Per Miquel Bestard








Dels pioners a l'inici de la tercera etapa de club en l'any 1966




 

 

 

Agustín Muñoz Ronquillo

 Exjugador i ex-entrenador d'equips de l'Escolar - Director de la Banda de Cornetes i Tambors de Capdepera.

 Agustí va néixer el 23 de juliol de 1947, a Puerto Llano província de Ciutat Real, des dels 14 anys resideix a Capdepera, on ha format ha format família.

Una bona part de la seva vida l’ha dedicada als joves de la vila, des de fa 46 anys és el director de la Banda de Cornetes i Tambors de Capdepera, per les seves mans han desfilat gran part dels nens i joves del municipi,. L'any 2011 se li va atorgar el premi Cap Vermell a la Banda de Cornetes i Tambors. Vam tenir una grata xerrada amb Agustí dedicada a la que és la seva passió: el futbol i del seu pas per l’Escolar. Entre d’altres coses ens va comentar que l’any 1962, amb 14 anys, va venir a Capdepera al costat del seu germà Alfonso, que tenia 18 anys, per visitar a Carmen Malpesa Muñoz, mare de Biel Torres familiar que no coneixien. En la seva estada, que havia de ser d'un mes, el seu oncle cercà treball pel seu germà;  els agradà Capdepera i es van quedar tots dos. Després se'ls van afegir els seus pares, amb Alejandro seu altre germà.

Als primers anys de viure a Capdepera, l’Escolar havia desaparegut. Va ser al costat d'altres jugadors, un dels pioners perquè a Capdepera es posés en marxa, una altra vegada, el futbol federat.

Va jugar des dels 14 als 32 anys en l’Escolar, sempre amb el primer equip. Quan va venir no hi havia juvenils a Capdepera i, quan hi va haver, alguns diumenges jugava amb els juvenils al matí, i a la tarda ho feia amb el primer equip. Al seu poble, el seu lloc habitual era el de porter però amb l’Escolar arribà a jugar des de porter a extrem esquerre: és a dir en tota les demarcacions. A la fi, allà on més va rendir, i millor suc va treure, va ser al centre de camp. Essent jugador entrenà al primer equip infantil federat de l'Escolar. Després, quan deixà de jugar, va ser l'entrenador dels equips femenins de Capdepera en diverses ocasions, de l'equip de tercera regional (aficionats) i una vegada, sent president Biel Torres, acabà una temporada entrenant al primer equip. Ens va parlar de la seva bona relació que sempre va tenir amb els àrbitres, ja que l'Escolar ha intentat ser equip modèlic pel que fa al bon comportament.

Ja que va entrenar a diverses generacions de joves, ens va comentar el que pensa del futbol formatiu actual. En la nostra època la majoria de joves ho vam fer al carrer, desenvolupant les qualitats que portàvem dins, preníem les nostres decisions en cada moment; en els terrenys en què jugàvem, havíem de ser molt hàbils en el maneig de la pilota; quan jugàvem algun partit posàvem en pràctica el nostre aprenentatge autòcton. A el nen petit cal deixar-ho que desenvolupi el que porta dins i l'entrenador ha de polir-lo al camp. Ara pens que el nin està massa absorbit pels seus entrenadors. Amb la gent gran al primer equip de la vila, l'entrenador ha de adaptar-se als jugadors, i no inventar-se coses que després no podran complir. Del futbol professional no comprenc com el Madrid i Barcelona, amb les bones pedreres que tenen, no pugui treure més jugadors per als seus equips i hagin de fitxar tants de fora.

Una altra faceta d'Agustín és que fa més de quaranta anys que forma part del grup musical gabellí AMANECER . Agustí va néixer fora de Capdepera, però tota la seva vida professional l'ha desenvolupat en el nostre municipi. És un gabellí més i als seus 74 anys segueix dirigint la Banda de Cornetes i Tambors.
 

Fotografia de l’equip femení.  
De peu: Agustin Muñoz (entrenador), Manuela, Marga, Garcia I, Monse, Mari.
Acotades: Adia, Garci II, Lousdes, Joli Miquel Bestard