Conveni amb l’Ajuntament de Capdepera i l’Associació Hotelera i de Serveis Cales de Capdepera per al desenvolupament de programes de qualificació professional inicial


   El conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael Bosch, el batle de Capdepera, Rafel Fernández, i el president de l’Associació Hotelera i de Serveis Cales de Capdepera, Juan Massanet, han renovat el conveni de col•laboració entre les tres entitats per al desenvolupament de la formació corresponent a dos programes de qualificació professional inicial (PQPI) als establiments de l’Associació Hotelera i de Serveis Cales de Capdepera. 
 



   Concretament, els alumnes de l’IES Capdepera matriculats en els programes de qualificació professional inicial d’Auxiliar de cuina i d’Auxiliar de lampisteria i de climatització domèstica tindran a la seva disposició els espais i les dependències dels establiments adherits al pla de formació de l’Associació, en els quals es desenvoluparà de manera ordinària l’activitat de formació professional específica durant 16 hores setmanals. Els alumnes també podran gaudir de la resta de les instal•lacions i comptar amb els experts que hi fan feina als establiments associats, sempre que es consideri d’utilitat per afavorir els aprenentatges relacionats amb l’especialitat. El conveni també recull la possibilitat d’inserció laboral dels alumnes en els mateixos centres de treball de l’Associació Hotelera i de Serveis Cales de Capdepera.



Mitjançant aquest conveni la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats es compromet a aportar el professorat de formació bàsica dels dos programes i el professor de formació específica del programa d’Auxiliar de lampisteria i climatització domèstica.
Per la seva banda, l’Ajuntament de Capdepera es farà càrrec de la contractació del professor de formació específica del programa d’Auxiliar de cuina, el cuiner Toni Navarro, i col•laborarà en el seguiment de l’alumnat –durant la realització del programa i en la seva posterior inserció laboral- mitjançant els seus serveis socials i l’educador de carrer.



Aquest conveni es va signar per primera vegada l’any 2006 i, des de llavors, una trentena d’alumnes es beneficia cada curs de l’oportunitat de formar-se en unes instal•lacions de qualitat i amb unes condicions idònies per a la consecució d’un aprenentatge real i profitós. 
El batle de Capdepera ha destacat la importància de la signatura del conveni a un municipi turístic que “aposta per la qualitat de l’oferta” a més de l’adhesió de Capdepera al SICTED com a destinació de qualitat. Fernández ha aprofitat l’avinentesa per demanar al conseller “una ampliació de la formació “que ofereix l’IES Capdepera per poder donar la qualitat desitjada al turista.
El conseller ha comentat que es treballa per un model de Formació Professional en el qual l’empresa tengui una gran implicació, i ha expressat: “És el model per sortir de la crisi”.

El president de l’Associació Hotelera ha demanat una assignatura de Turisme a les escoles i instituts per conèixer el motor econòmic que té Balears.
A la reunió també han participat la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Capdepera, Antònia Caimari, el regidor del PP de l’Ajuntament, Joan Ferrer, el director general de Formació Professional, Onofre Ferrer, i els directors i responsables dels centres educatius de Capdepera: CEIP S’Auba, escoletes infantils Es Ferreret i Eriçons, IES Capdepera, CEPA Artà, Aula d’Adults, Escola de Música, i el cuiner i professor Toni Navarro. Després de la signatura del conveni, el batle ha donat la paraula a cadascun d’ells per a què expliquessin les preocupacions en matèria educativa.

La directora de S’Auba ha comentat la falta de professionals per la ràtio que hi ha a les aules i el manteniment del centre. La directora del CEPA Artà ha explicat que no se n’ha parlat de l’educació per a adults i no saben què esperar pel curs vinent.
Bosch ha respost que s’estudia la possibilitat que l’educació per adults es transformi en “aprenentatge permanent.”
La directora de les escoletes infantils ha demanat que el primer cicle d’educació infantil fos més considerat i pogués ser gratuït. En aquest cas el conseller ha respost que, segons el seu parer, es necessari un debat sobre l’educació 0-3 anys.
L’Escola de Música ha mostrat la por que s’eliminin els graus mitjans dels municipis per la qual cosa els alumnes s’haurien de desplaçar al Conservatori de Palma. Bosch ha avançat que Felanitx estudia la possibilitat que l’Escola de Música es transformi en Conservatori.
L’IES Capdepera ha comentat que la zona té un dèficit perquè no hi ha formació per les sortides professionals que s’ofereixen.
L’Aula d’Adults ha expressat la voluntat de treballar conjuntament amb l’Associació Hotelera per les classes d’idiomes.