Joan Buades, una veu crítica en el paradís turístic

El cicle de conferències El turisme abans del turisme va acabar el dissabte dia 24, amb la participació de Joan Buades Beltran, investigador i escriptor del grup d'investigació sobre Sostenibilitat i Territori de la UIB. El conferenciant va parlar del seu estudi anomenat 'Dictadura, construcció del paradís turístic mallorquí i Guerra Freda'. Prèviament, l'havíem entrevistat en el programa "El cafè dels dissabtes", i d'aquella interessant conversa esperam poder-vos-en oferir la transcripció en pocs dies.

Joan Buades és un reconegut investigador del fet turístic, autor d'una obra considerable en relació a la principal activitat econòmica de la nostra comunitat, sempre des d'un vessant crític i rigorós. On brilla el sol. Turisme a Balears abans del boom , Exportando paraísos. La colonización turística del planeta, o Do not disturb Barceló. Viaje a las entrañas de un imperio turístico en serien alguns exemples.

La sala polivalent del teatre es va omplir per a escoltar una anàlisi de l'economia de les Illes aquests darrers 50 anys, fent incidència en les claus de com Mallorca i les Balears varen esdevenir destinacions turístiques degut als interesos nordamericans en el Mediterrani i de quin hauria de ser el plantejament a fer en aquest moment de crisi per a continuar endavant. L'obsolescència del model o la necessitat de diversificació de l'economia són aspectes que estan damunt la taula i que en aquesta interessant dissertació es varen plantejar.

Buades va basar els seus plantejaments en dades i documents que va explicar al públic, i va desvetllar incògnites que mostren per què i com es va desenvolupar el turisme de masses a les illes.

En acabar la conferència, el públic va participar activament, plantejant dubtes i comentant aspectes del tema debatut, del desenvolupament del fenomen turístic, de la conjuntura actual i de les perspectives de futur. 

Ara, un cop acabat el cicle de conferències, haurem d'esperar fins al mes de novembre, que és quan es duran a terme les Jornades d'Estudis Locals a Capdepera que, com hem dit, s'han convocat a partir de la proposta El turisme abans del turisme.