SEGONS L’OCB, EL GOVERN BAUZÁ PRETÉN ELIMINAR
LA NOSTRA LLENGUA DE L’ESCOLA AMB MITJANS ANTIDEMOCRÀTICS


L’Obra Cultural Balear manifesta la seva indignació per l’avantprojecte de decret del conseller Rafel Bosch, que té com a objectiu eliminar la llengua pròpia de les Illes Balears del sistema educatiu. La iniciativa, anunciada fa dies en el programa d’una televisió extremista, demostraria, una vegada més, que “el discurs del Govern Bauzá d’una suposada “lliure elecció de llengua” no és més que una excusa, i que l’única finalitat de l’executiu és negar el dret que tenen els ciutadans de les Illes Balears a escolaritzar els seus fills en la llengua pròpia. En aquest cas, més que de “lliure elecció de llengua” ens trobaríem davant una “imposició de llengües””. L’OCB manifesta “la seva indignació per un avantprojecte que pretén que per tenir dret a rebre l’ensenyament en l’idioma de Mallorca hi ha de donar suport un mínim d’un 65% del total de pares de cada centre escolar”. L’entitat considera aquesta xifra una barrera clarament antidemocràtica, i es demana, “ja que hi som, per què un 65%, i no un 100% o un 150 %?”. L’OCB recorda que “l’executiu Bauzá governa amb un suport popular inferior al 65% i que, no obstant això, es creu amb el dret de trencar tots els consensos polítics en matèria lingüística que s’havien anat construint des de l’any 1986”.

Segons l’entitat, “Bauzá i Bosch, amb la proposta de derogar el decret de mínims de 1997, aprovat per un govern del PP, demostren la seva voluntat de continuar duent el caos i la divisió al sistema educatiu de les Illes Balears, de crear conflictes on no n’hi ha i d’atacar un model que ha permès avançar cap a una societat més cohesionada i cap a un coneixement per part dels alumnes de les dues llengües oficials de les Illes Balears”. L’OCB, com ja va fer amb l’intent del Govern Matas d’implantar el suposat “trilingüisme”, denuncia la manipulació de l’executiu, que “juga amb una cosa tan important com l’educació dels nostres fills per imposar un model ideològic que, com s’ha demostrat amb l’anomenada “elecció de llengua”, representa una part molt minoritària de la societat de les Illes Balears”. L’entitat denuncia “l’obsessió antimallorquina, antimenorquina, antieivissenca i antiformeterenca del Govern Bauzá, que ratlla la patologia i la persecució ètnica”.

L’entitat recorda que, com ja va dir amb ocasió de l’Ordre de trilingüisme impulsada per Francesc Fiol, “l’única finalitat del nou decret és eliminar el català de l’ensenyament, mitjançant la seva minorització i marginació progressiva, i evitar que els infants acabin l’ensenyament amb un coneixement suficient de la llengua pròpia, base, aquest sí, de la possibilitat d’exercir la seva “lliure elecció de llengua””. L’OCB assenyala, a més, que “la norma que disposa que un terç de l’ensenyament s’ha de fer en anglès és, a hores d’ara, impossible d’aplicar, per la manca de mestres i professors amb un coneixement suficient d’aquesta llengua, i que el model proposat, per tant, l’únic que farà és agreujar els problemes del nostre sistema educatiu. Dit en altres paraules, els alumnes sortiran dels centres sense tenir coneixements suficients de cap de les tres llengües, i el fracàs escolar, previsiblement, augmentarà”.

 

L’OCB considera que “el Govern Bauzá traspassa contínuament totes les línies vermelles de la decència i de la democràcia. L’executiu impulsa aquestes mesures en uns moments caracteritzats per la disminució de recursos econòmics, l’augment del nombre d’alumnes per aula i la disminució dels mestres i professors, que han duit el sistema educatiu al caos i al desastre, amb les repercussions que tot això pot tenir per al futur dels nins i de les nines, que seran els ciutadans del demà”. Dins aquest context “de penúria social i de misèria política”, l’OCB manifesta “el seu estupor per la política educativa i lingüística del Govern Bauzá”. Segons l’entitat, “es tracta d’un experiment d’enginyeria social les rates de laboratori del qual són els alumnes de les Illes Balears”. Per a l’OCB, “l’única explicació del decret Bosch és que l’executiu Bauzá està lliurant una autèntica guerra social i cultural contra la població de les Illes Balears i contra la seva llengua i cultura”. Per tots aquests motius, l’OCB s’adhereix a la concentració "Retallen l'educació, retallen el nostre futur", que tendrà lloc demà, dimarts, 30 d'octubre, a les 18.30 hores, a la plaça de Cort, a Palma, convocada pels sindicats d’ensenyament de les Illes Balears.

L’entitat afirma que “aquest intent d’extermini de la llengua pròpia no quedarà sense resposta. L’OCB organitzarà, juntament amb altres entitats i col·lectius socials, una sèrie de mobilitzacions per la llengua que deixaran en poca cosa les que es varen produir durant el curs passat. Si el Govern vol mantenir la seva guerra contra els drets dels ciutadans de les Illes Balears, com a part destacada de la societat civil i com a entitat que va treure al carrer més de 50.000 persones contra la Llei de Funció Pública, l’Obra Cultural Balear liderarà la resposta ciutadana. No ens faran callar”. L’entitat ha convocat una reunió amb tots els sectors afectats per començar a coordinar les accions contra el decret.