"Si pogués tornar enrere, quan vaig prendre la decisió de presentar-me, tornaria a dir que si. Ha estat una etapa que personalment m'ha enriquit i m'ha fet més fort".

"Hem creat un projecte polític partint amb poca representació i s'ha consolidat gràcies a un grup de gent que garanteix el relleu. Sobretot hem creat una mica de corrent d'opinió en el poble".

"El que va dificultar el pacte el 2015 va ser que al PSOE no li havia agradat l'oposició que havíem fet, a la qual no estaven acostumats".

"Una cosa de la qual no n'estic molt content, és que de vegades he entrat en picabaralles i discussions inútils, no han estat massa però no és la nostra forma de fer política.





Pere Fuster i Nadal (Cala Rajada, 1972) Acaba de complir cinquanta anys i ja és un jubilat de la política. Advocat i coordinador de MÉS per Capdepera al llarg de més d'una dècada. També ha ocupat càrrecs al Govern (Gerent del Parc Bit) i al Consell de Mallorca com a conseller. De jove fou activista, li agradava trepitjar el carrer i estar en tots els trulls del poble. I així ha viscut la política, a peu de carrer. Ara treballa a l'ajuntament de Santanyí com a tècnic d'administració general (TAG).

És un gran conversador. Pensa bé tot allò que diu. Amable i proper, té la capacitat de relativitzar les coses tot i deixant-les ben clares.

En onze anys sols l'hem entrevistat dues vegades. Molt poques. Ell ho explica dient que ha estat un distanciament per tal que ningú pogués pensar que se n'aprofitava per a interessos partidistes. Però per part nostra no té perdó.

Ha estat una hora i mitja molt agradable on hem fet un recorregut històric de la seva trajectòria política per a continuació analitzar qüestions concretes i puntuals. Per això, i per no esgotar-vos, hem dividit en dues parts l'entrevista. 


- Comencem... Revisant l'hemeroteca t'hem fet dues entrevistes a Cap Vermell en més de deu anys -i una quan eres gerent al Parc Bit-. Els que diuen que Cap Vermell és la revista de MÉS es poden pegar un toc pels morros..., no has estat massa prolífic?
- No, és veritat. No han estat moltes. Quasi me n'han fetes més al Faxdepera (rialles), que diuen que és més pro-PSOE... Jo no he tingut cap tracte de favor cap a ningú en aquest sentit i em pareix fantàstic. Crec que els mitjans de comunicació, més enllà de la seva línia editorial, han de ser lo més plurals possible.

- Això era per al final però ja que xerram de premsa i Cap Vermell, i conscients que ens falten més aportacions a comentaris polítics, opinions i col·laboracions... Com sempre obrim les portes a noves col·laboracions...
- M'agradaria, perquè això m'agrada. De fet durant aquests quasi onze anys he deixat de fer coses que feia. Abans estava més implicat en diverses coses, com les festes populars, a l'associacionisme o en col·laborar amb els mitjans de comunicació, com la ràdio. I ho vaig deixar de fer perquè la gent no pogués dir que utilitzava determinades plataformes per afavorir els interessos de MÉS per Capdepera. Però com em consider una persona, no la més activa del poble, però sí amb inquietuds, i m'agradaria una vegada deixada la política tornar a conrear aquestes inquietuds ja sigui a l'associacionisme veïnal, a les festes populars o col·laborar amb revistes.

