Després de l’arribada i la primera missa del nou Rector a les Parròquies de Capdepera i Cala Rajada, i passats uns dies per deixar-lo aterrar, tenim una llarga conversa amb Francesc Joan Bernabeu Bonet, (o Xisco com li agrada que l’anomenin), per conèixer un poc més qui és i quins sons els seus projectes. Ens trobam amb un jove capellà, amable, educat i molt proper, al qual se li nota la il·lusió amb la que ha arribat al nostre poble.

En Xisco Bernabeu és palmesà des de sempre, com ell mateix es defineix, però nascut a Palmanyola fa quasi 36 anys. Ens comenta que la seva vocació va ser tardana, ja que fins als 24 anys (al curs 2009/10) no va començar els seus estudis al seminari diocesà de Mallorca. Cursà tots els seus estudis a Mallorca i va ser ordenat Diaca el 16 de gener de 2017 i poc després Sacerdot, el 9 de juliol de 2017 a la Catedral de Palma, per aleshores Bisbe administrador apostòlic de Mallorca Sebastià Taltavull Anglada.

D'ençà de la seva ordenació no havia pogut exercir de rector de cap parròquia, essent les parròquies de Capdepera i Cala Rajada el seu primer nomenament de Rector (a n’aquest cas dues) d’una parròquia. Fins a aquesta data, va exercir la seva tasca al 2017 com a Diaca de la unitat pastoral de Santanyí, que compren les parròquies de Santanyí, Llombards, Alqueria Blanca, Calonge, Cala d’Or, Cala Santanyi, Porto Petro i també el Santuari de Consolació, on hi va continuar pocs mesos més com a Vicari, després de ser ordenat sacerdot, abans del seu nou destí.

Posteriorment, el seu nou destí com a capellà (en funcions de Vicari), el va dur a la Vall de Sóller i Fornalutx, on allà, amb un Rector moderador, un Rector Solidari i ell com a Vicari, abastien les parròquies de Sant Bartomeu de Sóller, Port de Sóller, Fornalutx, Horta de Sóller, Bunyola, Palmanyola, i també les funcions a l’Hospital Joan March.

Passat aquest període del 2017 al 2020, al més de juny li arriba la proposta per part del Bisbe de Mallorca, de fer-se càrrec de les parròquies del nostre municipi i també les funcions de capellà a l’Hospital de Manacor. Una proposta que va acceptar amb il·lusió i d’aleshores es va posar a planificar la seva arribada al nostre poble després d’uns dies de vacances, que dedicà per preparar la mudança. Aprofità els dies d’espera, per venir fins al nostre municipi, que encara no coneixia i prendre contacte amb les parròquies de Capdepera i Cala Rajada, a través de l’anterior rector Mn. Josep Ramón, que li ha deixat tot organitzat i ben preparat.  

Seguim parlant i toca el torn de comentar l’arribada al municipi. Mn. Xisco Bernabeu s’ha instal·lat amb la seva mare Joana Bonet, a la vivenda de la parròquia de Cala Rajada com ho venen fent els anteriors rectors. Ens comenta que ha tengut una bona acollida, molt cordial i que es queda amb una bona impressió dels feligresos que ja ha pogut conèixer i també pensa que en tenen una bona impressió d’ell.

En quant als projectes de futur, expressa que no té cap idea prefixada i que ara cal observar, anar coneixent a la gent, les costums, les problemàtiques i estudiar-ho, sense canviar res de moment, en espera de cercar i trobar les millors condicions per a tots, tenint en compte que la societat canvia, les costums mallorquines també i s’ha de fer un esforç per arribar a un enteniment. Reconeix que a Mallorca totes les parròquies estan afectades per la manca de vocacions i la minva de participació de feligresos, però que farà el que podrà perquè no sigui així. El que si té ben clar en Xisco Bernabeu, son les prioritats que té al nou càrrec de rector i ara per ara aquestes son: l’ordre i la neteja degut al COVID, continuar amb la Catequesi de Família com abans (establint torns o cupos degut a les restriccions), impulsar la catequesi d’adults, fomentar el Culte Eucarístic amb l’exposició del Santíssim, atendre la cura i atenció domiciliària als malalts, activar el consell parroquial vigent, i de manera molt important, sobretot ara que la gent té necessitats, vol dedicar una bona part dels esforços a Càrites i al banc d’aliments. Com a tema apart, també té dins el cap la col·laboració amb la Residència de Majors, tant amb visites, com amb la missa que abans es feia cada dissabte matí.

La conversa va transcórrer amb un to molt cordial, repassant l’actualitat i també coneguent com és la vida al nostre municipi, i dins la conversa sortí el fet que els capellans a vegades han de canviar de parròquia just al moment que es troben ben instal·lats i quan els projectes estan a punt de ser enllestits. Aquest fet, creu que no ajuda a la comunicació i la confiança amb la comunitat, ja que no es creen les condicions òptimes per realitzar la tasca pastoral. Sobre això, espera i desitja poder quedar un llarg temps a la nostra comunitat, per conèixer a la gent i donar estabilitat pel bé de la parròquia, per poder fer feina a llarg plaç i també “descansar” un poc de tanta mudança, ja que ha canviat tres vegades de residencia en poc més de tres anys.

Poques coses més ens quedaren per parlar, sols que ens contà que ja li han fet arribar alguns comentaris referent a horaris de misses i els condols als funerals, de les quals va dir que ara per ara no hi pot haver canvis, sols que sap que hi ha alguns problemes, i que respectant les costums de la comunitat, ell observarà, valorarà i justificarà la decisió.

El temps va transcórrer aviat, i foren molts els temes dels que es parlaren, li desitjam “llarga vida” entre nosaltres, molta sort en la seva tasca, com també les portes obertes de Cap Vermell.