1933-1945

    

Fotografia d'una alineació de l'equip de Capdepera en un dels partits que es van jugar abans de la guerra civil espanyola: Tomeu de l'Orient, Pep des Forn, Tomeu Ruiz, Jaume Font, Pep de la Fonda, Sebastià Albertí, Celestino, Biel Nebot, Juan Llevates, Pep, Climent Prats.

**********

En els anys 1935-1936 el vicari Onofre organitzà un equip de futbol més seriós, que jugà partits amistosos, escollint els al·lots del poble que millor jugaven. L'entrenador era el mateix vicari, ajudat per Jaume Gelabert “Font”.

A partir de l'any 1939, després de la guerra civil espanyola, ja hi havia persones a Capdepera que tenien noció de com es jugava a futbol i intentaven reclutar joves per fer un equip, però els mitjans de què disposaven no eren suficients i no es va arribar a muntar cap club.


Carrer des Sitjar, avui carrer Major

Els primers intents a Capdepera de crear i inscriure un club van ser per part de don Higinio (marit de la comare). Era un home aficionat al teatre (va ser director de diverses obres), amb moltes inquietuds i sempre disposat a ajudar els al·lots del poble. Va proposar de secretari a Toni Solleric. Aquest, segons els que el varen conèixer, tot i ser autodidacta sabia molt sobre geografia política i es va dedicar a ensenyar i van ser molts els alumnes que assistiren a les seves classes. Després d'ells, altres persones van provar inscriure un club però les idees no van fructificar.



Carrer del Far, avui Elionor Servera

Es començaren a jugar partits amistosos i organitzant tornejos entre els pobles de Capdepera, Artà, Sant Llorenç, Son Servera, etc. També es formaven equips de Capdepera i Cala Rajada per separat, per jugar entre ells.

Alguns dels jugadors de Capdepera i Cala Rajada que varen ser alineats en aquells anys de partits amistosos (segurament ens en deixem algun) foren:

Jaume Mercant (pintor), Esteve Enric, Jaume Font, Joan Sancho "Niu", Miquel Garrit, Jeroni Maleter, Miquel Moma, Jeroni de l'Orient, Miquel Massot "es Ferrer", Miquel Pagès, Climent Prats, Toni Coves, Toni Bolló "de N'amparo", Pepe des Forn, Miquel Cofeta, Biel Nebot, Pep de la Fonda, Manuel Murta, Joan Melis "Mengol", Pere Mercadal, Biel Torreta, Tomeu d l'Orient, Ruiz de Sa Torre, Pere Mercadal, Joan LLevates, Tomeu Ruiz, Joan Gallu, Joan Porret, etc.

En aquesta llista de jugadors mereix una menció especial, no com a futbolista, sinó per la seva trajectòria artística,
Jaume Mercant Melis, nascut a Capdepera el 25 de setembre de 1910 i finat a Palma el 26 d'abril de 1999. Artista pintor, de formació bàsicament autodidacta, començà a pintar de molt jove, però la manca de recursos l'obligà a treballar en diverses ocupacions, fins al 1970. Primer va fer de fuster, que era l'ofici de son pare. Després del 1957
va ser cambrer, porter d'una finca plurifamiliar, acomodador del cinema Capitol i ordenança del Col·legi d'Arquitectes. Interessat en el paisatge, tant rural com urbà, i en les marines, fruí de crear grans panoràmiques. Pintà sobretot a Capdepera, però también a Artà i Cala Rajada. A partir de l'any 1957 pintà preferentment temes de Palma i voltants (Illetes, es Jonquet, Sant Bernat, la Seu ...) A més, pintà a Valldemossa, Puigpunyent i altres indrets. No hi manquen, en la seva obra, escenes d'interior, algun retrat familiar i d'algunes composicions religioses.
Miquel Bestard

 Jaume Mercant