- Quina valoració personal faries d'aquests gairebé onze anys d'activitat política?
- Jo crec que en general ha estat positiva. Onze anys donen per molt, per tant hi haurà coses positives i altres pentura no tant, però el balanç crec que és positiu. A part de regidor a l'oposició, he tingut la possibilitat d'estar al Govern i al Consell de Mallorca i veure la política per dins. Veure com ho fan els polítics per dins, a un cert nivell, no del Govern estatal però sí del Govern de les Illes Balears i de Mallorca, i fer-te una idea del funcionament dels engranatges interns i de lo complicada que és la política en general. Com costa fer avançar les propostes, prendre decisions, no tens mai a tothom content o quan promets fer algunes coses i resulta que són difícils de fer-les realitat pel funcionament de la pròpia administració. Però bé, en conjunt ho valoro en positiu.
En l'àmbit local, jo diferenciaria el que és en l'àmbit polític de MÉS pe Capdepera que ho consider molt positiva. Basta veure el seu creixement durant aquests anys, recordem que venia de la unió de PSM i Iniciativa-Verds (una branca d'Esquerra Unida, que a Capdepera es van separar i una part s'uní a MÉS), que partia amb poca representació i l'any 2015 vam fer quatre regidors amb prop del 20% dels vots, és veritat que en el marc d'una onada molt favorable a MÉS per Mallorca. Però el 2019 es van mantenir els resultats. Mentre a molts d'ajuntaments MÉS va davallar a Capdepera es va mantenir, inclús amb una pujada lleu de vots, ja amb na Núria de cap de llista. En aquest aspecte ha estat positiu, ara bé quan fas un projecte polític el fas per governar i intentar canviar les coses, treballar pel teu model de poble, i això no ha estat del tot possible. No ens hem d'enganar, la capacitat d'influir ha estat menor. Hem pogut aconseguir coses concretes, però no hem duit les nostres polítiques endavant com ens hagués agradat. Però en general per mi ha estat molt positiu.


- En l'àmbit personal, dedicar-te a la política t'ha obligat a renunciar a algunes coses...
- Si, però jo crec que són etapes de la vida. Quan et fiques en política i en primera línia ja saps que això comporta una sèrie de sacrificis en l'àmbit personal. No només de deixar de fer coses que feies fins aquest moment (jo això ho donava per fet). És una etapa, per jo molt enriquidora, però la política és molt punyetera... no tothom pensa com tu en el poble, no tothom et recolza quan tu defenses una cosa, per tant, te pots crear enemistats. No enemics, jo no crec que m'hagi creat enemics, però hi ha gent que quan han passat onze anys no em veurà de la mateixa manera que com em veia abans. Perquè he estat rival polític, o per defensar alguna cosa concreta o pel que sigui. La política és així. Si pogués tornar enrere, quan vaig prendre la decisió de presentar-me, tornaria a dir que si. Ha estat una etapa que personalment m'ha enriquit i m'ha fet més fort.

- Què és del que tu et sents més content de la teva feina política, sobretot a Capdepera?
- Jo crec que hem creat un projecte polític partint amb poca representació i s'ha consolidat gràcies a un grup de gent que garanteix el relleu. Sobretot hem creat una mica de corrent d'opinió en el poble. Hem fet feina en una sèrie idees, com turisme sí però d'una altra manera, més sostenible, amb un altre model turístic: temes mediambientals; diversificació econòmica; participació ciutadana... tota una sèrie d'aspectes en els quals hem insistit molt aquests anys. Ara pens que hi ha més gent que ens fa costat, més que quan vam començar. S'ha consolidat una base i ho veig a nivell de carrer, gent que en principi no era propera al PSM o a Iniciativa, i que ara s'apropa i ens mostra les seves inquietuds o ens comenta coses que les preocupen, o simplement aporten idees. Són gent que aquesta forma de fer política els ha agradat.

- A dia d'avui de què et penedeixes o què canviaries?
- Totes les decisions que prenem tenen una base. Jo crec que per ventura, no vull dir fracàs, però és una cosa de la qual no n'estic molt content, és que de vegades he entrat en picabaralles i discussions inútils, no han estat massa però no és la nostra forma de fer política. Aquestes discussions en els plenaris amb l'equip de govern o amb el batle sabem que no duen enlloc, i de vegades deriven en qüestions personals sense cap mena de sentit. En qualque ocasió hem entrat en un joc on el batle se sent més a gust. En aquestes ocasions no hem estat prou intel·ligents per evitar aquest confrontament, la nostra política és més de feina al carrer, fer propostes ... Això ha passat en comptades ocasions. Jo en aquests onze anys hauré anat a 120 o 150 plens i la immensa majoria han passat com una bassa d'oli o sense incidents, però n'hi ha hagut un parell on hi ha hagut estires i arronses que no tenien sentit.


