Malgrat la pluja, en els carrers de Capdepera sonaren els picarols




Les previsions meteorològiques es varen complir. Divendres 15, l’horabaixa de la Picarolada, la pluja (d’altra banda ben necessària) va ser la protagonista de la festa. Sant Antoni ha dut fred, vent i un poc de pluja pel cap de setmana de la seva festa. Però res no pot amb l’espiritu santantonier que es viu per Capdepera i pels pobles del Llevant de Mallorca. És un fet que la festa de Sant Antoni viu un moment excel·lent.

Però anem al cas de Capdepera. Divendres va ploure, abans, durant i després de la Picarolada, però la gent no s’arrufà i acudí a la plaça de l’Orient per fer sonar els picarols i voltar pels carrers del poble.



El recorregut, el mateix d’altres anys, va ser ràpid i només s’aturà a la costa de can Capet, on es va posar l’estendart de Sant Antoni i en Miquel Garau “Bessó”, com a obrer de major edat, va dirigir unes paraules. Afortunadament, la pluja afluixà una mica mentre parlava.

A la tornada a la plaça de l’Orient, esperava una xocolata calenta i coca dolça per a entrar en calor. Hi hagué xocolata a voler, però la pluja, aleshores persistent, deslluí el moment.

El combat de glossats i l’homenatge als glosadors gabellins se va traslladar al Teatre de Capdepera, que s’omplí per escoltar a la manacorina Maribel Servera  i al vilero Mateu Mates “Xurí”.



En Joan Genovart va fer de presentador. Els glosadors “de picat” van cantar gloses amb diverses tonades, tractant distints temes d’actualitat i punyint-se l'un a l’altre. Entre rialles i mamballetes s’alternaren a força de gloses improvitzades, cadascunas més ocurrent.  No faltaren referències a Capdepera, les festes, el batle, la política, la infanta o les fotos del dimoni manacorí i la model russa, tot adobat amb un poc de coent i d'ironia. Sens dubte, na Maribel i en Mateu són les grans figures actuals de la glosa mallorquina, que d'altra banda viu un gran moment.



En el mateix acte, en Jaume Fuster va llegir unes gloses de recordança dels glossadors gabellins, especialment dels que han col·laborat fent l’argument, autèntica relíquia de Sant Antoni a Capdepera. Cal recordar que només Artà i Capdepera són els pobles on es conserva la tradició de publicar l’argument cada any, i a Capdepera l’únic on a més es canta.

Amb la Picarolada, s’inicien unes festes de Sant Antoni molt concorregudes. El fet de celebrar-se el cap de setmana fan preveure molta participació popular.

Bon Sant Antoni.

Us en deixam algunes imatges més: