Diumenge, 18 d’agost, se celebrà el lliurament  del premi de la Fundació Amics del Patrimoni  “Esplendor de la Mediterrània” a l’Associació Art de la Pauma al Parc Natural de Llevant.
 

Durant a l’acte celebrat al carrer Fondo van parlar el president de la Fundació justificant el premi i comentant les activitats de la seva fundació.





Seguidament va parlar na Margalida Tous, portaveu de “ses Madones de sa Llata”, i Carme Hernández com a presidenta de l’Associació Art de la Pauma. (que podeu llegir íntegrament al final de l’articles).


 

Davant el nombrós públic assistent la batlessa de Capdepera, Mireia Ferrer, la consellera de Famílies i Assumptes Socials, Catalina Cirer, i  Joan Guaita van lliurar el premi i una sèrie de làmines a distintes persones significatives del món de llata.



 

La consellera i la batlessa també van dirigir unes paraules elogiant a ses madones de sa llata i a l’Associació d’Art de la pauma. Ambdues també van rebre uns làmines com a recordatori de l'acte.
 



L’acte va acabar amb la música de les tres guitarres de Joana Colom, Maria  Escales i Elionor Gómez-Quintero, que interpretaren cançons relacionades amb la llata, Capdepera i les vetleries.
 

L’acte va ser organitzat per la Fundació Amics del Patrimoni i el Centre Melis Cursach.

Text llegit per na Margalida Tous de "Ses madones de sa llata":

« Autoritats, amics, amigues, bon vespre a tots.

La veritat que no fa massa dies ja vaig sortir a xerrar en públic amb l’ocasió de la Fira de la llata. Tinc 96 anys i que me doneu aquestes oportunitats és d’agraïr.

Avui s’honora a tot un col·lectiu. Me dona una satisfacció immensa  poder dir unes paraules en representació de tots ells, sense excepció.

Si m’ho haguessin dit fa 40 anys  no ho hauria  cregut. Amb l’arribada del turisme, que ha donat prosperitat a aquesta terra, tot s’ha de dir, pensava que tot això que havia estat  el nostre sustent, la nostra forma de vida , es perdria per sempre. I mirau, aquí estam amb més força i empenta que mai.

Ja sabeu el que he fet peruè això no es perdés, ho vaig dir de forma resumida l’altre dia la plaça. No cal repetir-ho. Avui no toca xerrar de jo, ni de ses madones de sa llata. Toca xerrar de  que entre tots  i totes hem recuperat allò que és nostru, la nostra cultura popular,  el llegat dels nostres padrins, en resum, el nostre patrimoni. A la  meva edat, què més vull?

Evidentment tot evoluciona i sa llata no podia quedar enrere. Noltrus feiem llata per viure  (jo cusia dos senalles cada dia i el divendres feia les voreretes. Després venia el traginer a cercar-les i ho bescamviaven per menjar, roba i ... doblers) totes les dones del poble tenien doblers a la butxaca.

Això ha canviat. Ara ho feim per tradició i pasar gust.

Les dones de la meva edat érem artesanes. Avui hi ha artesans però també artistes de l’obra de pauma. Sense menyspreiar a ningú. Mirau una peça feta d’en Tino o de na Marilena i us donareu compte.

Volia acabar diguent que, quan un creu amb una idea, amb un projecte, i el duu endavant amb determinació, entusiasme, ganes i empenta, sense fer mai a ningú la vida t’ho recompensa amb una gratitud que no té preu.

Un consell de dona gran: Aplicau-ho a les vostres vides i, sense cap dubte, qualque dia  rebreu un reconeixement com noltrus avui.

I ara ja acabo, en nom de tot el coL·lectiu que hem fet possible recuperar  aquesta artesania  de l’obra de pauma, moltes gràcies pel guardó.»

Margalida Tous


Text llegit per na Carme Hernández de l'"Assocaició Art de la pauma del Parc de Llevant":

"Bon vespre,

Des de l’Associació Art de la Pauma ens sentim orgullosos de rebre aquest guardó de la fundació Amics del Patrimoni.

La nostra associació neix de l’inquietut d'un grup de persones que veien com una cosa tan estimada com l'art de la pauma s’anava morint i amb aquesta pèrdua perdíem coneixements, saviesa, tècniques i les nostres arrels, en definitiva, patrimoni.

Davant aquest escenari i amb l'ajuda i suport del Parc Natural de Llevant vàrem posar en marxa l'associació amb l'objectiu de fer escola, donar a conèixer aquesta artesania tan estimada i deixar un relleu generacional d'on en surtis gent jove interessada en donar continuïtat en aquesta tasca i que en fes un ofici on poder guanyar-se ses sopes.

Gràcies Yolanda Izquierdo per ser un objectiu complit i desitjam que altres joves et segueixin en aquest camí.

L' associació Art de la Pauma va néixer amb 6 persones, actualment som 170 socis, feim una trobada setmanal on compartim coneixements i feim comunitat , organitzem una fira anual, anem a les escoles,  on hi ha molt bona llavor, i feim tallers per tot arreu.

Hem aconseguit que la llata sigui una especialitat formativa, actualment estam a l'espera de que el Consell declari la llata com a bé  d'interès cultural BIC i estam molt il·lusionats i esperem poder formar part de la declaració de Patrimoni Immaterial per la humanitat de les fibres vegetals que actualment està  en procés.

I com no, agrair de tot cor a totes les persones que setmana a setmana ens regalen i transmeten tot el seu saber, sense ells no podríem existir.

Gràcies Tino per ser un gran divulgador de la llata.

Gràcies Aina Pistola per compartir i donar a conèixer aquesta artesania.

Gràcies Margalida Flaquer per regalar aquets coneixements tan nostrats .

Gràcies a tots tres per no rendir-vos i ser uns grans professors i divulgadors de la llata.

Fer una menció  molt especial a ses Madones de la Llata, grans artesanes i impulsores de la recuperació de la llata aquí i per mig món.

Gràcies a totes les persones que aneu sembrant la llavor de la llata per tot arreu .

Salut i llata"

Carme Hernàndez