- Si analitzem les legislatures, tu entrares el 2011 duplicant els regidors, reconeixent una molt bona feina d'en Mateu Bessó venint d'estar integrats en l'equip de govern. Vist des d'ara, no us ha suposat gran desencís que no comptessin amb vosaltres per formar govern el 2011 i 2015?
- Sí, l'any 2011 sí. No va ser un "gran" desencís, però si un "cert" desencís. A les posteriors no tant, de fet pens que no va haver-hi mai una possibilitat real de pactar un equip de govern.
En el 2011, certament PSOE i UCAP es bastaven. Crec que van treure 5 i 4 regidors, i no ens necessitaven. De fet, crec que a l'anterior legislatura en Mateu Garau va estar a l'equip de govern i ara no sé cert si tampoc el necessitaven, però precisament la feina que va fer en Mateu, que va ser excepcional, va demostrar que la gent del PSM estava preparada per afrontar reptes. Per tant, sí, ens va saber greu que no comptessin amb nosaltres l'any 2011. I vàrem quedar a l'oposició.
Nosaltres sempre ens hem pres la política municipal com una cosa molt seriosa. Quan ets a l'oposició has de fer la teva feina, no pots ser un convidat de pedra. Perquè la democràcia funcioni hi ha d'haver un equip de govern i una oposició que fiscalitzi, que faci propostes i critiqui quan pertoca... i és el que vam fer. A partir d'aquí va haver-hi un allunyament del PSOE. Recordem que a la legislatura 2011-2015 hi va haver molt de trull amb el no-pacte PSOE_UCAP, la renúncia de Tolo Alzina el dia de la investidura, la batlia per al PP de Joan Ferrer i la posterior moció de censura, el repartiment de la batlia durant la legislatura que al final no es va fer per renúncia d'UCAP... Parlo a grosso modo. No sé que va passar molt bé, no érem a l'equip de govern i no tenim tota la informació, a més sembla que es mesclaren qüestions personals (en les que no entraré). Per tot plegat ens tocà fer quatre anys d'oposició al PSOE i a en Rafel, i supòs que ningú esperava que a un poble com Capdepera el PSM pogués fer oposició al PSOE, però és el que hi havia. El Partit Popular va fer oposició, però era més lògic.
A les eleccions de 2015 varen sortir reforçats el PSOE, que havia obtingut el govern aquells quatre anys,  i pens que va ser quan varen començar a tenir vots de centredreta que segurament provenien de la part més conservadora d'UCAP i també alguns del PP, i també va sortir reforçat MÉS, que érem els qui realment havíem fet oposició, passant de 2 a 4 regidors.
Si miram els nombres de les eleccions generals i les locals ens consoliden com l'alternativa a l'esquerra del PSOE ( que sí té coses d'esquerra, però que a nivell local en ocasions no ha fet unes polítiques que es puguin definir com d'esquerres). El PSOE ens cedeix un espai a l'esquerra que hem anat consolidant, i el PSOE consolidà els seus votants habituals ( és evident que té una base important a Capdepera) més tot un espectre de votants, no diria conservador però si de centre, provinent d'una part d'UCAP i d'una part de votants del PP. En Rafel ha sabut consolidar aquest espai, molt ampli per cert. Crec que la legislatura 2011-2015 va marcar molt els espais polítics de Capdepera.


La legislatura 2015-2019 ens consolida com el partit cap d'oposició, malgrat que PP i MÉS teníem els mateixos regidors, premiant la nostra feina. Fer oposició no és només criticar, hem estat en contacte amb la gent, escoltant, reunint-nos amb associacions, fent propostes... una cosa és que et vegin a la premsa i una altra és el dia a dia i el contacte directe amb la gent. L'any 2015 hi va haver reunions per negociar, crec que dues, per formar equip de govern. Jo tinc la impressió que més que reunions van ser paripés per temptejar i saber cap on anava cada partit. Es parlaren barbaritats, com si PP, MÉS i El Grup preparaven un pacte, que era totalment fals. Quan a en Rafel li interessà s'acabaren els reunions, de fet les propostes no eren serioses, no hi havia voluntat per part del PSOE de que les negociacions arribessin a bon port. El PSOE va veure que podia governar en minoria amb acords puntuals.
Una cosa que no he comentat del final de la legislatura 2011-2015, és que quan faltava un any se'ns oferí entrar a l'equip de govern (com a altres de l'oposició, de fet en Mateu d'El Grup va entrar). Ho vam debatre i analitzar, i vérem que en un any poca cosa podíem fer a la regidoria que se'ns oferia, sense poder influir en la tasca general del govern municipal. No tenia sentit entrar i decidírem acabar la legislatura a l'oposició.

