L’ARXIDUC LLUIS SALVADOR VISITA CAPDEPERA

  

L’Arxiduc Lluis Salvador, el passat dijous, visità Capdepera en el  periple que el duu pels pobles de Mallorca recollint informació per a la seva obra “Die Balearen”.

Arribà acompanyat de la seva amistançada Catalina Homar, qui rebé a la Casa del Governador el grapat de gabellins convidats a compartir una estona amb la parella, entre els quals Buc Pons, enviat especial de la revista digital Cap Vermell, per a cobrir l’esdeveniment.

Asseguts baix la figuera, ens explicaren a grans trets les seves respectives biografies, protagonitzades per Miquel Àngel Torrens i Marga López, i s’interessà l’Arxiduc per l’obra de pauma del museu de la llata.

Després de beure un glopet de vi de malvasia ens encaminàrem cap a l’entrada de la capella, on l’Arxiduc ens parlà de les seves obres i de com un dia de pluja comprà la possessió de Miramar a un senyor de sa Pobla.

Dins l’esglesieta es posà sentimental en recordar com dues dones de procedència totalment dispar, Isabel Amalia Eugenia, Duquessa de Baviera i emperadriu d’Àustria, de malnom Sissi, i Catalina Homar, mantingueren una amistat i un enteniment per damunt les barreres socials. Rememorà, l’Arxiduc,  com “les dues dones parlaven com si d’antic es coneguessin i no és d’estranyar, perquè ambdues dominava el sentiment de lo humà”, i com el destí en poc temps s’acarnissà amb elles; la primera fou assassinada a Ginebra i la segona emmalaltí de malaltia dolenta i morí als 36 anys, sense que l’Arxiduc la tornàs a veure des de la separació mai aclarida a Venècia, abandó que, pels qui poguérem veure l’expressió del seu rostre mentre ho recordava, el desconhortava.

Hora foscant, els convidats ens acomiadàrem de l'agradable parella, ja que la seva intenció era emprendre el camí de tornada a l’Estaca.