L'hort urbà s'ubicarà darrere l'escoleta Es Ferreret i disposarà de 16 parcel·les


Aquesta setmana tendrà lloc el curs d’hort ecològic familiar, requisit imprescindible per aconseguir una parcel·la d’hort urbà de Capdepera, i s’han ocupades les 30 places ofertes. L’Associació APAEMA (Associació Producció Agrària Ecològica de Mallorca) és l’encarregada d’impartir-lo, però una vegada engegat el projecte serà el personal de Serveis  Socials i Medi Ambient qui en supervisin el bon funcionament.  

Els departaments de Medi Ambient i Serveis Socials de l’Ajuntament de Capdepera han posat en marxa 16 parcel·les de terra per crear aquests horts urbans. Cadascuna té 50m2 i estan ubicades als darreres de l’escoleta Es Ferreret, a Capdepera. Són per sembrar-hi hortalisses, flors i plantes aromàtiques.

Els objectius del projecte són fomentar la participació ciutadana, el desenvolupament sostenible, l’educació ambiental, l’agricultura tradicional i ecològica i la integració de col·lectius desafavorits. Per aquest motiu, un 40% de les places queda reservat a disposició i criteri d’adjudicació del personal tècnic de l’Àrea de Serveis Socials; el 20%, per a entitats sense ànim de lucre; i el 40% restant, a població en situació d’atur de més d’un any, prejubilats o jubilats.

Des que es va aprovar la posada en marxa dels horts urbans s’han fet diferents treballs a la zona per a deixar-la a punt: S’ha tancat el terreny, s’ha desbrossat, hi ha passat un tractor per adequar-lo al conreu, s’han delimitat les parcel·les, s’ha instal·lat el sistema de regadiu, s’ha aportat matèria orgànica i s’han instal·lat magatzems per a les eines. 

Els horts urbans pretenen ser una eina de sensibilització envers el medi ambient i un espai d’interrelació entre persones. Així, s'hi podran concertar visites amb associacions, entitats o escoles públiques, perquè les persones i, especialment, l’alumnat dels col·legis del municipi tinguin l’oportunitat d’observar i participar en un cultiu.

La implantació dels horts al municipi és una experiència pilot que seguirà un procés de millora continuada i s’adaptarà a les necessitats que es detectin al llarg del procés.