Resum d'unes festes condicionades per la "nova normalitat"

 

Les festes d’EL Carme enguany han estat diferents, com diferent és l’estiu que vivim. Un estiu marcat per la “nova normalitat” amb  la por als rebrots, a la reactivació de la economia, a la tornada dels turistes i obertura dels hotels i establiments turístics i comercials.

Enmig d’aquesta situació d’incertesa, l’Associació de les Festes del Carme van decidir tirar endavant amb un programa de festes adaptat, llevant tot allò que no és possible i adaptant  les opcions a les normes de seguretat vigents.

Abans de començar dir que, malgrat no haver-hi revetlla, se pogué gaudir de la pomada gràcies a la col·laboració de bars del municipi a un preu fixe.
 

Tampoc no faltà l’escenari pintat per en Jaume Fuster i els seus col·laboradors, com venen fent des fa anys i panys.



La camiseta d’enguany amb disseny d’Arnau Sansó  Cabrer de s’Alzinar que ha fet un preciós dibuix. El color ha estat el verd, en homenatge al personal sanitari per la seva labor durant la pandèmia de la COVID.        

                                                                                                                                                                                                                                      El primer acte de les festes va ser (dia 8 de juliol)  el pregó que anà a càrrec de Toni Perelló Pomar “ Toni petit” que va ser presentat pel seu amic en Toni Amorós. El pregó va ser retransmès en directe pel facebook de les festes i Cap Vermell, aconseguint  amb més de 3200 visites. Va ser molt comentada l’emotiva presentació i el bon pregó ofert pels Tonis: Toni Perelló com a pregoner i a Toni Amorós com a presentador del pregoner, van  oferir aquest pregó tan especial i a l'hora tan emotiu.  Toni  Perelló va fer una lloança de les festes del Carme i de la gent que ha fet que siguin tot un referent festiu. Serà una "versió" per recordar, quan semblava que ens quedàvem orfes de Festes del Carme. Cal recordar que ambdós dos formaren part activa durant anys del projecte "Festes del Carme" com a Festes Populars, i a ells també els devem la seva continuïtat.  El colofó el posà una cançó recuperada de la Coral s’Alzinar, “Cala Rajada” de Jaume Fuster.
 

Dijous, dia 9, va tenir lloc el lliurament dels Premis Cap Vermell  2020, que havien quedat ajornats pel confinament pel COVID. Enguany  el premi va ser atorgat a les AMIPAS dels centres educatius del municipi. L’acte va tenir lloc al teatre de Capdepera i va incloure la presentació del llibre Re-40 putes i l’anuari.
 

Divendres, dia 20, van haver tres actes- D’una banda el passacarrer disbarat que recorregué els carrers de Cala Rajada. Sense concentració de públic van animar els transeünts que trobaven pel seu recorregut. Els qui ningú vol i Batucap van ser els grups que van posar la música al carrer. També se va emetre en directe amb una gran audència.


 

No faltà l’animació infantil, amb mesures de seguretat, separació dels assistents i us de mascaretes.  Joanet Recicles i  Tomeu Granera van presentar el seu espectacle ·La festa dels Pirates”.

Per acabar el dia, Aires Gabellins va presentar la seva actuació enregistrada prèviament en diversos indrets del municipi. Amb un enregistrament de gran qualitat, van interpretar  el bolero mallorquí, la jota dels enamorats, les tonades de vermar, el ball del Castell i mateixes i copeos de Capdepera. Una actuació molt especial.
 

Les activitats presencials previstes per dissabte, 11 de juliol, se van haver de suspendre. Així no  hi hagué la XXXIII edició de la travessa del moll nedant i la V jornada de neteja del litoral. Una per manca de participació i l’altra per manca de permisos per dur-se a terme. EL que no faltà és el concert de Nit Jove Online amb les  actuacions enregistrades prèviament pels grups Fallen Heroes, Onada, Viejo  Lobo i Largo.









Diumenge, 12 de juliol, va ser el dia del “showcooking”, aquesta vegada també “on line”. El xef del grup de cuiners Ricemen/El Carme,  Joan Ramon Esteva va explicar en un vídeo  com es prepara una bona paella.

Per l’horabaixa hi hagué la VI edició de la trobada de batucades, amb  a participació  dels amfitrions BATUCAP ((Capdepera),  i les convidades  TREMOLARTÀ (Artà) i HIACHAT (Sant Margalida). Després de les actuacions individual van interpretar una peça conjuntament.  L’activitat va tenir lloc al moll.
 




Les emissions en directe han funcionat molt bé i han donat molta vida a les festes.







Dilluns, 13 de juliol, se va celebrar la “master-class” de Zumba al moll, amb Virginia Vergel del Capricho Club. L’acte comptà amb molt bona participació , mantenint en tot moment les mesures de distanciament però gaudint del ball.



