Tarifa, paradís de les onades, del surf i del body stand up paddle





Vent on-shore, pluja, mar regirat i desordenat. Condicions perfectes per no entrar a l'aigua de cap de les maneres. Això és el que el mar ens va oferir en el II Campionat de Surf Tarifa en la modalitat SUP-Ones. Bon rotllo, bona organització, moltes rialles, bon menjar, ambient, vells i nous amics i ganes, moltes ganes va ser el que realment ens va moure i va motivar a deixar de banda les condicions i gaudir d'un esdeveniment en el qual participàvem per primer any. 

Ja de tornada a casa i amb "pa amb oli" a la mà en lloc de croquetes de xocolata, és moment de presentar un breu resum del que va passar durant aquests dies de viatge i competició.



Dijous 1 de  novembre

El dia surt preciós, una perfecta mar de fons amb onades de 1m trenquen sobre el fons de cala agulla, encara tenim unes hores abans d'agafar avió cap a Sevilla, sense pensar-és l'últim entrenament abans de tocar terres andaluses,.
Ja a la tarda cap a Sevilla carregat amb tot el material i acompanyat per Toni Garcia (Sa Fonda), ens dirigim cap a Sevilla, per enllaçar cap Tarifa en cotxe.



Divendres 2  de novembre

Després d'haver dormit 3 hores excasament, ens aixequem aviat per quedar amb Amadeu d'Only SUP Tarifa i buscar un bany per re-familiaritzar-nos amb les condicions de la zona. En aquest moment apareixen per allà Saül i Gerard els quals coneixement l'any passat en el campionat d'Espanya de SUP waves, aquest any venien amb dues persones més Olga i Pepe .. a Saül i Gerard no els veia des de l'any passat i des de llavors teníem pendent retrobar-nos en algun altre lloc.

Benavides, coneguda per oferir una perfecta dreta en un preciós entorn, se'ns va presentar com la millor opció. Petita i aparentment fàcil, ens va deixar veure de tant en tant alguna roca que jo interpretava com un "nois, no anem a posar-vos-ho fàcil".



Després de la sessió, vam visitar a Ricard de Limit Wave per mirar alguns dels treballs que està desenvolupant amb la seva línia de taules custom de SUP i ens encanta. Ens encanten les taules, ens encanta el lloc ple d'antigues relíquies i ens encanta Ricardo!
Ja menjats, ens desplacem a ArteVida on ens sorprenen unes perfectes dretes i esquerres aplegat per a compartir 1m glassy offshore amb un entorn increïble, Tony estava donant els seus primers inicis en SUP, i la veritat era que cada vegada que el mirava veia al un somriure de part a part, no deixi escapar ni una onada, ja sabent que el dia acabava i demà començava el campeonat.Fue un regal perfecte ja que just era el meu aniversari i els banys quadraven a la perfecció.





Aquesta mateixa nit, vam sopar una brutal hamburguesa i ens anem al llit aviat per no faltar a primera hora a les inscripcions i inici de la competició.


Dissabte 3 de novembre


És primera hora, el cel està completament ennuvolat i un molest vent del sud fa acte de presència a mesura que ens acostem a Balneari. Allà ens trobem amb l'organització de l'esdeveniment i un mar en condicions molt poc favorables per poder llançar les rondes de SUP. Pacientment esperem, a força de cafè i torrades, mentre les rondes de Surf i Bodyboard van tenint lloc.

Finalment la organització decideix posposar l'esdeveniment d'Onades masculí per al dia següent en un altre Spot, deixant per a la tarda de dissabte l'esdeveniment de les noies.



No vam estar, però sabem que totes elles van fer un gran paper en unes condicions duríssimes de vent i mar regirat. Mentre, nosaltres vam aprofitar per visitar de nou Benavides, l'espot que l'organització va decidir com a millor candidat per dur a terme la competició masculina i així adaptar-nos a condicions semblants a les que ens podríem trobar.
He de dir que Malen Adrover amiga i surfera de l'illa va competir en surf femení i SUP femení quedant 2 a SUP i 3 en surf! VISCA MALLORCA!


Diumenge 4 de novembre


Ens aixecam a les 6:30 i en Benavides a les 7:30 amb la resta de competidors i organització. Les condicions no només segueixen sent molt poc favorables sinó que les previsions anuncien que aniran a pitjor. Després d'un període d'espera que els jutges dediquen a estudiar la millor opció, finalment es decideix per emplaçar l'esdeveniment davant del Hurricane.

Aprofitant que es llancen les mànigues de Surf masculines restants i que ens entra gana, vam decidir anar a fer un volt. Torrades, embotit, cafè, suc ... i de sobte em comuniquen que llançaran la competició de SUP waves.por que tot just tinc temps de posar-me el neoprè i fer una crida a un dels catalans que s'havia perdut esmorzant, imagineu l'escena de veure corrent per la carretera en xancletes amb la boca plena de torrada sense mastegar havia de ser lamentable. Per sort (i ganes) Saül arriba a temps i així ens toca a la mateixa màniga ..



