En aquesta 1ª Edició els lectors pertanyien al bloc del català occidental



El passat dijous dia 27 d'abril de 2017, a la biblioteca pública de Manacor es celebrà una lectura de contes de la modalitat Nord occidental de diferents pobles de València, Catalunya i Aragó. Primerament, es va fer una explicació de les característiques de pronunciació d'aquesta modalitat, com la e tancada, o la pronunciació de la O àtona, també l'articulació de la I abans de la X. Mentre preparaven la lectura, els lectors comentaven als assistents de la biblioteca, mallorquins en la seva major part, que s'havien trobat amb la paradoxa que la majoria d'autors no  escrivien en la modalitat del català que parlen, perquè tendeixen a emprar el català central com la modalitat correcte, també perquè escriure en la modalitat local suposa el risc de què no els entenguin més allà del seu poble. La intenció dels lectors era que es celebrés la riquesa, la musicalitat i el sabor viu de totes les parles de la llengua.

Seguidament, es presentaren els lectors que eren Mar Bel, professora de l'escola de Mallorquí, mateixa professió i lloc compartida amb Paco Esteve, aquest animós professor, és a més acordionista i novel·lista, guanyador del premi Enric Valor amb la seva novel·la Si ha nevat, que explica la vida dels carboners.També llegí Pep Barull, professor de secundària, que és de Lleida; Elisenda Pipió, ceramista de Faió (Matarranya), i Jesús Crespí, d'Antella. Cadascú va llegir un conte d'un autor de la seva regió : fragment de El segle de la llum; Rondalla de Jornet, del seu propi recull Agres i dolces, l' adaptació del conte Gairebé ningú de Manuel de Pedrolo, Paraules des d'un oliver, un conte de Jesús Moncada, i Nina dins un armari de Muriel Villanueva, respectivament.

Finalment, alguns dels assistents varen gaudir molt amb alguna de les interpretacions dels contes, destaca la lectura de Jesús Crespí, tot i que tots els autors estaren a l'alçada literària que s'esperava. L'acollida de la biblioteca, que tenia un formós mostrador dels llibres d'Eduardo Mendoza (Premi Cervantes 2017), va ser molt oportuna i no es descarta una altre edició. Esperem que així es faci, tot i que més difosa, i si ha de ser a la Biblioteca de Capdepera, benvinguda sigui.