La jornada acabà amb  el cinema a la fresca, que projectà la pel·lícula de dibuixos animats (d’aquells fets amb ordinador) anomenada “L’origen del guardà”. Amb menys afluència d'anys anteriors (una quarentena), la pel·lícula se visionà prou bé i agradà a grans i petits.



Dimarts, 14 de juliol,  va ser el dia reservat pel teatre breu a la fresca. S’interpretaren tres obres: dos d’Ivan Martín i una d’Arnau Serra. L’obra escrita i dirigida per Arnau  Serra s’anomenava “Pepculiar” i estava interpretada per Marc Bibiloni amb locució  de Yasmine Ferrer. Les obres escrites per Ivan Martin van ser “Pesca incorrumpta”, interpretada per Nicole Serapio i el propi Ivan Martín, i  “una caiguda inesperada”  interpretada per Pilar Diaz  Xisca Fuster.  Molt bona organització i obres ben interessants. El nombre d’espectadors estava limitat a 90, és a dir 30 per cada funció.







El Sopar a la fresca de Peix Nostro previst per dimecres 15 de juliol, al moll, queda suspès per motius de l'entrada de noves restriccions en la nova normativa pel COVID19, que limitaren els esdeveniments en grups.

El dijous dia 16 de juliol, és la festa del Carme, patrona de Cala Rajada. Enguany degut a la situació creada pel Covid-19, no va fer ni la processó amb la Mare de Déu, ni la processó marítima, ni els focs artificials com sabeu.   

Però hi va haver  el concurs d’engalanar barques, una proposta que segueix  la  tradició de Festes del Carme. Per això, el dia de la Verge del Carme, les barques del moll, malgrat no sortir en processó aquest any, llueixen engalanades amb colors, per honorar-la.

Com és costum des de fa uns anys, l'Associació Festes del Carme ofereix a la barca millor engalanada, un regal exclusiu del seu emblema original de Gustavo, fet en plata pels joiers Fuster d'Art en joies. Aquest any el premi ha estat per l'HISPANIOLA 2000.



El Consell Parroquial va decidir que la missa del Carme se celebrés dins el temple, degut a les noves mesures que entraren en vigor el dilluns 13 de juliol i per evitar possibilitats de contagi. La missa va estar  oficiada pel Vicari Episcopal Francesc Vicens Gomila. Degut a que l’aforament de l’església està limitat a 120 persones, s’han fet unes invitacions gratuïtes per poder entrar a la missa (fins que n’hi hagi). La missa se va poder seguir en directe pel canal de Facebook  “Cristians Capdepera-Cala Rajada”





La coraleta del Carme va posar el contrapunt musical.

Amb la missa del Carme se donaren per tancades les festes del Carme 2020, amb un programa molt especial, en consonància amb la “nova normalitat”.

Com a repicó, l’endemà se va fer una ofrena floral pels morts de les famílies dels mariners. Les circumstàncies d'aquest any han fet que s'anulassin els actes al moll de la processó, missa i la posterior processó marítima, durant la qual es llança al mar un ram de flors, en memòria dels morts al darrer any de la família marinera. A trenc d'auba, l' Hispaniola 2000, ha ha fet aquest gest de l'ofrena i ha llançat el ram a la mar.

La foto amb “camiseta d’enguany” guanyadora!  El premi es un sopar per dues pers
ones a s’Ànima.  I la “foto amb una Carme” guanyadora, el premi es una làmpara de sal cedida per Armony.

Gràcies a tota l’Associació de les festes del Carme i als col·laboradors per la feina feta. Esperem que el 2021 es puguin celebrar amb manco limitacions.

 Per acabar en Joan Fuster de s’Hispaniola, president de l’Associació Festes del Carme” ens ha fet una breu valoració de les festes d’enguany.

" Preparar les festes ha estat molt complicat. Vam estar molt de temps vegent-nos a través de l'ordinador i no sabien quin actes es podrien fer i quin no es podrien fer durant les festes. Però bé van sortir idees, moltes  per a fer "on line" i així assegurar la seva realització. Ens ha sorprès la bona acceptació de la pomada en els bars col·laboradors, per cert se va acabar i haver de fer més. Dels actes que hem pogut fer, malgrat alguns han caigut en el darrer moment per canvi de les normes sanitàries com ara la missa i els focs, un que ha anat molt bé ha estat el micro-teatre que va ser tot un èxit.

També vull agrair a la gent que ha vingut al moll perquè han complit les normes de seguretat i han fet molta bonda i ha facilitat que totes les activitats que vam fer al moll anessin molt bé". Pel que fa al seguiment de les activitats "on line" no sap com ha anat, ja que no té facebook, però li podem dir que han tingut un excel·lent seguiment tant pel nombre se seguidors i visitants, com les paraules de ànim i pels elogis vers les festes.

Gràcies Joan per la feina feta i esperem unes festes 2021 més lluïdes.