"Tot està determinat, per forces sobre les quals no tenim cap control ... Éssers humans, vegetals, o pols còsmica, tots ballam al so d'una melodia misteriosa entonada en la distància per un intèrpret invisible".
Albert Einstein

Divendres 8 de juliol tengué lloc a la Torre de Canyamel un dels esdeveniments de l'estiu a Capdepera; la inauguració de l'exposició COSMIC DANCE de Lin Utzon, que romandrà oberta fins a finals d'octubre. 



La Torre de Canyamel, com cada any, presenta una gran exposició al voltant de la torre. Enguany la proposta artística és de l'artista danesa Lin Utzon. Coneguda i reconeguda per les seves obres d'art de ceràmica a gran escala que cobreixen enormes façanes arquitectòniques a diferents indrets del món (Göteborg, Califòrnia, Nova York, Sydney, Madrid...), així com per les seves pintures i escultures d'inspiració mallorquina i japonesa. Amb ella hem parlat i molt aviat vos oferirem una entrevista amb ella que ens deixà encisats.

Lin Utzon amb Luis Morell, gran amfitrió i promotor cultural de la Torre de Canyamel


A 'COSMIC DANCE' l'artista aplica la seva personal visió de la forma portant-la a la seva mínima expressió a través d'una paleta en blanc i negre, gairebé a manera cel·lular. El seu ampli coneixement tècnic li permet abastar varietat de materials. La mostra inclou obres a gran format, instal·lacions de ceràmica, tinta xinesa sobre paper, ceràmica pintada i pintures a l'oli. Són 480 obres en paper i tinta i més de 200 escultures ceràmiques. 

Diuen els científics que: "Les galàxies tenen una existència tranquil·la en escales de temps còsmiques, però de vegades durant milions d'anys, poden ser part de danses complexes que produeixen alguns dels dissenys més exquisits i cridaners de la natura. L'existència del nostre Univers depèn de les interaccions. Des de les partícules subatòmiques més petites fins als cúmuls de galàxies més grans. Les interaccions entre galàxies poden durar milions d'anys a desenvolupar-se·.
Amazings® / NCYT® | (Noticiasdelaciencia.com / Amazings.com).
https://noticiasdelaciencia.com/art/35796/una-danza-galactica




Utzon treballa des de fa vint-i-cinc anys en el projecte de la natura com una dansa còsmica. En aquestes peces, l'artista captura el sentit de misteri dins de la natura, aconseguint un equilibri entre el refinat rigor de la línia monocromàtica, una sensibilitat arquitectònica i el moviment del món natural, la dansa constant de transformació dins de la vida expressada en pintura i argila. D'aquesta manera embranca la poesia visual més mística amb els  darreres coneixements científics. A l'interior de la torre, la màscara de fum del sostre s'integra en el blanc i negre de la proposta artística com a un element més que aporta contrast.   


Fulles i textures naturals estan presents als panells de pintura.



I la dansa és tot moviment al primer pis de la torre. Els panells es multipliquen i magnifiquen fins que la vista deixa d'abastar-los i en un racó la ceràmica amuntegada crea un paisatge informalment llunàtic. Lin ha creat una nova iconografia de l'abstracció contemporània, basada en la forma biomòrfica, i transformada mitjançant l'ús de la línia i una paleta reduccionista, emergint com un cos de treball rigorós però elegantment modern. 






Utzon viu a Mallorca des de jove, a Can Feliz, la casa que el seu pare creà per a ella a s'Horta. 






Lin és filla del famós i reconegut arquitecte Jørn Utzon, que entre d'altres obres destaca el Palau de l'Òpera de Sydney.

Si voleu saber més d'ella visitau:
https://www.instagram.com/linutzon/





L'exposició està organitzada i cuidada de manera excel·lent fins a mínim detall per Abba Art.




Suposam que en algun moment Lin Utzon ha tengut coneixement de que en un futur llunyà, hi haurà un gran esdeveniment: el xoc i fusió de la Via Làctia i la galàxia d'Andròmeda. Donada la seva velocitat i direcció actuals a través de l'espai, les dues galàxies es reuniran en uns 4.000 milions d'anys. Al voltant de 3.75 mil milions d'anys, segons els científics. El resultat de la col·lisió i la integració d'ambdues generarà una galàxia el·líptica gegant. De fet, els investigadors pressuposen que totes les galàxies el·líptiques gegants són el resultat de fusions de galàxies espirals (o, en aquest cas, galàxies espirals barrades). Per tant, una dansa tan galàctica forma part de l'esquema còsmic de les coses.




La torre de Canyamel, fidel a l'exquisida programació estiuenca anual, convocà a més de dues-centes persones que gaudiren d'un agradable horabaixa en un immillorable ambient artístic. No hi faltà ningú. Amics, col·laboradors, residents i visitants no es volgueren perdre la inauguració del que serà, sens dubte, una part de l'esdeveniment artístic més important d'enguany a Mallorca.





La visita a l'exposició és més que recomanable. Gairebé obligatòria. A l'acte d'inauguració ens poguérem trobar amb diversos i coneguts artistes com Miquel Mesquida i d'altres personatges del vida política i social de les Illes.




L'acte s'allargà fins que es va fer fosc. Amb la il·luminació artificial les gegants ceràmiques monocromàtiques mostren altres matisos. I amb fosca negra el joc d'ombres ofereix un altre paisatge més suggeridor.

Com diu Goethe en una cita que Lin sempre esmenta: ¨L'ombra és l'amant del sol. La forma, el seu fill"




...i és que tots, conscient o inconscientment, ballam al o d'una melodia còsmica