- Es valora molt la feina de MÉS, consolida uns vots, ... però sembla que no podrà governar mai a Capdepera?
- No crec que sigui així exactament. Depèn de com plantegis "el governar". Quan governes has de poder influir en proporció als teus resultats, no pots pretendre imposar al cent per cent el teu programa i en aquelles negociacions el nostre pes era d'un terç aproximadament. Jo crec que el que va dificultar el pacte el 2015 va ser que al PSOE no li havia agradat l'oposició que havíem fet, a la qual no estaven acostumats. Crec que si al 2015 hi hagués hagut interès es podria haver arribat a un acord de govern perfectament. En Rafel ha dit després (ho he llegit en diverses entrevistes) que va ser perquè no ens enteníem en temes turístics, i jo no record que en aquelles reunions xerràssim massa de temes turístics, i curiosament va ser quan MÉS va gestionar la Conselleria de Turisme.

- N'hi ha que pensen que és una qüestió personal de Rafel Fernández i Pere Fuster?
- No ho crec. Quan estàs molt de temps en política i et trobes davant la mateixa persona durant molts d'anys és normal que surti qualque fregada. Sobretot si un està al govern i l'altre a l'oposició. El cert és que al 2019 jo ja no era cap de llista. Si s'hagués intentat un possible pacte (que no ens necessitaven, el PSOE en tenia 8 i nosaltres 4) i el problema hagués estat jo, m'hagués fet a un costat, jo ja havia complit la meva etapa a Capdepera, com a regidor, hagués fet una passa enrere o al costat tranquil·lament. Dins MÉS ho sabien, es podria haver pactat sense jo entrar a l'equip de govern i entendre's amb la cap de llista, na Núria.
Jo crec que és una qüestió amb MÉS per Capdepera. En Rafel, com tothom, ha fet políticament coses positives i, segons el nostre punt de vista, altres que no ho són tant, però crec que s'ha pres de manera massa personal la nostra feina d'oposició. Si es repassa la nostra tasca d'oposició d'aquests anys de vegades hem estat contundents, hem fet crítiques, hem fet propostes, mocions... però centrades en la seva tasca com a polític, no hem entrat en temes personals. Però ell a vegades s'ho ha agafat pel cap que crema.
Hem mirat de no treure la nostra tasca d'oposició del camp estrictament polític. De les bregues polítiques que hem tingut en algun plenari o mitjà de comunicació no en tenc res a dir, perquè forma part de la política i es dóna a totes les institucions arreu del món. Però el que m'ha sabut greu és que en Rafel, de vegades, hagi entrat en temes personals. Record que va fer unes declaracions en una revista local on, en lloc d'alegrar-se de que qualcú del poble tingués un càrrec a Palma, malgrat sigui d'un altre partit, com passa a altres pobles, on en aquests casos es dona l'enhorabona, en aquest cas va ser el contrari: va sortir dient que jo no estava preparat per ser gerent de Sitibsa, l'organisme de gestió territorial, quan si d'alguna cosa estava preparat era precisament d'urbanisme i territori, i de fet ara faig feina d'això com a funcionari. Entrar en qüestions personals crec que ha estat fora de lloc.

- Repassant aquests anys passat el tema del "Cap Vermell" de Canyamel va condicionar molt...
- Nosaltres no vam fer una gran guerra sobre aquest tema. Legalment l'Ajuntament no tenia altra opció que donar la llicència, perquè era un terreny urbà consolidat a una urbanització recepcionada. L'única opció era desclassificar, expropiar, etc... i l'ajuntament no ho podia fer, i manco en aquells moments de crisi econòmica, ho havia de fer el Consell o el Govern. Mediambientalment i paisatgístic, jo ho trob horrible, però les solucions s'havien d'haver donat abans i no van ser possibles.
També estava el tema d'una complementària de l'Impost de Construccions i Obres, que acabà amb una liquidació posterior. Nosaltres teníem informacions que indicaven uns indicis raonables que no es feien les coses correctament i ho férem públic. Encara no havia acabat el termini per liquidar l'impost i es va fer posteriorment. Va ser desagradable, amb reunions tenses...

