"El que més m’agrada del pàdel surf és que és un esport molt complet"

 


Pere Danús és un jove calarrajader gran aficionat l'esport, especialement els vinculats a la mar. Fa onze anys que practica paddle surf i surf. Està graduat en INEF a la Corunya i ha fet un màster en psicologia esportiva. Té experiència de monitor de temps lliure i de preparador físic. Disposa del títol d'instructor de surfing (paddle surf, surf i body board) i ara se dedica a muntar excursions de paddle surf en el nostre municipi.

- El paddle surf és una activitat, podem dir un esport, que ara està molt de moda...
- Fa molt que va començar. A finals del seixanta i principis dels setanta va nàixer a Hawaii i se va estendre poc a poc per tot el món, arribant a Europa i Mallorca. No sé quan arriba a la nostra illa, però s’ha de dir que comptem amb unes condicions molt favorables per la seva pràctica, pel tema de les calmes que faciliten el remar. Com el caiac i piragüisme interessa que la mar estigui plana.

- Quan començares?
- Jo me vaig iniciar perquè el meu cosí i la seva dona feien surf i competien, i no sé d’on van dur tables de paddle surf i començaren a remar i remar. Me vaig interessar quan tenia disset o divuit anys i els vaig comprar una tabla de segona mà, bé devia ser de tercera... i record que valia molts de doblers per aquella època. Era una tabla de fibra, en aquells moments no hi havia inflables.
Curiosament jo cercava ones. Remava però el que volia era fer surf. Fa dotze anys tothom et mirava i es demanava què era això.

- Quan comença a popularitzar-se el paddle surf?
- El boom del paddle surf va  venir de la mà de les tables inflables. Són més barates, es transporten més fàcilment, pesen manco i se comercialitzaren molt bé.

- Quines són les condicions idònies per fer paddle surf?
- La mar tranquil·la, per això molta gent va de bon matí. Cap el mig dia sol entrar l’embat, especialment a Son Moll, Canyamel i Sa Pedruscada. Cala Agulla no pega tant. Quan pega Llevant anem a Cala Agulla i  Cala Mesquida, i quan pega Nord a Son Moll o Sa Font de Sa Cala. Has d’anar jugant, jo tinc una aplicació de mòbil que sempre miro abans de fer qualque excursió. Per exemple avui tenia un grup a Canyamel i havia Llevant, com no podien canviar de lloc de sortida l’hagut d’anul·lar. Has de cercar que la mar prevista (ones) no sigui superior a 0:1 o 0:2. Si preveu 0,4 o més ja n’hi haurà estropeig

-  Parlant de tables, les inflables s’han imposat...
- Amb les de fibra, a més del pes, si les donaves un cop entrava aigua i augmentava el pes. Les inflables són mes lleugeres i suporten be els cops. Port foradar, és evident, però vaja... jo no he foradat cap mai i fa molts d’anys que tinc tables inflables. Si pegues un cop normalment rebota i amb les de fibra feies petites encletxes i entrava aigua. La lleugeresa també és important pots anar on vulguis, les inflables pesen la meitat i les pots transportar més fàcilment. A jo per les excursions me permet transportar moltes tables alhora.

