El temps s'esmicola
L'exili centroeuropeu a Cala Rajada (1930-1936)

Presentació del llibre i del documental




El proper dimecres dia 29 es presentarà a Capdepera el fruit de l’investigació realitzada pels arxivers municipals Maria Massanet i Gori Rexach juntament amb l’especialista suïssa Gabi Einsele. Es tracta d’un llibre en el que des de l’òptica local i l’internacional s’investiga la colònia d’estrangers que visqueren a Cala Rajada entre 1930 i 1936.


Arxiu Thümmler

Aquesta investigació ha servit de fonament per la realització d’un documental sobre el tema, dirigit pel cineasta Antoni Capellà que treballa al front de l’equip format pel realitzador i fotògraf Agustí Torres, Margalida Mèlia i Xisco Martorell. Per la realització del documental s’han entrevistat a diferents persones dels poble que visqueren l’època i a descendents de les famílies que s’afincaren al municipi: Liesegang, Villiger, Thümmler ...

Cala Rajada es converteix durant la segona república en el destí elegit per tota una sèrie de personatges centreeuropeus, intel·lectuals, artistes, pintors, escriptors... que arriben a Mallorca fugint de les circumstàncies adverses que hi havia als seus països.

Arxiu Thümmler

De la nit al dia el petit nucli de pescadors duplica la seva població i s’omple de turistes “especials” que modifiquen el ritme de la vida quotidiana.

L’estudi d’aquests fets s’ha realitzat des de una doble òptica, la del lloc d’atracció, Cala Rajada i la dels països d’origen dels estrangers, per tal d’aconseguir esbrinar el procés amb tota la seva complexitat des de diferents perspectives.
 Cala Rajada c. 1931 Fotografia de Hans Hartung