- La fotografia d'aquell any va ser una reunió del batle amb el president Bauzá, els hotelers, els promotors...
- Bé, la fotografia és una imatge pot ser simbòlica, però parlant de política municipal del PSOE, m'imagin que quan aconsegueixes més d'un 40 % dels vots és perquè la manera de fer les coses ha agradat a un sector de la població, i sobre això no hi tinc res a dir. De fet a vegades part de la política municipal és solventar problemes concrets dels ciutadans. Ara bé, jo crec que hi ha una sèrie d'aspectes, en els quals nosaltres hem fet oposició, on no hem coincidit, com ara el model turístic que es defensa des de l'equip de govern, un model on hi ha de caber tot: "jovenots" a una època, grups a una altra, famílies a l'altra.... Jo crec que falta definir bastant més el model turístic que volem, tampoc s'ha fet res per diversificar (és ver que no és un tema que depengui només dels ajuntaments). També hem coincidit en temes mediambientals, de concepció dels espais urbans... tota una sèrie de coses en les quals no hem estat d'acord. I tornant a la foto, en aquest aspecte jo crec que en Rafel ha sabut jugar molt bé les cartes i ha tingut contents a aquells que popularment es coneixen com a poders fàctics del poble.


- A la legislatura 2015-2019, en Joan Ferrer passa de l'oposició a presidir l'Associació Hotelera, de fet sembla que per les seves declaracions públiques de mutu suport hi ha una mena d'idil·li entre ells...
- Jo m'he demanat a què respon aquest idil·li. Si tornam enrere, crec recordar que a la legislatura 2007-2011, amb en Tolo Alzina com a batle, la relació amb l'associació hotelera no era de lo millor ,que jo recordi. Va haver-hi queixes per pujada d'imposts, de pujada dels rebuts dels fems... hi havia bastantes queixes. En canvi, ara tot és bo, quan hi ha hagut la pujada en la recollida de fems més brutal que es recorda, sobretot a empreses i comerços, i no hi ha hagut cap mena de queixa pública per part dels hotelers. Per tant, és un idil·li que no sé com explicar-lo, però el cert és que des de l'associació Hotelera i altres grups empresarials la relació amb en Rafel ha estat molt bona. Tots sabem com funcionen les coses en el poble, si tens aquests grups contents tens una certa pau "social" i et suposen tota una sèrie de vots. I això va relacionat amb el que he dit abans, crec que aquest increment de vots de PSOE va relacionat amb la consolidació dels seus votants tradicionals i de créixer cap al centre o inclús un poc més enllà. Però, paradoxalment, aquest fet ha facilitat que MÉS hagi consolidat tot un segment de vot a l'esquerra.

- I això us impossibilita governar? El PSOE sempre s'estimarà fer govern amb grups de centre i centre-dreta, i és difícil que MÉS obtingui una majoria suficient...
- Depèn. Amb el PSOE d'ara és complicat. No sé que passarà en el futur de Capdepera. És evident que l'actual PSOE en els darrers anys s'ha estimat més mirar cap a la dreta que cap a l'esquerra. Després d'aquestes darreres eleccions a nosaltres no ens necessitaven, els bastava un regidor més, que podia ser d' El Pi-Grup o de Podem, i es varen estimar més mirar cap a El Pi. Això pot ser una mostra de quines són les seves preferències. Però la vida i la política donen moltes voltes i jo crec que tard o prest PSOE i MÉS s'hauran d'acabar entenent a Capdepera. Un temps era la coalició natural i en aquests anys no ha estat possible, però jo no renunciï al fet que en el futur sigui possible.

- Cada vegada són més les veus que diuen que qui realment governa el poble és el batle amb els qui  abans s'anomenaven "poders fàctics" (grans empreses) del municipi. Què opines?
- No sé. Sembla que les relacions amb aquests poders són molt bones, però no crec que siguin els qui governen i prenguin les decisions, o al manco no en tenc proves concloents. Vull pensar que en cada moment l'equip de govern deu pensar quina és la millor decisió i la pren, en qualque moment agradarà a aquesta gent i en altres no. Jo no crec que en el fons governin ells, pentura en qualque decisió sí, però en general no ho crec.

