada en marxa pels mateixos alumnes.

Finalment, el dimarts 11 d’abril, l’alumnat ha presentat els seus casos, vídeos i infografies a la Sala d’Actes del Centre i tota a la comunitat educativa i als pares i mares dels alumnes de 3r han estat convidats a la publicació i explicació del resultat del projecte. I la darrera passa és la seva avaluació per part de totes les matèries implicades.