El palmesà Tomeu Ripoll guanya el concurs, mentre que les gabellines Yasmin Ferrer Huckson i Núria Garcia quedaren en segona i tercera posició, respectivament


   Un poetry slam és una competició amb poetes que llegeixen o reciten un treball original. El dissabte 17 de desembre de 2016 a les 21:30 hores, al bar l'Infern de devora la plaça dels pins de Cala Rajada, es dugué a terme el 1r slam gabellí de poesia, que congregà un total de 7 poetes i un nombrós públic assistent. Entre l'auditori es repartiren pissarres petites per a la puntuació de l'esdeveniment, en una escala de l'1 al deu. L'slam va néixer a Chicago el Novembre de 1984, començat pel poeta americà Marc Smith, s'ha estès a països com la India.


   Seguidament, es realitzaren dues rondes i els poetes recitaren un text en cada una de elles. El gruix de l'expedició de l'acte va venir expressament des de Palma. El mestre de cerimònies va ser el poeta "Chewaka", conegut ja dins el món de l'slam a Mallorca. Es recità en anglès, en català, en castellà, també hi hagué paraules en francès i d'altres llengües, per part dels participants.

   La secció senior dels poetes va triar la llengua anglesa per recitar un poema, destinat a explicar, precisament, en què consisteix el fet de ser poeta. Núria Garcia va declamar un poema sobre la mort, que escarrufà al públic, amb un to dramàtic i una dicció més que notable. D'altra banda, Yasmín Ferrer, va interpretar dues peces que explicaven les relacions de l'amor quotidià, entre d'altres temes, amb una elevada abstracció intel·lectual i d'una sensualitat en els gestos i en les paraules fora d'allò que és comú. Per la seva banda, el poeta i escriptor Joan Cabalgante va recitar dels primers i va rompre el gel d'una vetlada d'allò més engrescadora i declarà que va ser una primera experiència d'allò més profitosa. Ho va fer amb els poemes " Allibereu-vos dels interlocutors" i "Salvación de la utopia"; d'aquesta manera tancà el trident de rapsodes gabellins.

   Posteriorment, aparegueren poemes com "Behind the shadows", d'una poeta venguda de Palma, que recordaven temes romàntics de Poe o Wordswoth, així com temes més seriosos com els de les platges de Lesbos o dels camps de refugiats, o qüestions de tipus metafísic. Notable també la reinterpretació metaliteraria del poetes castellans d'un altre poeta veterà. Per ventura hauria d'haver hagut temes més desenfadats i amb sentit de l'humor, però el calor del públic i del joiós presentador i la disbauxa ja va bastar per animar l'ambient.

   Finalment, la recitació de Tomeu Ripoll va ser envoltada per un vel dramàtic i teatral, amb la veu esqueixada que captà l'atenció dels assistents amb una declamació intrèpida. Poemes dedicats al Déu incomprès i a l'infern de la nostra ànima convenceren al públic i jurat per acabar d'atorgar-li la primera posició. Per acabar, Tomeu recità un poema dedicat a la seva parella.  En definitiva, l'Infern va ser el cel dels rapsodes i dels enamorats de la lírica gabellina. Un esdeveniment, que esperam que es repeteixi properament, i que va tenir un únic triomfador: la poesia.