Ja amb els ulls posats al mar, resulta descoratjador. El vent és prou fort com per a què comencin a aparèixer windsurfistes i l'orientació on-shore destrossa i desordena el mar. Per sort, no és el primer cop que faig SUP en aquestes condicions. La imperfecció del nord mediterrani (quant a onades es refereix) i les meves ganes per estar en l'aigua, han fet que en moltes ocasions hagi decidit agafar ones en condicions similars a Pals. Tot i això, mantenir-se en peu esperant la sèrie és dificilíssim, com distingir les onades mitjanament bones de les que acabaran convertint-se en res. La meva tàctica és clara, esperar i apostar per dos o tres onades. D'aquesta manera, intentar aguantar el major temps possible en el bec per agafar les onades.



Però la taula que havia decidit portar-me a aquest campionat no era l'adequada, els seus cants baixos i el seu poc pes 5,10 kg la taula més lleugera del campionat va fer que no pogués mantenir l'equilibri amb les fortes ratxes de vent de 30N, vaig poder agafar 4 ones de les quals 3 em van trencar davant amb escumes de manera que la puntuació era baixa, una sola onada va ser la que em deixo que la surfeara perquè ja la 5 onada estava fora de temps i no em va puntuar, de manera que en quarts vaig eliminat.



No puc dir que fos surf, era més aviat una tòmbola per mantenir l'equilibri.
però tot i així l'ambient mereceria estar hi ha, amb un notable empitjorament de les condicions a mesura que aquestes es van succeint. Les cares dels riders tant en entrar com en sortir parlen per si soles. El mar, en format ruleta russa, va donant pas o eliminant competidors de manera capritxosa.

Tot i això, Saül rider català i company aconsegueix passar les següents mànigues i plantar-se a la final, cosa que per al es converteix en tot un èxit. Arribat el moment, allà el segueixen Cristophe, Robert Werner, i Francis Billiet.



En entrar resulta obvi que la mar ha empitjorat considerablement, per grandària, ordre i període. Físicament es troba cansat i entenc que no us pugueu permetre l'error d'acabar més de dues vegades a la zona del trencant o literalment tindrà d'abandonar. Espera les sèries que no li quadren mentre de reüll mira a la resta de competidors. Després d'una onada bastant bona li inunden els nervis i les presses. Selecciona ones que no obren i l'obliguen a sortir mentre veu com passa el temps sense que estigui sumant punts. Això el porta a seguir una onada durant més temps del necessari i comet l'error que havia d'evitar: la zona del trencant. Després d'una duríssima batalla contra les escumes, decideix no donar res per perdut i consigue tornar al pic per finalitzar el seu treball.



He de reconèixer que Tarifa està tirat pel Kitesurf i el windsurf, però tot i així hem aconseguit estar novament en un campionat de SUP waves, sempre amb energia i amb moments que són i seran un record, nous amics, noves cares, tarifes tota marca que fa sponsor com campió es mou per hi.

Després de tot el diumenge nit carreguem maletes i vam decidir passar uns dies a Jerez de la frontera omplint nostres estòmacs a base de tapes i vinitos i com no de xistorra ..

Ara de nou a Cala Rajada, preparant pel proper campionat, que té un període obert del 17-18 del 24 al 25 o del 1-2 depenent les condicions d'onades estaré a Cabrera de Mar competint novament per segon any consecutiu en el Campionat de Catalunya, on l'any passat acabi en quart lloc.





He de reconèixer que a nivell de SUP a Espanya, Cala Rajada està sent més coneguda ja que el nostre SUP CENTER CALA RATJADA aquesta disputant campionats nacionals durant tot l'hivern.

A la tornada del campionat de Catalunya us comentarem com ha estat tot.



He de donar les gràcies als sponsors que m'ajuden en tot moment Peppersurf Stand Up Paddle per tot el recolzament rebut així com les taules de SUP, a outside Reef pels rems, a RailSaverPRO pels protectors de cant que fan que la taula segueixi en bones prestacions, ja Bomber per mantenir la vista protegida amb les ulleres de sol, i al nou Sponsor Classic Surf qual i conegut en aquest viatge a Tarifa i el qual em dóna la vestimenta per als viatges.

I al meu company de batalla Tony García que ha estat en tot moment amb mi al viatge havent gaudit seu primer campionat des de fora de l'aigua

Tenguérem la sort de conèixer a Marina, la campiona olímpica amb medalla d'or en windsurf, la qual va competir en SUP i SURF .. això són dones! Màquina!

Be water amics!

Joan Bonet







Fotos: Olga Puigdavall, Lucas Tozzi i Amadeu Only SUP tarifa