- Segons tu, en aquestes alçades, donada la polaritat de què parles, el batle dificulta o fa avançar el poble?
- Meam, a les darreres eleccions en Rafel va obtenir el 43 % dels vots, per tant se suposa que una part del poble està amb ell o recolza les seves polítiques. Ara bé, jo si crec que quan fa molts d'anys que estàs en política i governant, i crec que s'ha vist en aquests darrers anys, es tendeix a polaritzar la vida política i social del poble. Ho dic en el sentit que vas pel carrer i trobes gent que està d'acord amb les seves polítiques i el recolzen, que són molt fidels a la seva forma de fer política, però també hi ha altra gent que no, hi ha un cert sector de la població, no necessàriament simpatitzant de Més, contrària a la forma de fer en determinades coses i que mostra el seu desacord, cada cop més contundent, amb el seu govern. Ens atura gent pel carrer i ens exigeix que facem una oposició més dura. Es podria dir per tant que sí que hi ha una certa polarització, i en certs nivells la polarització no és positiva. Jo crec que en aquest moment, en determinats aspectes, hem vist, a rel d'una campanya que hem fet a Capdepera per mor de queixes que havíem rebut de comerciants i veïns sobre l'abandonament del nucli urbà de Capdepera, que fa falta un impuls. No sé si aquest impuls el donarà aquest equip de govern o el donarà un altre en el futur. Crec que quan estàs molt d'anys governant en un municipi la pregunta que t'has de fer és: el municipi en línies generals està millor, igual o pitjor que abans?
Pens que ha arribat un punt en què, no sé si amb aquests governants o amb uns altres, s'ha de donar un nou impuls a Capdepera i a Cala Rajada, amb un full de ruta clar i no anar apedaçant així com surten els problemes. Cal tenir una idea de quin poble vols i seguir un full de ruta per aconseguir-lo, que és el que crec que ara no hi ha.

- Alguns han arribat a qualificar la seva estratègia d'autoritària o personalista, tu que en penses?
- Crec que algunes de les seves actuacions, darrerament, no han anat en el sentit de crear ponts. Ens vàrem queixar molt de la reducció del nombre de plens ordinaris, d'ençà que hi ha democràcia havia estat un cada mes els horabaixes, i un dia va decidir fer-ne un cada dos mesos al matí. Els matins, per molt que un regidor o regidora de l'oposició pugui demanar permís a la seva feina, això no és tan senzill, pot ser a mi com a funcionari no em posaran cap problema, però a l'estiu o a la primavera, amb els hotels oberts, no és tan senzill pels qui fan feina en turisme dir-li a l'empresari “me'n vaig demà que tinc un ple o una comissió”. Després hi ha actuacions que es fan quan ja dus una sèrie d'anys governant i que per ventura no faries al principi, però com tens un suport electoral molt fort creus que això et dona dret a actuar d'una determinada forma, com l'augment de sou que es va fer a principi de legislatura, o donar a dit les feines del passeig marítim a l'empresa que et fa ca teva, i no crec que sigui un tema de corrupció sinó falta de visió política, de badada. Quan estàs en política s'ha d'estar atent a no donar peu a aquestes situacions.
D'altra banda disposa de majoria absoluta (amb el suport de la regidora d'El Pi/Es Grup) i pren decisions polítiques perquè aquesta majoria li permet, la resta de forces a l'oposició només ens queda protestar si no estam d'acord amb alguna d'aquestes decisions, i fer veure a la gent que necessitem un canvi, però ...


Arribats en aquest punt farem una pausa. Som a la meitat de l'entrevista. La segona part es publicarà diumenge. Ens queda parlar dels temes més puntuals: policia, medi ambient, cohesió social, llengua, externalització de serveis,...per als que vulguin llegir l'entrevista d'una tirada aquí teniu l'enllaç:

Entrevista a Pere Fuster, exregidor de MÉS per Capdepera / 2