Els passats dies 28 i 29 d'abril, ses Coves es van convertir en un espai escènic itinerant, altament suggeridor, impactant en tot moment. Un espai per on actors i espectadors transitaren, guiats pel text de Carlos Garrido. "Estrelles i talaiots", sota la narració del mateix autor, ens posa davant un punt d'inflexió de la protohistòria de les nostres Illes: el final de la cultura talaiòtica i l'adveniment de la conquesta i la colonització romanes, a l'any 123 aC.



Qui eren aquells habitants primitius de la Mallorca prerromana? Es tracta d'un període de clara influència púnica. Segons algunes fonts escrites (gregues i romanes) se sap que els habitants de les illes utilitzaven un ungüent fet amb oli de llentiscle (quan encara no era d'ús generla ñ'oli d'oliva) i saïm de porc, per a untar-se el cos. Els mateixos autors diuen dels illencs que anaven nus a l'estiu i que a l'hivern es cobrien amb pells o amb una túnica curta.  Des del segle V aC consta documentalment la participació dels foners balears com a mercenaris dels púnics, en els enfrontaments d'aquests amb l'Imperi Romà. Després de la conquesta, també com a mercenaris, lluitarien al costat de l'exèrcit romà i el mateix Cèsar els esmenta com a combatents a la guerra de les Gàl·lies.



Rodo Gener i Xavi Núñez foren els encarregats de donar vida a les dues cultures enfrontades: els talaiòtics i els romans, en el moment culminant de la topada, quan l'Imperi, per fi, decideix fer-se seves aquestes terres, estratègicament tan importants. Els monòlegs d'ambdós personatges reultaren vibtrants i els dos actors, prou reconeguts i amb una dilatada trajectòria, varen fer que es mantingués la tensió en tot moment. I entre i entre, Mariona Forteza hi aportà la part musical mentre que Carlos Garrido ho anà contextualitzant, amb la contribució essencial, com hem dit, de l'espectacular espai el de les Coves. 

Tot plegat, aquesta producció de Cultural-ment va resultar un espectacle més que interessant, ben il·luminat (Miquel Marquès i Adrià Ferrà) i ben estructurat en el seu conjunt, que va satisfer el molt públic que assistí a les dues sessions.