- Però fer paddle surf precisa d’una tècnica... És complicada?
- El que més m’agrada del paddle surf és que és un esport molt complet, treballes el tren superior i inferior. A l’inferior fas isometria (fas força sense moure les cames,  fent l’equilibri les tens en tensió) i amb al superior fas força quan remes. Quan estudiava vaig fer un treball de la musculatura implicada i pràcticament tot el cos ho està, una part en tensió i l’altra en moviment. Parlem d’un esport molt complet, gairebé com la natació.
Tècnicament s’ha de saber com remar, la mida de la pala (normalment per fer travessies necessites una pala llarga), anar amb les cames semi flexionades i el cos cap endavant  ... No és difícil i si vols jugar amb la tabla en un redol és bo de fer però si vols fer una travessia i gaudir de l’esport, necessites saber com va la tabla i agafar un poc de tècnica, per treure’l el màxim profit i no tenir lesions.
Insistesc és molt important, quan fas excursions, saber d’on ve el vent i la seva força. Fa uns dies una parella que sabia fer paddle surf va sortir de Cala Agulla a Cala Mesquida, però no van poder tornar de peu per mor del Llevant. Per anar van anar molt bé però al tornar tenien el vent en contra. També és important una bona condició física si vols fer una distància llarga, vulguis o no cansa, pega el sol, les corrents... són factors que poden condicionar la tornada.
Quan la gent comença va de genolls (tens més estabilitat),  penseu que al remar has de fer el canvi de costat, i més tard quan controles l’estabilitat damunt la tabla remes de peu.

-Quant de temps se tarda en tenir prou tècnica per fer una travessia?
- Depèn de la persona, però sempre necessitaràs un parell de classes per anar amb certa desimboltura. Amb set o vuit classes pots anar molt be. Les dos o tres primeres les cames te tremolen i costa mantenir l’equilibri, a partir d’aquí  se va agafant confiança i  pots donar-li més canya. N’hi ha que amb dues van a tope i altres els costa un poc més. Jo les classes les faig de forma pràctica durant les excursions que organitzo.

- Quin tipus de gent practica el paddle surf?

- Bàsicament joves, gent jove... però és apte per tothom. L’any passat  vaig tenir una alumna de més de setanta anys i vam anar de Cala Agulla a Cala Lliteres. La setmana vinent tinc onze dones de devers cinquanta anys que no tenen experiència... Com veus de tot un poc, però molt de jovent. De vegades venen nins amb els seus pares, amb salvavides.

- Quantes escoles de paddle surf n’hi ha a Capdepera?
- Jo en conec tres. Basta entrar al cercador d’internet i escriure paddle surf Capdepera o Cala Rajada i te surten les opcions. No tenim concessions, som autònoms i funcionem molt on line, se posen en contacte i demanem experiència i què volen fer. La ruta més senzilla és de Cala Lliteres a Cala Agulla i tornar. Els grups solen ser de quatre o cinc persones, i si són més duem dos monitors.
Les tables són grans, de 3,20 metres, i ja tenen prou estabilitat.

-Quin requisits demaneu?
- Bàsicament, exigim saber nadar be. Sempre procurem sortir quan la mar està plana, però si caus a l’aigua no s’ha de tenir un atac de pànic, per tant no s’ha de tenir por a la mar.  Generalment la gent que practica paddle surf no du salvavides, ja que és molt incòmode i provoca irritacions pel fregament, per això cal saber nedar prou be. 

- Tu organitzes excursions, no? 
- Si, tinc tretze tables i la gent contacta per instagram o telèfon i els organitzo excursions segons el nivell, aprofito les excursions perquè els inexperts aprenguin i si tenen més nivell programo sortides més llargues. Abans de dedicar-me a això trobava que llogar les tables, dur-les, recollir-les i  cobrar no era prou i intento aprofitar les excursions per donar a conèixer l’entorn tant geogràfic com mediambiental i històric. Tenim una costa meravellosa, plena d’indrets curiosos i atractius, com ara Es Gulló, Es Faralló, s’Olla, les caletes o les coves. També trobem dofins, especialment als matins quan aprofitem les sortides de sol.

- Vols afegir alguna cosa?
- Si, vull aprofitar per comentar les aplicacions terapèutiques del pàdel surf.  Se poden  treballar alguns tipus de rehabilitació. De fet he fet exercicis específics amb clients que ho necessitaven. Si us animeu contacteu amb jo telefònicament o per instagram i proveu, segur que us agradarà.

 
Paddle surf Cala Rajada/ Pere Danús
Telèfon +33 680 719 958
instagram: paddlesurfcalarajada